Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY


KURBAN BAYRAMINDA MİLLETÇE MEHMETÇİKLE EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE BULUŞALIM, KUCAKLAŞALIM, KENETLENELİM VE BÜTÜNLEŞELİM BİZE EMANET OLAN ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNİ DE UNUTMAYALIM


?Türkiye Cumhuriyeti yalnız iki şeye güvenir: Biri millet kararı, diğeri en acı ve en müşkül şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla layık olan ordumuzun kahramanlığı. Bu iki şeye güvenir.?

Mustafa Kemal Atatürk

 /resimler/2016-8/21/1450239305614.jpg

İLK TÜRK ORDUSUNU KURAN LİDER (METE HAN) VE ORDUNUN KURULUŞ FELSEFESİ

/resimler/2016-8/21/1451268525579.jpg

İlk teşkilatlı Türk ordusu M.Ö. 209´da Mete Han tarafından kurulmuş, verilen buyruğu kayıtsız şartsız itaat esası kabul edilmiştir. Bundan sonraki bütün ordularımız Mete Han ordusunun devamıdır. Zaman zaman değişiklikler ve düzeltmeler yapılmıştır, fakat ruh ve temel aynı kalmıştır. Türk milleti gibi, Türk ordusunun da şanlı şerefli bir tarihi vardır. Türklerde siyasi hayat ordu ile birlikte doğmuş ve gelişmiştir. Ordu-millet bütünlüğü tarihin her devrinde değişmeyen bir gelenektir. İlk düzenli ordu (Asakir-i Mansure-i Muhammediye) Yeniçeri Ocağı´nın kaldırılması ile birlikte 1826 yılından itibaren kurulmuştur. Kişi olarak askerliğe gönül veren Türkler bütün dünyada ordu-millet olduklarını kanıtlamışlardı. Orta Asya´daki Türk uluslarından başlayarak, her Türk savaşçı durumunda olduğundan, askerliğe özel meslek gözüyle bakılmıştır. Göktürk kitabelerinde belirtilen tanrı vergisi askerlik misyonu Türklerin bütün zamanlarında ülküsü kabul edildi.

Her Türk anası oğlunu askere gönderirken vatan savunması mevzubahis olduğunda ?YA ŞEHİT OL YA GAZİ? diyerek dua ile yolcu eder.

VATAN NEDİR?

Atatürk, sınırlarını, en son Türk nesillerinin kanlarıyla yoğurup çizdiği bu Türk vatanında, o vatan kavramını anlamlandırdı. O, 1930 senesindeki bir ölüm haberi karşısında, yurt toprağı için şu cümleleri söyledi:

?Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için fedaiyiz. Fakat sen Türk milletini ebedi hayatta yaşatmak için feyizli kalacaksın. Türk toprağı! Sen, seni seven Türk milletinin mezarı değilsin. Türk milleti için yaratıcılığını göster.?

VATAN SAVUNMASI NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 22 Ağustos 13 Eylül 1921 tarihinde 22 gün 22 gece devam eden dünyanın en uzun ve kanlı Sakarya Meydan Muharebesinde çok üstün kuvvetlerle taarruz eden Yunan ordusuna karşı ölüm pahasına şu savunma stratejisi emrini vermiştir.

SAVUNMA HATTI YOKTUR, SAVUNMA ALANI VARDIR

"Savunma hattı yoktur, savunma alanı vardır. O alan, bütün yurttur. Yurdun her karış toprağı, yurttaş kanıyla ıslanmadıkça düşmana bırakılamaz. Onun için, küçük büyük her birlik bulunduğu dayangadan atılabilir; ancak, küçük büyük her birlik ilk durabildiği noktada yeniden düşmana karşı cephe kurup savaşı sürdürür, Yanındaki birliğin çekilme gereğinde kaldığını gören birlikler ona uyamaz. Bulunduğu dayangada sonuna değin dayanmak ve diremek gereğindedir.?

MEHMETÇİK KİMDİR, NE GİBİ YETENEK VE VASIFLARA SAHİPTİR?

 /resimler/2016-8/21/1452016338762.jpg

Türk ordusu iki ana unsurdan oluşmaktadır; birinci unsuru Mehmetçik´tir. Cephede savaşan evlatlar, dünyayı hayretler içinde bırakan kahramanlıklar bırakmışsa, hiç şüphe yok ki, o milletin yalnızca cephede savaşan erleri değil, beşik sallayan analar, okul çağındaki evlatları ve aksakallı ihtiyarları da kahramandır. İşte bunların hepsini bir tek adla bağrına basmak için, Türk milleti, adları ayırt edilemeyen evlatların hepsine birden; bir sevgi, kendisini savaş alanlarında tanıyan düşman ise bir saygı nişanesi olarak Mehmetçik demiştir. Mehmetçik bütün Türk ordusunun sembolüdür. Mehmetçik bir isim değil simgedir. Türk milletinin şerefini tarih boyunca icabında kanıyla kurtarmış bir kahramandır. Mehmetçiğin manevi varlığında, mertlik, doğruluk, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi, komutanlarına itaat ve bağlılık, cesaret, kahramanlık, fedakârlık, tevazu ve yurt sevgisi mevcuttur. O; askerlik şerefini, Türklüğün yüceliğini, öz varlığının çok üzerinde tutar. Askerlik duygusu beşikte başlar, o; silahının milletinin kutsal emaneti olduğunu bilir. Onun için en büyük rütbe şehitlik sonra gaziliktir.

MEHMETÇİK VAKFI KURULMADAN ÖNCE HARPLERDE ŞEHİT DÜŞEN VE GAZİ OLAN MEHMETÇİKLERİMİZ İÇİN AİLELERİ MADDİ VE MANEVİ YÖNLERDEN ÇOK SIKINTILI ACI GÜNLER YAŞAMIŞLARDIR. BU KONU İLE İLGİLİ SİZLERE TARİHTEN BİRKAÇ ÖRNEK VERMEK İSTİYORUM

 /resimler/2016-8/21/1452241651715.jpg

  1. 1877 ? 1878 (93 harbi) Osmanlı Rus Harbinde iki aylık yavrusunu evde yalnız başına bırakarak, Erzurum Aziziye Tabya´nın savunmasına katılan kahraman Türk anası Nene Hatun 98 yaşında 22 Mayıs 1955 yılında vefat ettiğinde kendisine hiçbir kurum ve kuruluş yardım etmemiştir. Yalnız üçüncü Ordu Komutanlığı kendisini ana olarak kabul etmiş ve sahip çıkmıştır.

 /resimler/2016-8/21/1452401027024.jpg

  1. Ulusal kurtuluş savaşında başarılarından dolayı Atatürk´ün de çok takdir ettiği ve bu başarılarından dolayı kendisine üst teğmenlik rütbesi verilen Kara Fatma (Fatma Seher Erden) verilen üstteğmenlik maaşını ?Ben bu işi vatanım için yaptım.? diyerek bu maaşı Kızılay´a bağışlamıştır. Bu kahraman Türk anası 2 Temmuz 1955 tarihinde vefat ettiğinde tıpkı Nene Hatun gibi aynı akıbete uğramıştır. İstiklâl harbinde silah kullanan canla başla çalışan mücahit kadınlarımızın önde gelenlerinden olan, hayatının son yılları dayanılmaz maddi sıkıntılar içinde geçen Kara Fatma kendisine vatanı vazife tertibinden 17 Şubat 1954´de aylık bağlanmasının ertesi yılında 1955´te vefat etmiştir.
  2. Ulusal Kurtuluş Savaşına katılan gazilerimiz kendilerine verilen maaş yetersiz kaldığından, bu kahraman ve yüce insanlar ailelerini geçindirmek için pazarlarda limon ve maydanoz satmak zorunda kalmışlardır. İşte bu gibi hallerde şehit ve gazilerimizin ailelerinin müşkül durumlara düşmemeleri amacıyla onlara yardım etmek gayesiyle Mehmetçik Vakfı kurulmuştur.

SAYGIDEĞER VATANDAŞLARIM VE SEVGİLİ HEMŞERİLERİM! SİZLERE ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE KOLKANAT GEREN HAYIRLI BİR VAKFI ?MEHMETÇİK VAKFI´NI? KISACA TANITMAK İSTİYORUM

VAKFIN KURULUŞ TARİHÇESİ

 Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulmuştur.

Ülkemiz ve milletimiz açısından son derece önemli ve yararlı bu Vakfın kurulmasına öncülük eden birçok değerli hamiyetli insan olmakla birlikte, "Mehmetçik Vakfı" adı altında kurulmasını zamanın Gnkur. Per. D. Bşk. Korg. Fuat AVCI önermiştir. Bu olayın gerçekleşme anını Korg. Fuat AVCI şöyle anlatır:

"Vakfın yasal işlemlerini, hiçbir maddi karşılık beklemeden o zamanlar Ankara 7´nci Noteri olan Sayın İsmet BİLGİN yapmıştı. İsmet Bey Vakıf Senedi´ni Köşkte Devlet Başkanı Org. Sayın Kenan EVREN´e imzalatırken ´Sayın Devlet Başkanım, müsaade buyurursanız zatıâlinize bir hususu arz etmek istiyorum. Ben şu kadar sene hâkimlik, savcılık ve avukatlık yaptım, şu kadar senedir de noterim, hayatımda şimdi atacağınız imzadan daha ulvi bir imza ve hizmet hatırlamıyorum.´ dedi. Bunun üzerine Devlet Başkanı imzasını atmadan önce odada bulunan Konsey Üyelerine dönerek ´bakınız Noter Bey ne diyor!´ dedi ve büyük bir keyifle bu tarihi senedi imzaladı."

Müteakiben Vakıf, Org. Kenan EVREN, Org. Nurettin ERSİN, Org. Tahsin ŞAHİNKAYA, Ora. Nejat TÜMER ve Org. Sedat CELASUN´un aralarında topladıkları 1.000´er TL ile kurulmuştur.

Vakıf, ilk Yönetim Kurulu toplantısını 4 Kasım 1982 tarihinde Gnkur. II. Başkanı olan Org. Necdet ÖZTORUN başkanlığında Gnkur. Bşk.lığı Karargâhında 108 No´lu salonda yapmış ve bu toplantıya; Vakıf Genel Müdürü olarak Tuğg. Raif BABAOĞLU ile Genel Sekreter E. Alb. Sabahattin BEYHAN, Hukuk Müşaviri Hv. Bnb. Ahmet KÜÇÜKDAĞ, Per. İd. Ks. A. Per. Kd. Bçvş. Erol HANOĞLU, Muhasebe Ks. A. Hv. Astsb. Kd. Üçvş. Osman BARUT ve Mutemet Dz. Astsb. Kd. Çvş. Eftal YAŞDAL katılmıştır.

Bu toplantıda alınan kararlara imza atan Yönetim Kurulu Üyeleri; Gnkur. II. Bşk. Org. Necdet ÖZTORUN, Gnkur. Per. Bşk. Korg. Fuat AVCI, Tümg. Süleyman GÜRCÜ, Tümg. Halis BURHAN, Tuğa. Erhan GÜRCAN, Tuğg. Yılmaz UZ, J. Alb. Kenan ERSÖZ, Alb. Emin MENTEŞOĞLU ve Vakıflar Gn. Md.lüğünden Avukat Hüseyin SALEPÇİ´dir.

VAKFIN TEMEL GÖREVLERİ NELERDİR?

/resimler/2016-8/21/1455433999349.jpg

Vakfın temel görevleri şunlardır.

1.Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaptığı vatan hizmeti esnasında; şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere belirlenen esaslara göre ölüm ve maluliyet yardımı yapmak,

2.Gazi ve engelli Mehmetçiklerin kendilerine sürekli bakım yardımında bulunmak,

3.Söz konusu Mehmetçiklerin çocuklarına bakım ve öğrenim desteği sağlamak,

4.Yardım planına dahil Mehmetçik ve aileleri ile bağışçılara yönelik sosyal destek programları uygulamak,

5.Yardım planını destekleyen bağış, yatırım ve tanıtım programları ile kendini sürekli geliştirmek ve kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmek,

6.Bu faaliyetleri ile ülke düzeyinde sosyal adaletin, toplumsal barışın ve ulusal birliğin güçlenmesine katkıda bulunmaktır.

VAKIF NASIL BİR HEDEF BENİMSEMİŞTİR

1.Bilimsel gelişmeleri takip etmek suretiyle etkin bağış, yardım, yatırım ve tanıtım projeleri ile kendini sürekli geliştirerek;

2.Türk Silahlı Kuvvetlerinde vatani görevini yerine getirirken; şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına, gazi ve engelli Mehmetçikler ile çocuklarına sağlamakta olduğu sosyal ve ekonomik desteği artırarak yükseltmek ve

TSK Mehmetçik Vakfına bağışta bulunanlar ile kendilerine yardım edilen 3.Mehmetçik ve aileleri arasındaki sevgi ve güven duygularını sosyal destek faaliyetleri ile güçlendirerek, yüce Türk ulusunun takdirine layık örnek bir yardım kuruluşu olmaktır.

 /resimler/2016-8/21/1455574938971.jpg

VAKFA YAPILACAK YARDIMIN TEMEL KOŞULLARI NELERDİR?

Yardım yapılabilmesi için gerekli temel koşullar aşağıda belirtilmiştir;

     1. Yardım yapılacak kişinin erbaş veya er olması (uzman erbaşlar, uzman jandarmalar ile sözleşmeli erbaş ve erler yardım kapsamı dışındadır.),

     2. Ölümün, maluliyete neden teşkil eden hastalık, yaralanma veya olayın 01 Ocak 1982 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması,

     3. Ölümün, maluliyete neden teşkil eden hastalık, yaralanma veya olayın muvazzaflık hizmeti veya ihtiyat döneminde silah altında bulunulduğu süre içerisinde vuku bulması (Askerliğe başlamadan önce bir hastalığı veya bir olaya/kazaya bağlı rahatsızlığı olan ancak, askerliğe başladıktan sonra bu hastalığı veya olaya/kazaya bağlı rahatsızlığı tespit edilenler hariçtir.) (Söz konusu dönemler askerlik şubesinden sevk tarihi ile başlar, terhis tarihinde sona erer.),

     4. Hastalık veya yaralanma sonucunda "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı sağlık kurulu raporunun verilmiş olması,

     5. MSB Sağlık D. Bşk.lığınca bu rapora istinaden malul veya engelli kararının verilmiş olması.

2016 YILI 01 TEMMUZ ? 31 ARALIK DÖNEMİ TSK MEHMETÇİK VAKFI YARDIM PLANI NELERİ KAPSIYOR

1. Ölüm yardımı         48.000,00 TL

2. Maluliyet yardımı 

1´inci derece             48.000,00 TL.

2´nci derece             43.200,00 TL.

3´üncü derece          38.400,00 TL

4öncü derece           33.600,00 TL.

5inci derece             28.800,00 TL

6´ncı derece             24.000,00 TL

3. Bakım yardımı.

1´inci derece               1.160,00 TL.

2´nci derece               1.060,00 TL.

3´üncü derece               960,00 TL

4öncü derece                860,00 TL.

5inci derece                  440,00 TL

6´ncı derece                 390,00 TL

4. Bakım ve öğrenim yardımı

On sekiz yaşını tamamlayana kadar 460,00 TL

Lise düzeyinde eğitim gören çocuklara yirmi yaşını tamamlayan kadar 620,00 TL

On lisans düzeyinde öğrenim gören çocuklara Yirmi beş, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim gören çocuklara yirmi altı yaşını tamamlayana kadar 760,00 TL

Öz gereksinimlerini yerine getiremedikleri, başkalarının bakım ve yardımına muhtaç oldukları devlet hastanelerinin sağlık kurulu raporu ile belgelenen hasta ve engelli çocuklara hastalık ve engellilik durumları devam ettiği sürece 760,00 TL

5. Bakım yardımı almakta iken vefat edenler için yapılan ölüm yardımı 10.000,00 TL.

6. Doğum yardımı 5.000,00 TL.

7. Çocuk ölüm yardımı 5.000,00 TL.

MEHMETÇİK VAKFINA KURBAN BAĞIŞLARINIZI NASIL YAPACAKSINIZ, BU KONUDA AÇIKLAYICI BİLGİ AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR

BAĞIŞ BEDEL1 790 TL

VEKALETEN KURBAN BAĞIŞLARINIZI Vakfın anlaşmalı olduğu bankaların herhangi bir şubesinden ek bir ücret ödemeden veya mehmetcik.org.tr adresinden kredi kartıyla bağış yapabilirsiniz.

ANLAŞMALI BANKALARIMIZ Akbank ? Denizbank ? Finansbank ? Garanti Bankası ? Halkbank ? ING Bank ? Şekerbank ?Türk Ekonomi Bankası ? Türkiye İş Bankası ? Vakıfbank ? YapıKredi Bankası ? Ziraat Bankası

BAĞIŞILARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.  

Türkiye Mehmetçik´e, Mehmetçik Türk Milletine Emanet!

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürlüğü İletişim Adresleri T: (312) 284 19 70 ? F: (312) 284 19 73 E-Posta: mehmetcik@mehmetcik.org.tr

SONUÇ OLARAK

15 Temmuz 2016 tarihinde ülke genelinde darbeye yönelik haince bir kalkışma yaşandı. Bu hain kalkışmada önemli sayıda vatandaşımız şehit düştü ve yaralandı.

Bu hain kalkışmanın planlayıcısı ve uygulatıcısı Amerika´nın Ortadoğudaki menfaatlerine kol kanat geren Pensilvanya´da ki sahte din adamı ve vatan haini Fettullah Gülen´dir. Bu hain darbenin görünmeyen gizli amacı neydi acaba?

Bu darbenin gizli amacı Amerika´nın Ortadoğu´daki menfaatlerini güvence altına almak maksadıyla ABD´nin kuklası olan cahil ve sahte din adamı Fettullah Gülen´nin Türkiye Cumhuriyeti devletini yıkmak ve onun yerine şeriat kurallarına bağlı bir devlet kurmaktı.

Ne yazık ki bu üzücü olaya Türk Silahlı Kuvvetlerinden din maskesi altında aldatılan bazı subay, astsubay, generaller ile az sayıda emrivaki bir durumla aldatılmış erbaş ve erler katılmışlardır. Fettullah Gülen´in uydusu haline gelmiş ve körü körüne ona biat eden bu vatan hainlerinin milli değerlerimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ananevi değerleri ile yakından ve uzaktan bir ilgileri yoktur.

Darbe ile ilgili olarak Türk Milletinin kalbinde derin bir yer etmiş ve kahramanlık sembolü haline gelmiş ?Mehmetçik? ile yakından ve uzaktan bir ilgisi olmamıştır ve olamaz.

Bunun en güzel cevabını Şırnak´ta şehit düşen uzman erbaş Ahmet Hilmi Yiğit bakın ne güzel ifade ediyor:? Ben ki MEHMET SELÇUK oğlu Ahmet Hilmi !!! Dişimle tırnağımla anamın ak sütü gibi Hakkı´mla saflarına katıldığım şanlı TSK´nın Kanun Ordu´su Kara Kuvvetleri Genel Komutanlığının bu şerefsiz çıkışma ile hiç bir bağlantısı yoktur. Devletimin, Şanlı Ordumuzun ve Şanlı Türk Milletinin adını lekelemek isteyen hainlere fırsat vermeyeceğiz.Görevimin başında Yüce TÜRK milletinin emrindeyim!!?

SON SÖZ

Saygıdeğer vatandaşlarım ve sevgili hemşerilerim 57 yıllık kısa ömrümün en uzun zaman dilimini şerefli Türk Ordusuna hizmetle tamamlayan ebedi başkomutanımız yüce Atatürk ?Mehmetçiği? yakinen en iyi tanıyan bir liderdi. Mehmetçiğin yüksek karakterini ne kadar isabetli bir şekilde tespit etmiş biliyor musunuz?

/resimler/2016-8/21/1456247750211.jpg 

(ATATÜRK ANLATIYOR)

?Bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok. Okuma bilenler Kur an-ı Kerim okuyor ve Cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenlerse Kelime-i Şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar. Sıcak cehennem gibi kaynıyor. 20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngüyle çarpışıyor. Ölüyor, öldürüyor. İşte bu Türk Askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.?

Yüce Türk Milletine emanet olan şehit ve gazilerimizin aileleri için bu mübarek Kurban Bayramında onlarla el ele gönül gönüle birlikte olalım ve onları madden ve manen destekleyelim. Bu kutsal günde onlarla kucaklaşalım, kenetlenelim ve bütünleşelim. Allah yüce Türk Ulusunu ve şanlı Türk Ordusunu düşmanlarının her türlü musibetlerinden ilelebet korusun.

Vatan uğruna şehit düşen ve gazi olan kahramanları saygı, hürmet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun!

KAYNAKÇA:

  1. NUTUK, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
  2. ATATÜRK HAKKINDA HATIRALAR VE BELGELER PROF.DR.AFET İNAN
  3. KUR´AN PENCERESİNDEN KURTULUŞ SAVAŞI´NA BİR BAKIŞ PROF.DR. YAŞAR NURİ ÖZTÜRK
  4. ASKERİ DEHA KAHRAMAN YUSUFOĞLU

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04