Prof. Dr. Özer OZANKAYA


İSTANBUL'UN BİR DEĞİL, İKİ " FATİH"İ VARDIR!

Fatih Bizans'ı yıkarak İstanbul'u ele geçirmiş ve “Osmanlı” yapmıştı; Atatürk ise İstanbul'u, hem de Osmanlı halife-sultanının kayıtsız- şartsız teslim ettiği yedi düveli yenerek, o düşmanlardan kurtardı, hem de  "Türk" yaptı.


AKP yöneticilerinin Atatürk Cumhuriyetine, yani gerçek demokrasimize yıkıcı saldırılarının tutarlı hiçbir gerekçesi olmadığı gibi, bu Cumhuriyetin Türk ulusunu bin yıldır süren yıkıcı sürekli savaş ortamından kurtarıp uluslararası barış, özgürlük ve gönence yönelten ruhunu yansıtan "Ayasofya'yı müze yapma" eylemini iptal kararının da hiç bir geçerli dayanağı yoktur:

ÇÜNKÜ AKP, İstanbul'un bir değil, iki "fatih"i olduğu temel gerçeğine gözünü kapamaktadır! Türk ulusunun da gözünü kapatabileceğini sanmaktadır.

Fatih Bizans'ı yıkarak İstanbul'u ele geçirmiş ve “Osmanlı” yapmıştı. Aslında Fatih’in  İstanbul’u fethinden sonra Osmanlı Beyliği bir TÜRK DEVLETİ olmaktan çıkmaya ve kozmopolit bir imparatorluğa dönüşmeğe, Türk ögelerin devlet yönetimindeki nitelik ve nicelikli yeri daralmaya başlamıştı.

Atatürk ise İstanbul'u, hem de Osmanlı halife-sultanının kayıtsız- şartsız teslim ettiği yedi düveli yenerek, o düşmanlardan kurtardı, hem de  "Türk" yaptı. Osmanlı yıkılırken İstanbul’daki olduğu kadarıyla nerdeyse tüm ticaret ve sanayi kuruluşları Türk olmayan ve   Osmanlı’yla da gönül bağları   kalmamış olan gayrımüslim ögelerin elindeydi.

Eğer Türk Bağımsızlık Savaşı verilmeseydi,

Eğer Vahdettin'in imzaladığı Sevr gerçekleşseydi,

Eğer idamına karar çıkarttığı Mustafa Kemal'i yok edebilselerdi,

Eğer Rauf Orbay'ların, Halide Edip'lerin, Kara Vasıf'ların... istediği gibi ABD mandası olunsaydı,

AYASOFYANIN DA CAMİ OLARAK KALAMAYACAĞI APAÇIK BİR GERÇEK DEĞİL Mİ?!

GERÇEĞE BUNCA GÖZÜNÜ KAPAMAK, TÜRK ULUSUNU AYMAZ YERİNE KOYMAKTIR!

Fatih'in İstanbul'u ele geçirip Bizans kilisesini camiye dönüştürme ve kendi vakfı yapma yetkisi vardıysa, Atatürk'ün de ulusal egemenlik bayrağı altında yürüttüğü Bağımsızlık Savaşıyla yedi düvelden kurtarıp gerçek anlamda "Türk" yaptığı İstanbul'da Ayasofya'yı camiden müzeye dönüştürmek ve Türk ulusunun artık halife-sultanların istedikleri gibi savaşlarda tükettiği kulları olmaktan çıkıp, uygar dünyayla barış içinde, özgürlük, hukuk üstünlüğü, bilim ve sanat üretimi ortamında yaşamak hakkını elde ettiğini dünyaya ilân etmek yetkisi elbette vardır.

AKP yönetimi "gerçeğin balçıkla sıvanamayacağını", Türk ulusunun, düşmanlarını sevindiren baskıcı-gericiliği değil, ATATÜRK AYDINLIĞINI vazgeçmemek üzere benimsediğini kesinlikle görecektir.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00