Ata Alp And


Kitaplık Aktüalite ve Edebiyat ANADOLU DERGİLERİ


Varlık dergisi (aylık) 1933, Cumhuriyet Kitap (haftalık) 1990 yılından beri, diğer batıp çıkan gazete dergi ekleri ve birçok edebiyat ve sanat dergileri çıkmış olsa da, Anadolu dergilerinin Türk edebiyatında her zaman ayrı bir yeri ve önemi vardır?

İstanbul teslim edildiğinde düşünün, Anadolu eğer ülkeyi kurtardıysa, Anadolu dergiciliği de hiç sönmeyen, ya da birinin sönmeden diğerinin yanan meşalesiyle ülke sanatını kurtarırcasına katkı sağlayan bir damar olduğunu unutmamak gerekir.

Dergiler doğar, yaşar, ölür,  dönem olarak edebiyat ve sanat tarihine bıraktıklarını bırakırlar; şairin de gitmesi gereken yoldaysalar, yörelerinin sanat tarihçisi olurlar, geleceğe tutulan ışık olurlar.

Aksi durumda, çapsız kısırdöngü içerisinde dönmekle de bırakacağı bir şey olmayacağı gibi, var olanı da çarpıtır, lekeler, yanılsamalar bırakan bir müsvedde defteri olarak kalırlar.

Yazarın, şairin yolunda ilerleyen dergiler çağının tanıklığının hakkını da verebilir; edebiyat ve sanat alanında gözlem ve izlenimlerini yarına bırakma kaygısının önemine inanır. 

Bir de olayın magazinleşen tarafı vardır kuşkusuz insanların bir gençlik heyecanıyla, görsellikleri adına. Bunu da er geç anlayacaklardır dergi çıkaranlar zaman içinde. Eleştiri de sanata dahildir, dergi çıkaranları da kutlamak da?   

Sonuçta her ne olursa olsun, bir heyecan ve sanatsal esinti yaratan dergilerin günü geldiğinde zamanla hesaplaşma sorunsallıkları olduklarını söylemek yanlış bir şey olmasa gerek.

Bu o dergi, şu dergi, bu dergi demiyorum? Anadolu dergiciliğini genel anlamda düşünüyorum ama sayısı üç yüzü aşan bir çeşitliliği göz önüne getirerek dergiler hakkında konuştuğumu da belirtmek isterim. 

Ve? Kitaplar gibi dergilerin de çıkmasının güzel bir şey olduğunu, birçok örnekte de verileceği gibi, Sedat Simavi´nin Emin Çölaşan´a verdiği röportajda da olduğu gibi, rekabetin tezgâhta olması gerektiğinin altını çizmek gerekir.

Konumuz, bu hafta sütunlarımıza taşınan ?Çavlanların Çığlığı? ve Mehmet Çetinkaya´ysa, ?Söylem? dergisi ve ?Özgün Yayıncılık? bütünlüğünü de göz önüne almak gerekir?

Yüz sayıyı Adana ve Çukurova´da aralıksız deviren ilk edebiyat dergisi olan ve sonrasında edebiyat/sanat tarihine bırakılan özel sayılarla dikkat çeken ?Söylem? dergisi kurucusu Mehmet Çetinkaya´yı kutluyor, çabasının daim olmasını diliyorum.  

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04