Zekai BULUÇ


İSMET İNÖNÜ´NÜN ELİNİ NASIL ÖPTÜM ?


Büyük olasılıkla ortaokul 1. Sınıfta olmalıyım . Rahmetli avukat Naciye ÖNEMLİ ?nin yanında çalışıyorum .Naciye abla bir gün bana bir dosya verdi . ? Zekai bunu Süheyla Hanım ?a teslim et . ? dedi .

Şimdiki SSK binasının olduğu yerde Süheyla GÖKBUKET´in Kitap Sarayı adı altında bir kitapevi vardı . Kitapevine girdiğimde Süheyla Teyze yoktu . Çalışanlar ?Süheyla Hanım CHP il başkanlığında .? dediler . Ben elimde dosya ile CHP binasına çıktım .

Çıktım ki ne göreyim ? Upuzun bir insan kalabalığı sıraya girmiş . Bu sıranın baş tarafına bakınca İsmet İnönü´yü gördüm ! Herkes sırası gelince İsmet İNÖNÜ´nün elini öpüyor saygılarını sunuyorlardı. Hemencecik ben de sıraya girdim  ve sıram geldiğinde İsmet İNÖNÜ´nün elini öpüp alnıma götürdüm .

Paşa benim  saçlarımı okşadı  ve ? Genç adam burada ne arıyorsun?? diye sorunca ben de efendim Süheyla Gökbuket teyzeye evrak getirdim diyerek cevap verdim . İsmet İNÖNÜ  ? Süheyla kızım nerdesin diye seslendi . Süheyla Teyze ? Emredin paşam !? diyerek koşturdu. Paşa ? Kızım bak bu genç adam seni arıyor . ? dedi. İsmet İNÖNÜ´nün bana  genç adam demesi beni çok mutlu etti , göğsüm kabardı .

Süheyla Teyze o zamanlar Cumhuriyet Kadınları  Adana Şubesi başkanıydı .Daha sonraki yıllar Süheyla teyzenin Adana Kuvva-i Milliyesi komutanlarından ünlü Manisalı Ali Bey´in kızı olduğunu öğrenmiştim .

Manisalı Ali Bey Klikya Müdafa-i Hukuk  Cemiyetini oluşturmuştur . Adana´ya bizzat M. Kemal Paşa tarafından gönderilmiştir ! M. Kemal Paşa ?nın ve Ankara hükümetinin bilgisi dahilinde cezaevlerinde yatan kader kurbanı fakat yurtsever kişilerden insan seçip Kuvva-i Milliye ?nin silahlı  kanadına insan kazandırmıştır . Süheyla GÖKBUKET  teyze daha sonra dernek başkanlığını , avukat Birsen Ablaya  (Birsen AVŞAROĞLU ) bırakmıştır . Manisalı Ali Beyi , kızı Süheyla Teyzeyi , büyük oğlu Yılmaz MANİSALI´yı  ve Birsen Ablayı  saygıyla anıyorum .

Rahmetli Birsen AVŞAROĞLU´nun mezar taşında ?Birsen Abla ? diye yazmaktadır .

Sağlıcakla kalın .

 

YAZARLAR

  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00