Ahmet DUMAN


Kim Kazançlı Çıktı?


Polisiye sever misiniz? Ben severim. Daha doğrusu severdim. Fakat uzun yıllardır. Bir polisiye roman okumadım. Neden okumadım? Birkaç nedeni var, bunlardan birincisi yaşadığımız coğrafyada öyle olaylar yaşanıyor ki her olay bir polisiye roman konusu olacak kadar belki daha fazla gerilim ve heyecan içeriyor. Sizde farkındasınızdır.

Hercule Poirot, tüm dünyaca tanınmış bir polisiye kahramanı. Agatha Christie´nin dünya polisiye roman külliyatına armağan ettiği bir karakter. Aslen Belçikalı. Rugan ayakkabılarıyla oldukça şık giyinen, bıyıklarına son derece düşkün ve aşırı derece düzen ve simetri hastası bir tip. Bazıları fazla kendini beğenmiş bulur. 

Poirot, baktığı olayda cinayetin nasıl işlendiğinden çok neden işlendiği sorusuna yanıt arar. Kim bu cinayetten yarar sağlamıştır veya sağlayacaktır. Başlangıçta herkesi bir nedenle suçlar. Sonra herkesi bir büyük salonda toplar ve konuşmaya başlar. Herkese sorular sorar aldığı yanıtlar üzerinde düşünürken asıl suçlunun önünde durur ve zaten önceden haber verdiği resmi polis gelir ve suçluyu götürür.

Poirot, basit ama sağlam bir düşünme yöntemiyle çözmüştür olayı: Neden sonuç ilişkisiyle?

Haber Korkusuz Gazetesinde çıktı (03.08.2016). Gazetenin en tepesinde sağda; Deniz Bey´in resmini de koymuşlar. Haberde ?kaset kumpası için 120 gözaltı? başlığı kullanılmış. Olayın özeti verildikten sonra MHP nin de bu kaset olayından zarar gördüğü yazılmış. Bir genel hava var yazıda beni işin bu yanı Poirot´ya götürdü.

Deniz Beyin fotoğrafının altında bir yazı var aynen şöyle: ?Deniz Baykal ?Okyanus ötesinin yapmadığını biliyorum? demişti. Demek ki yanılmış.? Bu konuşmayı hepimiz anımsıyoruz.

Kaset Kumpasından sonra gelişmelere şöyle bir bakıp kimin yararlandığını bir düşünelim.

Olay Türk siyasi yaşamına bomba gibi düşer düşmez Deniz Baykal Genel başkanlık görevini bıraktı. Sonra olanlar hepinizce bilinen olaylar.

Gazetenin ifadesi ve haberi sunuş biçimi sanki, Deniz Baykal´ı suçlar gibi. Oysa konuya dair ne zaman bir tartışma olsa Deniz Bey, o günlerin başbakanını  ?gözlüğünü isteyerek tekrar tekrar izlediğini? ve ?yayınlanmasında hiçbir çekince göstermedi? diyerek suçlamıştır.

Şimdi bir düşünelim kim kazançlı çıktı bu kaset kumpasından? Baykal mı? CHP mi?

Kimse kimseyi suçlamasın. Hele, Deniz Baykal´ı safdil olmakla hiç kimse suçlamasın. Kimin kazançlı çıktığına bakalım.

Bu gün de aynı şeyler oluyor: Yaratılan Darbe karşıtlığı heyecanı, Demokrasi aşkı ve gelecekte olabilecek darbelere karşı alınacak önlemler için İlan edilen O Hal ile öteden beri istenilen Devletin Yeniden yapılanması ve Yeni Anayasa istemlerinin gerçekleştirilmesi söz konusu?

Kim kazançlı çıkıyor dersiniz?

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00