Vahit ŞAHİN


KAYIP ANTİK KENT AUGUSTA


Bu hafta bir okurumuzdan bir mektup daha aldık.

Spartakus rumuzu ile gönderdiği mektup üzerine yorum yapmadan aynen sunuyoruz:

?Seyhan Irmağı tarihi antik kente ve sonrasına şahittir. Baraj Gölü altında ve kıyısında Romalılılar´ın yaşadığı Agusta Antik Kent Adana´nın kalbinde ve hala yoğun bir şekilde gizemini koruyor.

Gladyatör Spartakus´un uğruna yıkmak için canını verdiği, çarmıha gerildiği, cesedinin çürümeye terk edildiği Roma İmparatorluğu´nun meşhur bir şehri Agusta idi.

Şimdilerde Baraj Gölü kıyısında kafe, restaurant, çamlık alanlardan bu Menderes Baraj Gölüne bakıp Agusta gizemli antik şehrini hissedebilirsiniz. Hatta bazı kafe restaurantlarda antik kent Agusta´nın kalma eserlere rastlayabilirsiniz. Özellikle Menekşe Köyü civarında ve az eser de Adana Bölge Müzesi´ndedir.

Antik Agusta kentinin tamamının sular altında kalmadığı, baraj gölü sularında ve karada da var olduğu söylentileri yaygındır.

Müze müdürlüğü arkeologlarımızın ve ilgili kurumlarımızın bunu araştırarak gerek su altında kalan bölümü gerek karada kalan bölümü hakkındaki çalışmalarla güzelim bu antik kenti Adanamıza ve Türkiye turizmine kazandıracağına inanıyoruz. Saygılarımla.

Rumuz: Spartakus?

Bunun üzerine internette konuyu araştırdım. Karşımıza şöyle bilgiler çıktı:

?AUGUSTA ANTİK KENTİ

Augusta Antik Kenti´nin yeri, tarihsel süreçte arkeologlar tarafından hep merak ve çalışma konusu olmuş. Tarihçiler ve Arkeologlar, yazıtlarda, buluntularda adı geçen "Augusta Kenti"ni arayıp durmuşlar. MS 23- 79 yıllarında yaşamış olan Roma Müellifi (yaşlısı) Pilinius´un ,"Naturalist Historia" adlı eserinde şehrin adını "Augusta" olarak, MS 11. yy ´da yaşamış olan İskenderiyeli Coğrafyacı Claudius Ptolemeius da "Augusüta" olarak not düşmüştür.

Eski tarihlerde "Augusta"nın Kozan çevresinde olduğu sanılırken, giderek Seyhan nehri civarında olabileceği fikri ağırlık kazanmış. Zira "Augusta Antik Kenti" nin meskulatında (Para bilimi-Tarihsel para) nehir tanrısının yer aldığı görülmüş. İngiliz bilginlerden B.V.Head de, kentin Pyramus (Ceyhan) veya Sarus (Seyhan) nehirlerinden birinin kenarında bulunduğunu ileri sürmüş.

İslam orduları tarafından M.S. 10.yy ele geçirilen antik kentle ilgili ilk resmi araştırma ise, ancak 1955 yılında Seyhan Baraj Gölünde su toplanmaya başlamadan sadece 10 gün önce Arkeolog Mahmut Akok tarafından yapılabilmiş Adana turizmi açısından büyük bir talihsizlik olarak nitelendirebileceğimiz araştırmanın, geç kalınmışlığının yaşattığı burukluk , Arkeolog Mahmut Akok´un raporlarına şöyle yansımış:

"Seyhan Barajının göllemiş olduğu sahada kalan ve bazı mütehassıs seyyahlarca Augusta Antik Kenti olduğu beyan edilen örenin tetkikini, Maarif Vekaleti Eski Eserler ve Müzeler Umum Müdürlüğü bize havale etmişti. Sahaya suyun koyuverilmesinden 10 gün kadar evvel, yani 5-15/9/1955 tarihleri arasında mahallinde bir inceleme yaptık. Bu ören Adana şehrinden 25 km doğuda ve Seyhan Nehri´nin şimale uzanan kollarından biriyle, Kuruçay Vadisinin birleştiği kısımda ve çayın hasıl ettiği terasının yarımada şekline girmiş bir düzlüğünde bulunmakta idi. Bugün bunlardan Karaömerli Köyü´nün bir kısmı gölün kenarında kalmıştır, Gübe Köyü ise (Antik kentin bulunduğu bölge) sular altındadır."

Bilgiler bu yönde acaba bu konuda bugüne kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır. Merak etmemek elde değil. İlgililerden yanıt bekliyoruz.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00