Ahmet DUMAN


Kemal Bey Yeni Bir Zafere Hazırlanıyor!

37. Kurultay Kemal Bey için dikenlerinden ayıklanmış gül bahçesi gibi; seyircisiz!


CHP, 37. Olağan Kurultayını 25-26 Temmuz 2020 günlerinde Ankara’da toplayacak. Sürpriz olur mu?

Kurultay sonuçları, taa ilçe delegelerinin saptanması sırasında belli olmuştu zaten: Kemal Bey sürpriz istemiyor! Bence de sürpriz olmaz!

Geçen Kurultay’da Ankara’daydım bir arkadaşımla birlikte sonuna kadar izledik. O kurultayı izledikten sonra aklımda İlginç bir şey kalmış: Kemal Bey’in kendisini seçtirmek üzere seçilenler salonun ortasında, CHP ye oy verenler ise balkonlardaydı. Balkon Muharrem Beyi alkışlıyor, salon ise Kemal beyden başka kimseyi alkışlamıyordu. Dersini yapmamış çocuk utangaçlığı içinde önüne bakıyordu.

Salon, Kemal Beyin seçtikleriyle, balkonlar ise her seçimde Kemal beyi seçenler tarafından doldurulurdu… Bu kez balkonlar boş sıkıntı yok; salgın nedeniyle maçlar da seyircisiz oynanıyor ya! Ama bir gerçek var: çok üzüldüğüm bir gerçek; Son kurultayda da hem salon, hem balkon çaresizlik ve seçeneksizlik ortak noktasındaydı…

Daha başka ilginç hatta ayıp sayılabilecek birkaç olay daha vardı gerçi; ama şimdi yazmanın gereği yok.

37. Kurultay Kemal Bey için dikenlerinden ayıklanmış gül bahçesi gibi; seyircisiz! Gazetelerden öğrenebildiğimize göre birkaç genel başkan adayı var var olmasına da onların gerekli imzayı toplamaları olası görünmüyor.

Bazı şeyler öyle zamanlarda insanın aklına geliveriyor ki, şaşırıyorum.

Yakup Kadri, CHP’yi ve Kemalizm’i ideolojik bir tabana oturtmak üzere çalışmalar yapmış önemli Cumhuriyet aydınlarından biridir. Kendisine neredeyse, Cumhuriyetin resmi yazarı denilebilecek kadar Atatürk ilkelerine bağlı bir düşün adamıdır. İşte bu Yakup Kadri CHP’nin IV. Kurultayında yapılan tüzük değişiklikleri üzerine şöyle yazmış: Bir Halk Partisi vardı ama teşkilatı valilerin ve kaymakamların eline teslim edildikten sonra halkla olan alakasını kesmişti! (Politikada 45 yıl s.175) Oysa IV. Kurultay 9-16 Mayıs 1935 tarihleri arasında yapılmış çok önemli kararlar alınmış bir kurultaydır.

Gazetelerde yayınlanan Kurultay İlanından anlaşıldığına göre iki gün gibi olan kurultay sadece bir gün! İlanı okuduğunuzda şaşıyorsunuz zaten.

Pekiii Kemal Bey bu kurultayda ne diyecek? Her Salı gurup toplantısında yaptığı konuşmalardan daha uzun ve geniş kapsamlı olan bir konuşmayla eski söylediklerini tekrar mı edecek, yoksa Türkiye’nin tüm sorunlarını ortaya atıp çözüm önerilerini de sıralayarak CHP’nin Türkiye’yi tek başına yönetmeye hazır olduğunu mu söyleyecek?

Önce, İç Güvenlik, Ekonomi, Dış politika, Eğitim gibi konuların yeniden düzenleneceğini, Ekonominin ayrı bir bakışla yeniden ele alınacağını işçi haklarının yok edilen adalet düzeninin yeniden kurulacağını söyleyebilecek mi?

Kemal Bey ve Ekibinin iddiası büyük, diyorlar ki: 37. Olağan Kurultay CHP’nin İktidar kurultayı olacaktır.       

 Bir buçuk günlük Kurultay ile nasıl olacaksa?

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00