Ahmet Yaşar Aktaş


Karabağ ile 12 Ada??

Bir yanda Azerbaycan’a ermeni saldırıları, diğer yanda 2004’ten beri 16 yıldır yunanistan’ın topraklarımızı işgali.


            Akepe iktidarı döneminde 80 bin km2 toprağımızın yunanistan’a kaybedildiğini biliyor muyuz? Buna karşı ses çıkarıldığını duydunuz mu hiç?

Uzmanlar, soruna yalnızca

ada olarak bakılamayacağının altını önemle çiziyor. Adaların çevresinde kıta sahanlığı var. Eşsöylemle petrol, doğalgaz var! Adalara asker yığdılar, her yere kilise diktiler. Bu adalarda yunan belediyeleri var! İslamcı söylemler sarf ediyorsan, neden buraya cami inşa etmiyorsunuz?   

Azerbaycan, saldırıya uğradı. Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak için savaşıyor.

            Ermenistan son günlerde Gence’ye ardı ardına füzelerle saldırıp sivilleri öldürüyor. Batılı dostlarımız (!) bırakınız müdahale etmeyi bir yana, kınamıyor bile, neden acaba? Peki, Gence kentiyle kardeş şehir olan Bursa,Çankırı, Elazığ, Gaziantep, İzmir, Kars, Sivas’ın Gence’ye yararı ne?

            Saldırgan ermenistan’ın nüfusu 4 milyon dolayında. Yüzölçümü Azerbaycan’ın yarısı kadar. Ekonomisi, Türkiye’ninkinden çok daha kötü. Sanayi dersen,nanay!

Anımsayalım: Putin, ermenistan’a giderek “soy kırım var” diyerek tasdikledi. Ne oldu da, telefonla arattığıPaşinyan’aniçin “Şimdi meşgulüm, sonra görüşelim” dediğini tevede dünyayla paylaştı? Çünkü ermenistan Rusya Federasyonu’ndan uzaklaşarak hızla batıya kayıyor.

Özünde bu, canciğer kardaşımız Azeriler için artı bir durum. Minsk kümesindeki özellikle fransa, abd ermenistan’ı destekliyor, belki de fişekliyor. Gerçi somut bir kanıt yoksa da, batılı emperyalistlerin herkesçe bilinen bir yöntemi.

Eş yöntem, yunanistan için de geçerli.

Daha önceki köşe yazısında değindiğim gibi, yunanistan’ın varolan maddi olanaklarıyla borçlarını ödemeyeceğini batılı emperyalistler kesin biliyor.

Geçen hafta uluslararası para fonu (imf), olumsuz risklerin ortaya çıkması (örtük bir savaş iması) halinde, yunanistan’ın borç ödeme kapasitesi tehlikeye girebileceğini vurguladı. Türkiye ile savaş durumunda, avrupalı ortaklarından daha çok maddi destek gerektirecektir. Başka bir söylemle, batılılar, bırakınız varolan alacaklarını almayı, üstüne üstlük yunanistan’a yüklü para aktarması kaçınılmaz olacak. Nato da, stratejisi gereği taraf tutamayacak.

Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmesi için batılı dostlarımız (!) Ankara’yı baskı altında tutacaklar. Neden mi? 12 ada, kıta sahanlığındaki doğalgaz, petrol yunanistan’da kalırsa, borçların ödenmesi güvence altına girebilir. Merkel ne demişti: Adaları sat!

Bu durumda savaş olur mu, dersiniz? Olmaz!

İmf’nin bu uyarısı,eşsürede emperyalist batılılara da yönelik!!!

Bu çözümlemeye göre, tüm dostlarını yitiren Ankara için masadaçok olumlu bir ortam var. Umarız, bu koz elden kaçırılmaz!

Ab, abd, nato’nun baskılarına direnme zamanıdır! Kıta sahanlığından, 12 adadan, kayalıklardan ödün verilmez!Durum, iktidarda kalmayı aşıyor!

Sansür, yasaklar, cezalar, bilgi alma hakkı?

Hazırlanan torba yasa ile geçmediğimiz köprüler, tüneller, uçmadığımız havaalanları, kent(şehir farsça!)hastaneleri (KH)bilgi paylaşmanın, eleştirmenin yasaklanacağı, dahası adli ceza uygulanacağının kokusu yayılıyor. Ayrıca yine aynı torbadaki yeni gıda yasasının “gıda haberlerine” sansür yolunu açacağı ileri sürülüyor.

Eğer bu varsayımlar doğru çıkarsa, artık bu anılan konularda anayasal bilgi alma hakkını kullanamayacağımı anımsatarak KH konusuna son kez olarak incecikten dikkatinizi çekmek isterim.

Sözleşme içerikleri “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmıyor.Denetim için Sayıştay’a bile, KH’nin ihale dokümanları, sözleşmeleri verilmiyor!

Devlet ahlak sorunu bir yana, chp’ye göre, “Sayıştay denetçilerinden bilgi ve belge saklanmışsa, burada büyük bir soygun var demektir.”

Akepe iktidarı, Hazine arazilerini bedelsiz olarak ihaleyi alan yandaş şirkete veriyor.Bakanlık, mülkün sahibi olan şirkete 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödüyor.

Kira miktarı, yıllık artış oranlarıdöviz üzerinden sözleşmeyle belirleniyor. Bir dehasta sayısı garantisi var.

KH ihalesini alan şirketler, finansmanın %80 yurtdışından dövizle borç alıp inşaatı yapıyorlar. Anlaşmazlık durumunda, tahkim yeri, Türkiye değil, Londra.Neden mi?

Türkiye’de görülecek davalarda siyasal baskı olabileceğinden davaları yitirebileceklerini düşünüyorlar. Yargımızın bağımsız olmadığının itirafı!

Şirketler borçlarını ödemezse, borçların tamamı devletimize,daha doğrusu, vergi ödeyen bizlere yükübinecek…

Chp’nin değerlendirmesine göre, KH’nin 25 yılda kamuya getireceği yük, 142,4 milyar dolar. Bu parayla kaç “Numune Hastanesi” yapılır, bir düşünün!

Sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00