Cezmi DOĞANER


İSTANBUL


İstanbul´da yapılan Belediye Başkanlığı Seçimi Hollanda basınına yansıdı. Özellikle Hollanda TV´leri seçim sonucunu ilk veya ikinci haber olarak verdi. Hollanda Resmi TV´si haberi ?İstanbul´da siyasi zemin kaydı? başlığıyla veriyor. Hollanda´nın en büyük tirajlı gazetesi muhafazakar eğilimli ve koalisyonun büyük ortağı VVD´ye yakın de telegraaf, dış haberler sayfasında yer alan habere ?İstanbul´un kaybı AKP´nin neşesini kaçırdı? manşeti atmış. Haber şöyle:
?İstanbul: İstanbul´da tekrarlanan Belediye Başkanlığı seçimini yeniden Ekrem İmamoğlu kazandı. Bu kez sonuç kesin: iktidar partisi AKP´li rakibi Binali Yıldırım kaybettiğini kabul etti.
İmamoğlu, muhalefet partisi CHP adayı idi. Mart ayında yapılan seçimi de o kazanmıştı. Fakat o dönemde Yıldırım´dan ancak 13.000 fazla oy alabilmişti. Neredeyse Hollanda kadar nüfusu olan İstanbul´da bu kıl payı fark sayılır.
Şimdi Yıldırımla aradaki fark çok fazla. Oyların %54´ünü alan İmamoğlu, Yıldırım´a 775.000 fark attı. Bunda biraz da seçimlere katılımın Mart ayının çok daha üstünde olmasının payı var.
İmamoğlu seçim sonrası yaptığı konuşmasında ?Bu İstanbul için yeni bir başlangıç´ dedi ve doğrudan Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a hitaben ?Sayın Cumhurbaşkanı. Depreme hazırlık gibi, daha hızlı metro yapmak gibi, mülteci konuları gibi İstanbul´un acil sorunlarında merkezi ve yerel yönetimin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamanın önemi ortadadır. Ben ilkelere uygun olarak sizinle uyum içinde çalışmaya hazırım ve talibim´ dedi.
İmamoğlu´na göre ?Sonuçlar, Türkiye´yi mücavir ülkelerle kıyaslayanlara bir derstir´ Türkiye bu seçimlerle her zaman demokrasiden yana olduğunun altını çizmiştir. İstanbul´un müstakbel belediye başkanı mücavir bölgedeki ülkelerden Suriye´yi ve İran´ı kasdetmiştir.
İmamoğlu, ayrıca belediye maliyesinin mercek altına alınacağına da söz vermiştir. Seçim kampanyası sırasında siyaset adamı, İstanbul hazinesinden milyarlarca Lira´nın muhtemelen yolsuzluk sonucu buharlaştığını iddia etmişti.
Mart ayında yapılan seçimi AKP, oyların çalındığı ve bazı gözlemcilerin belgelerinin eksik olduğunu ileri sürerek yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle iptal etmişti. Muhalefet, seçimde asıl iktidar partisinin sahtekarlık yaptığından kuşkulanmıştı. İmamoğlu´nun dün seçimi açık ara kazanması, bu şüpheyi haklı çıkartıyor.
Cumhurbaşkanı, İstanbul´un müstakbel belediye başkanını bir tvitle kutladı. Erdoğan´ın AKP´sinin şimdi İstanbul´u kaybetmesi şiddetli şamardır. İstanbul, Cumhurbaşkanı´nın güç tabanıdır: İstanbul onun siyasi kariyerine başladığı, 90´lı yıllarda belediye başkanlığı yaptığı ve 2001´de AKP´yi kurduğu şehirdir.
Erdoğan´ın seçim kampanyasında söylediği ´İstanbul´u kazanan, Türkiye´yi de kazanır´ (*)sözünden hareketle İstanbul´un kaybına sonun başlangıcı demek fazla iyimserlik olacaksa da, Erdoğan´ın imajına büyük hasar verdiği bir gerçektir."
Aşağıdaki karikatür sosyal demokrat eğilimli Volkskrant gazetesinin bugünkü sayısından. Tekrarlanan Penaltı Atışında Erdoğan topu dışarı atıyor.
Hakemin giydiği kara gömlek üzerinde "Yüksek Seçim Kurulu" yazıyor.
(*)Dün akşam bu söze atıfla BBC muhabiri ´Belki de Cumhurbaşkanı şimdi keşke böyle söylemeseydim diye pişman olmuştur´ yorumu yaptı..

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00