Vahit ŞAHİN


KÜÇÜK AFİŞ DESTEĞİNDEN ULUSLAR ARASI FESTİVALE


Böbrek kanseri hastalığına yakalanarak 10 Nisan 2004 tarihinde ölen Sakıp Sabancı´nın, kendi holdingine ait dergide yazdığı bir makalesinin başlığı ?Ben emekli olamam? dı.

Yazısında emekli olsa, boş boş otursa servetinin kendinden sonra yedi ceddine yetecek kadar olduğunu söylüyordu.  Ama o, ?Ben emekli oldum? deyip bir köşeye çekilmeyi değil de her gün fabrikalarına gidip, o makinelerinin sesini duymaya alışmış biri idi. Ve yüzlerce fabrikasında çalıştırdığı emekçilerinin evlerine ekmek götürmesinin onu mutlu ettiğini yazıyordu.

Sabancı, kazanıyordu, kazandırıyordu. Sosyal sorumluluk projelerine de imzalar atıyordu. Bir Kültür ve Turizm İl  Müdürü anlatmıştı;Adana İl Halk Kütüphanesi´nin mavi renkli bir otobüsü vardı. Gezici kütüphaneydi. Araç bozulmuş, yatıyordu. Bir parçası eksikti. İl Müdürlüğü bakanlığa yazı yazıyor, cevabı ve parça almak parayı beklemeye başlıyorlardı. Aradan uzun bir süre geçiyor ne yazı ne de para geliyor. İl´deki o dönemin yetkilisi bir mektupla Sakıp Sabancı´ya ulaşıyor ve durumu bildiriyordu. Bir hafta içinde o parça Adana´ya geliyor ve gezici kütüphane tekrar hizmete giriyordu. Bu basit bir örnekti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Sayın Mustafa Kurt, bu yıl 20.si gerçekleştirilecek olan  Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali´nin tanıtım toplantısında şöyle diyordu:

?O zamanlar sponsorluk bu kadar yaygın değildi. Oyunlarımızın afişleri be broşürleri basılması gerekiyordu. Sakıp Sabancı´ya gittik ve durumu bildirdik. Ve her oyunumuzun afişi ve broşürleri basılıp dağıtılmaya başlandı. O gün böyle başlayan işbirliğimiz bu yıl 20.si düzenlenecek olan Devlet Tiyatroları´nın ilk göz ağrısı olan düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali´ne dönüşmüştür. Bu mirasa, be emeğe gözümüz gibi bakıyoruz? diyerek başta rahmetli Sakıp Sabancı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü´nde başlayacak ve 30 Nisan´a kadar devam edecek. Festival biletleri 18 Mart Pazar günü satışa sunulacak.20´nci yılında festivalin açılışı, Kübalı Havana Compas Dans Tiyatrosu´nun ?Küba, Perküsyon ve Dans? isimli gösterisi ile gerçekleştirilecek. Küba´nın zengin ritmini sahneye taşıyan Havana Compas Dans Tiyatrosu, İspanyol, Küba ve Afrika-Küba kültürlerinin geleneksel ve modern danslarını birleştirdiği gösterisiyle sahnede olacak. 20 yıldır ülkemizin tiyatro tarihinde önemli bir yer edinen Türkiye´nin en uzun soluklu tiyatro festivali, 20´nci yılında da dopdolu bir programla tiyatro severlerle buluşacak.

Festivalde bu yıl Küba´dan ?Küba, Perküsyon ve Dans?, İspanya´dan ?Best of Yllana? ve ?Yalnızlar?, Litvanya´dan ?Godos?, Almanya´dan ?Tiyatro Delusio?, Slovenya´dan ?Peter Kuster? oyunları sahnelenecek.

Adana Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 6 tiyatro, yurtiçinden ise 4 devlet tiyatrosu, 4 belediye tiyatrosu ve 15 özel tiyatronun toplam 30 farklı oyununa ev sahipliği yaparak, bugüne kadarki en yüksek oyun sayısına ulaşacak. Eskişehir Şehir Tiyatrosu ?39 Basamak?, Tiyatro Adam ?Kafkas Tebeşir Dairesi?, Semaver Kumpanya ?Mağrur Fil Ölüleri?, Yolcu Tiyatro ?Joko´nun Doğum Günü?, Mam Art ?Kızgın Damdaki Kedi?, Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu ?Bir Hayvanat Bahçesi Hikayesi?, Tiyatro Keyfi ?Çocuk İstiyorum? ve ?Gözlerin Ardında Müzikal?, İstanbul Şehir Tiyatroları ?Sızı?, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ?Boyacı?, Seyhan Belediye Tiyatrosu ?Asiye Nasıl Kurtulur?, Ankara Devlet Tiyatrosu ?Radyo-yu Hümayun? adlı oyunları ve Adana Devlet Tiyatrosu ?Ali Baba Ve Kırk Haramiler? isimli çocuk oyunu ve Sahne Daktilo´nun Posta adlı oyunu tiyatro severlerle buluşacak.

Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 20´nci yılında Açıkhava gösterilerinin sayısını da üçe çıkaracak. Festivale Küba´dan katılan Havana Compas Dans Tiyatrosu, hüzün, coşku ve enerjiyi buluşturan Flamenko gösterisiyle seyirci karşısına çıkacak.Bursa Devlet Tiyatrosu ?Bana Mastikayı Çalsana? ve Antalya Devlet Tiyatrosu da ?Deli Dumrul? isimli oyunlarıyla Adanalılara Merkez Park´ta keyifli anlar yaşatacak.

Sabancı Holding için incir çekirdeğinden daha küçük olan afiş ve broşür desteğinin bugün uluslararası hale gelmesi ve Adana´da 20 yılda 1 milyon seyirciye ulaşması takdire şayandır.

Adana, plakasında olduğu gibi her zaman yine 01 numara. Adana,kültürün ve sanatın beşiği olduğunu bu festivalde de kendini gösteriyor.

 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00