Zekai BULUÇ


JOHN MAYNARD KEYNES´İN YANILGISI


`Fi tarihi : 1970 li yılların ortası? Merzu abinin meyhanesinde bir masada 4-5 kişi oturmuş işçilerin durumu üzerine sohbet ederken yan masadan yaklaşık 40 yaşlarında temiz giyimli birisi bize dönerek ?´ Siz işçiler çok şanslısınız ?´ deyince nedenini sorduk aşağı yukarı şu cevabı aldık ; İngiliz ekonomist John Maynard KEYNES ?in 1930 lu yılların ortasında attığı bir savı bizlere şöyle anlattı : İleri bir gelecekte işçiler günde 3-4 saat çalışıp günlük yaşamını refah içerisinde geçireceğini söylediğini anlattı. KEYNES´in bu sözlerini bizlere ?´ Siz işçiler çok şanslısınız ?´ diyerek anlatan arkadaş meğerse iktisat dalında doçentmiş! Doçent arkadaş doçentliğinden ötürü biz işçilerle yaptığı maça 3-0 galip başlamıştı?

Biz emekçiler hiçbir şeyden anlamıyorduk. İlkokul diplomasını dışarıdan almıştık kısaca bizler ayak takımındandık! Halbuki 1961 Anayasasından önce maaş bordrosuna parmak basan emekçiler arasından sendikal hakların verilmesiyle bu emekçiler arasından sosyal demokrat, sosyalist sendikacılar oluşmuştu.1961 Anayasasının en güzeli tarafı emekçilere sendikal hakların verilmesi ve Türkiye ?de ilk defa Anayasa mahkemesinin kurulmasıydı. Diğerlerini yazmıyorum çünkü hukukçular daha iyi bilir!

Biz emekçiler liberalizmin babası Adam SMITH´in ünlü ?´Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler !´´ özdeyişini (!) bilmiyorduk , Freidman´ı tanımıyorduk(!) Doçent arkadaşa böyle bir şeyin olmayacağını , sistemin ve patronların buna hiç bir zaman izin vermeyeceğini söylesek de  bir türlü ikna edemedik . Yan masada oturan arkadaşın birisi bana dönerek ?´ Zekai bilgiçlik taslama lan , görmüyormusun arkadaş doçentmiş ! Sen ilk mektebi zor bitirdin !?´ dedi. Arkadaşım benim açığımı yakalamış yüzüme vurmuştu.Ben oturduğum sandalyede iyice küçüldüm. Doçent arkadaşın oturuşuna bile üç kat güven gelmişti? Ertesi gün Adana İktisadi ilimler Akademisini bitirmiş arkadaşlara ?´ Keynes böyle bir sav da bulunmuş mu ?´´ diye sorduysam da kimileri doğruladı kimileri de yalanladı ! 15 günden beri John Maynard KEYNES´in böyle bir savı varmıydı diye önüme gelen herkese soruyorum. Şimdi bile hem doğrulayan hem de yalanlayan var! Fakat şu bir gerçek ki bu iddiayı John Maynard KEYNES veya başka ekonomistler yapmış olsa bile büyük bir yanılgıya düşmüştür. Emekçilerin tek silahı grev hakkı öyle ya da böyle elinden alınmış olup ortalık neoliberalist patronlara bırakılmıştır.

Neoliberalizmin Türkiye´ye yerleşeceğinin ilk müjdesi 12 EYLÜL 1980 darbesinin lideri Kenan EVREN´in ?´Falanca oteldeki garson benden fazla maaş alıyor ?´ demesiyle başlamış Türkiye işverenler sendikası , Genel başkanı Halit NARİN´in ?´ İşçiler mutlu azınlık , şimdi sıra bizde ?´ demesiyle devam etmiş ?´Boğaz köprüsünü satacağım ´´ ile kapılar sonuna kadar açılmıştır. Gönül isterdiki John Maynard KEYNES veya başka bir ekonomistin bu iddiası gerçekleşsin emekçiler refah içerisinde yaşasın !

Sağlıcakla kalın.

NOT :John Maynard KEYNES , böyle bir söylemde bulunmuş olsa bile emekçilerin gazını almak için söylemiştir. KEYNES iyi bir patron yanlısı iktisatçıdır. Hem de patron yanlısı iktisatçıların en iyilerindendir!

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00