Vahit ŞAHİN


KONJONKTÜREL


 

Konjoktürel entelektüel bir kelime.Eskiden daha çok devrimciler söylerdi bu sözü.  Devrimin gerçekleşmesi için?Koşulların olgunlaşması? gerektiği anlamında kullanılırdı.

Şimdi sağcı solcu, herkes.

Ve en çok da sanatçı Nihat Doğan.

Fransızca bir kelime. Türk Dil Kurumu Türkçe karşılığını bulmuş mu diye baktım. Henüz bulamamış, sadece tarif etmiş, ?Her türlü durumun ve şartın ortaya çıkardığı sonuç? diye yazmış.

Sayın Başbakan Binali Yıldırım da,dün, ?Faizde ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar konjoktürel? demiş.

ATATÜRK, ?KONJOKTÜRE DİKKAT?

Rahmetli Rauf Denktaş, Kıbrıs Genç TV´de konuşurken duydum. Bu sözü Atatürk de söylemiş ona: Denktaş, 20 Temmuz harekâtından öncesini anlatıyordu:

?Öğleyindi, yarı uykulu yarı uyanıktım, içim geçmemişti. Uyumadığımdan eminim. Rumlar saldırıyordu. Çok zor durumda idik. Birden Atatürk belirdi karşımda. ?Konjoktüre dikkat et´ dedi. İki kez aynı cümleyi söyledi ve kayboldu. Türk Dışişleri yetkilisin çağırdım. Durumu anlattım. Rauf Bey, ateşiniz var mı dedi. Eli ile alnımı kontrol etti. Ateşim yoktu. Emindim, Atatürk´tü.?

Rauf bey devamında şunları söylüyordu:

-?Rumların saldırıları devam ediyor, toplu katliamlar yapıyorlardı. İki ay sonra dönemin Başbakanı Bülent Ecevit´i aradım. Rumların yaptıkların anlattım. Sayın Ecevit bana ?Biliyoruz Sayın Denktaş, konjoktürü ayarlamaya çalışıyoruz. Atatürk´ün bana söylediğini Sayın Ecevit de söylüyordu? dedi.

-?Ben sık sık Ecevit´i arıyordum. Ecevit, 20 Temmuz sabah 04.00´de Kıbrıs´a çıkarma yapacağız? dedi. Anlaştık. O gece çok uzun geçti. Saat 04.00 oldu. Karadan ve havadan gelen yoktu. Karamsarlığa düştük. Bu iş bitti derken Türk uçakları havadan göründü, bayram ettik. Sonradan anladık ki bir saatlik gecikme ileri saat uygulamasından kaynaklanıyormuş. Türkiye ile Kıbrıs arasında bir saatlik fark varmış.?

Sayın Başbakanın kullandığı ?konjoktürel? kelimesi bana KKTC´nin efsanevi Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Denktaş´ı hatırlattı. Bu sayede iki büyük lider olan hem Denktaş´ı hem de Ecevit´i anmış olduk.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00