Ahmet DUMAN


Kitap Fuarlarındaki Kalabalıklar Ne Anlatıyor?


Biz kitapsever bir toplum muyuz? Okumayı seviyor muyuz? Türkiye´de bir yılda kaç kitap basılıyor? Bu kitapların kaçı bilimsel yayın, kaçı roman, hikâye, şiir cinsi telif eser?

Türkiye, Kitap Fuarı ile 1980 sonrasında İstanbul´da tanıştı. Bu yıl İstanbul 37. kitap fuarını açacak. Yaklaşık 40 yıldır böyle bir etkinlikle yaşıyoruz.

Evet, bu, yaşıyoruz sözcüğü rastgele seçilmiş değil; neredeyse yılın her günü bir büyük şehrimizde Kitap Fuarı yapılıyor.

Bu yıl Adana´da da 11. Çukurova Kitap Fuarı 6 Ocak 2018-14 Ocak 2018 tarihleri arasında açıldı. Fuara katılım izdiham düzeyindeydi. Hatta fuarın kapanış haberi verilirken fuarı ziyaret edenlerin sayısının rekor düzeyde olduğundan söz ediliyordu. Biliyorsunuz böyle kalabalık etkinliklerde güvenlik çok önemli olduğundan girişler kontrol ediliyor. Geçişler bir kapıdan birer birer yapıldığı için sayılması da kolay oluyor. Bu yıl geçen yıldan %36 daha fazla olarak 340935 kişi katılmış! Haberin veriliş tarzına bakılırsa iyi bir sayı? Diğer kitap fuarları da hayli kalabalık oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde katılan sayısı milyonları buluyor olmalı?

Kitap bazılarımızın yaşamının olmazsa olmazlarındandır. Köyde babamla ne zaman tarlaya çalışmaya gitsek ekmek torbamızda benim bir kitabım, babamın da gazetesi bulunurdu. Gazete birkaç günlük olabilirdi; olsun, daha önce okuduklarımızı yine okurduk? Bazılarınız bilmeyebilirsiniz çok eski yıllarda uzun beyaz torbasını omzuna takıp köylere kadar gelen kitapçılar vardı. Bunlar Atatürk veya başka Türk büyüklerinin posterleri, Kuran Cüzleri, Namaz Hocası, cenk kitapları başkaca hikâye kitapları satarlardı. Alıcıları da vardı? Taşköprü´nün Kalekapısı tarafında tezgâh açtıkları da olurdu? Daha eskilerin anlattıklarına göre, köyde bazı evlerde kış geceleri kitap okuma seansları da düzenlenirmiş. Yani okumayı ve kitabı seviyoruz?

Okumayı ve kitabı seviyoruz sevmesine de acaba ne kadar okuyoruz? Daha önce, fuar kimliğinde olmayan sergileri katmazsak kırk yıldır kitap fuarlarında izdihamlar yaratıyoruz fakat ne kadar okuyoruz? Hiç düşündünüz mü?

Ben sizin yerinize de düşündüm: Hayır okumuyoruz! Yalnız kitap alıyoruz; o kadar. Evlerimizin salon diye bir bölümü var. Burada cıncık boncuk koyulan bir büfe vardır bir de kitaplık! Kitaplıkta da en şık ciltlisinden kitaplar. Yıllar önce bir misafirimiz ?yahu ne çok kitabınız var? Hepside okunmuş? deyivermişti. Hepsi kırk elli kitap ancak vardı. Şaşırmıştık? Oysa Kitap, okunurdu.

Okumuyoruz! Eğer okusaydık bu durumda olur muyduk? Aydınlanmadan, Cumhuriyet Devrimlerinden, Akıldan ve Bilimden bu kadar uzak olabilir miydik? Söylenen sözlere sorgulamadan sormadan bu kadar kolay kanabilir miydik? Düşünmek eyleminden böyle kaçar mıydık?

Kitap fuarlarından 40 yıldır aldığımız kitaplar hep boşuna? Bunu ben söylemiyorum Koca Yunus söylüyor taa çağlar ötesinden:

 İlim, ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir                                                                                                     

 Sen kendini bilmezsen/Ya nice okumaktır?

 

                                                                                                                               

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51