Ahmet Yaşar Aktaş


Kağnılar ile THK!!!


İşitir gibiyim “Ne alaka?” deyişinizi... Aradaki ilişki, aşağıdaki satırlarda gizli…  

             

            Türk Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu), 16 Şubat 1925’de Atatürk’ün himayesinde kuruldu. Neden?

Taa Milli Mücadele’nin başında, Türk Ordusu’nun 2 uçağına karşılık, yunan ordusunun 18 uçağı vardı.

THK, başat amacı, uçak fabrikaları kurmaktı. Bunun için genç, dinamik Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi kaynakları çok yetersiz olduğundan bağış/yardım kampanyası örgütlendi.

Atatürk, kendi cebinden 10 bin lira bağışla kampanyayı başlattı. Naci Demirağ 120 bin, Vehbi Koç, 5 bin lira bağış yaptı. Birikmiş parası olmayan özverili, altın yürekli halkımız bireyleri, evlilik yüzüğünü, memur ise, aylığını bağışladı.

İlçe olarak ilk bağış, hangi ilden geldi, dersiniz? Ceyhan’dan, 10 bin lira. Bu yüzden ilk uçağa “CEYHAN” adı verildi. Ceyhanlı hemşerilerimiz, Cumhuriyet Değerlerini korumayı sürdürüyor!!?

           

            Bir yıl sonra 1926’da Kayseri Uçak Fabrikası hayata geçirildi. Çok kısa sürede, uzman Türk personel yetiştirildi.

Toplanan bağışlarla uçaklara, bağış yapan İskilip (Bir Türk komutanın adı!), Siverek, Cizre, Akşehir, Bodrum vd. adlar verildi. Çoğunluk ilçe!!!??

Kayseri Uçak Fabrikası’nda üretilmiş yerli uçaklarımız 1935 yılı 30 Ağustos’da Ankara’da “Tayyare ve Zafer Bayramı” töreninde akrobasi gösterileri yaptı.

Tüm esnaf, 30 Ağustos günü boyunca sağladıkları kazancı, THK’na armağan ederdi. Son yıllarda eksikliğini derinden duyumsadığımız dayanışma, gelişme, ilerleme, bağımsızlık üretim ve özgürlük vardı…

 

            1950’de iktidara gelen DP’ye, dost sandığı abd uzmanları ne demişti? “Uçak yapmak, çok pahalı, onunla uğraşmayın, biz, size ücretsiz modern uçak verelim.” Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin, batı’ya göbekten bağlılığı sürecini başlatan DP, abd’nin önerisiyle uçak fabrikalarını bir çırpıda kapattı. Devlete inanan iyi niyetli halkımızın bir bölümü, Küçük Amerika olma masalıyla uyutuldu.

Dahası, nato’ya girmek bahanesiyle, binlerce babayiğidimizi Kore Savaşı’nda ölüme gönderdi! Karşı çıkanlar, hemen kodese tıkıldı!

 

            Yukarıda sunduğum genel çerçevede kimi gedikleri doldurmam gerek. “30 Ağustos Zafer Bayramı”nın adı 1950 öncesi  “30 Ağustos Zafer ve Tayyare Bayramı” idi. Uçak fabrikalarını kapatan DP, adına layık olarak “Tayyare” kavramını da unutturdu. Tayyare üretilmeyen bir ülkede bayramı kutlanır mıydı ki?

 

Gelelim, kağnılarla ile uçak ya da THK arasındaki bağlantıya. Mustafa Kemal Atatürk için “kağnı” Kurtuluş Savaşı’nın en anlamlı simgesiydi. Nedenini merak mı ediyorsunuz? İşte yanıtı:

Sovyetler Birliği’nden İnebolu Limanı’na gelen top tüfek, mühimmatın cepheye iletilmesi için demiryolu (Bugün de, İnebolu’nun demiryolu bağlantısı yok ama İstiklal Madalyası var!), motorlu araç yoktu. Yol dersen, yüksek dağlardaki keçiyolu. Tek araç, kağnılardı.

Kastamonu’da erkek kalmamıştı (İnebolu-Küre arasında bir köyün ve kanyonun adı “Ersizler”dir!) Dolayısıyla silahların karda boranda kışta, cepheye ulaştırılması, özverili, yiğit kadınlarımıza, çocuklarına kaldı.

Kağnı komutanı genç Şerife Bacı, üzerindeki kazağını, cephanenin üzerine serdiğinden, bugün Kışla Parkı (Kışla Park adı, Şerife Bacı Parkı olarak değiştirilemez mi?) denen yerde, dondurucu soğukta yaşamını Kurtuluş’a armağan eder. Kağnılar ile kadınlarımızın, gözünü kırpmadan kendini feda eden insan anlayışıyla Kurtuluş Savaşı kazanıldı! Bu bütünde, bir diğer Kağnı Komutanı Halime Çavuş’u anmamak, büyük vefasızlık olur.

Kağnılar, onu çeken öküzler olmasaydı, ordumuz silahsız, mühimmatsız savaşabilir miydi?

Mühendis Selahattin Reşit Alan’ın, Eskişehir Tayyare Fabrikası’nda ürettiği uçağın gövdesinde kağnı resmi vardı!

 

            94 yıllık tarihsel kurum olan THK’nun, aşağılanmasının 3 nedeni var:

-Orman bakanının doğru olmayan söylemlerini ortaya çıkardığı,

-O mimarlık firmasının her helikopterine bakanca verilen uçuş garantisi,

-Atatürk’çe kurulduğundan ve henüz teslim alınamadığı için…

 

            Öküzle çekilen kağnılar, kadınlarımız, nasıl emperyalistlerin en son savaş teknolojisini yenilgiye uğratıp tarihe altın harflerle geçmişse, cahil bırakılan halkımız da, yakında, dışa bağımlılığı yenip, üreten, gelişen, ilerleyen, özgür Türkiye’yi kuracağı düşüncesi bir abartmadan ötedir!!!

 

            Her şey aşırı pahalanırken, enflasyonu düşen Türkiye, iktisat tarihine anlamlı katkı yaptı!!!

İfade özgürlüğü, Canan Kaptancıoğlu’na verilen 9 yıl üzeri ağır ceza ile güvence altına alındı, duyurulur!!!

            Sevgiyle Atatürk ile kalınız!

           

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22