Vahit ŞAHİN


KENT KONSEYLERİ NE İŞE YARAR?


Bir kent konseyi üyesi olduğunu söyleyen bir arkadaşla kent konseyi üzerine konuşmam oldu. Ona “Kent Konseyi ne işe yarar?” diye sordum.

Bana 5393 sayılı belediye kanunun 76. Maddesini okumamı tvsiy etti. Hemen yanında internete girdim ve ilgili maddeyi indirdim. Madde aynen şöyle:

Kent konseyi

MADDE 76.- Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.

Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar.

Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.”

Sonra yönetmeliğe bak dedi. Onu da internetten indirdim: İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 5 sayfadan oluşan yönetmeliği de okudum, çok uzun olduğu için onu buraya alamıyorum. Kanunun 76. Maddesine uygun oluşturulmuş yönetmelikte görevler belirlenmiş.

Bunlar özetle; Kent yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, sürdürülebilir gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak, kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturmasına katkıda bulunmak, yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek, kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak, kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak, kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamak, olarak belirlenmiş.

Kent konseyinin bir genel kurulu var. Genel kurulda başkan ve yürütme kurulu üyelikleri için mücadeleler veriliyormuş ama başkan kime işaret ederse genelde o seçiliyormuş. Sonra meclisler oluşuyormuş ve çalışma grupları oluşturuluyormuş.

Bu çalışma grupları günlerce, aylarca kafa yorup, planlar, programlar geliştiriyorlarmış, raporlamalar yapılıyormuş. Bu raporlar başta belediye başkanları olmak üzere ilgili yerlere iletiliyormuş.

Sonra?

Evet önemli olan sonrası.

Kent Konseyi ve yürütme kurulu üyelerinin, çalışma gruplarının büyük bir zaman ve emek harcayarak hazırladığı raporlar, uygulama önerileri başkanın önüne geldiğinde, her şey başkanın 2 dudağı arasında noktalanıyormuş. Başkanın hoşuna gitmeyen bir projeyse, en önemlisi de kaynak bulmak olunca, başkan:

-Bütçemiz uygun değil,

Dediğinde o proje bir daha uygulanmamak üzere rafa kaldırılıyormuş.

Nüfusu 50 bin ve üzerindeki ilçe ve illerde kanunen kurulması gereken kent konseyleri kuruluyor.

Günlerce, aylarca çalışılıyor, o kadar emek, zaman heba oluyorsa, insanların zamanı boşa çalınıyorsa, o zaman o kent konseyi üyesine dediğim gibi, ben de “Kent Konseyleri ne işe yarar” diye sorarım.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92