(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


İSLAM CEMİYETLERİMİZ, ALEVİ BEKTAŞİLERİMİZ

‘’Birbirinin sıcak bir selamına, muhabbetine muhtaç insanlarımızın anavatandan taşıdıkları eski acı inatlaşmaları, yeni ülkelerinde hasret ve dostluk ilişkilerine dönüştürmesi hiç de imkansız değildi’’


Melburn Başkonsolosluğundaki ilk yıllarımdı, görev bölgemizde önemli sayıda vatandaşımızın yaşadığı Mildura bölgesini ziyaret etmiştik. Bölgeye ilk resmi temsilcilik ziyareti idi.

Sekretaryamızdan Rengin Hanım, takvimi belirlemiş, yerel makamlardan protokol randevularını almış, Türk iş yerleri ve dernekleri bilgilendirmişti. Programımız, toplumla buluşma ayrıntıları dışında, bir hafta önceden kesinleştirilmişti.

***

Vatandaş toplantısına ilişkin olarak ilginç bir trafik işliyordu;

Diyanete yakın Mildura Türk İslam Cemiyeti, Cami külliyesinde bilgisayar dersliği dışında uygun salonları olmadığını, Cami içinin, cemaatten olmayanlara ve iş çıkışı gelecek çalışan kadınlara sıkıntı yaratarak iştirakleri azaltabileceğini bilgimize getirmişti.

Diğer öneri, Mildura Alevi Bektaşi Kültür Merkeziydi. Derneğin şehir merkezinde uygun salonları vardı ve toplantı için müsait olduklarını bildirdiler.

Ancak İslam Cemiyeti, Cami cemaatinin aralarında soğukluk bulunan Alevi Kültür Merkezine gelmekten imtina edebileceğini ima ediyordu.

Bize çekinerek ihsas edilen bu hassasiyetlerin gerisinde kitle desteği olduğunu tahmin ediyorduk, ısrar etmedik, gerekirse iki ayrı buluşma yapmayı düşündük.

Bu arada salon temini için Mildura Belediyesine başvurmuştuk. Saatler içinde bize döndüler ve benzeri toplantılarda kullanılan Şehir Kilisesi ana salonu tarafımıza tahsis edildi.

***

Toplantı için, tarafsız saha anlamında, Mildura Kilisesinin belirlenmesi, bu defa iki kesimi de gücendirip, alınganlık yaratmıştı.

Anlaşıldığı kadarıyla, cemiyet ileri gelenlerinin yönlendirmesi ve biraz da İngiliz ve İtalyanlara karşı mahcubiyeti yaşamamak için, buluşmanın Alevi Bektaşi Kültür Merkezinde yapılacağı mutabakatı tarafımıza bildirildi. Memnunduk, salon İslam Cemiyeti ile iş birliği içinde hazırlanacaktı. Kiliseden vazgeçilmişti.

 ***

Alevi Bektaşi Kültür Merkezindeki vatandaş toplantımıza hınca hınç dolu salonda, samimi bir havada başladık.

Ev sahibi Dede, elinde bastonu, ilk sözü alıp, bu ilk resmi ziyaret için Başkonsolosluğumuza teşekkür etti, bizlerle daha sık temas ve iş birliği arzularını dile getirdi.

Dede, İslam Cemiyeti ve resmi din görevlilerinin kendilerine uzak durmaya çalıştığını, Merkezlerine ilk kez, bu vesileyle adım atmış olduklarını dile getirerek, Diyanet görevlisini ön sıraya, yanındaki sandalyeye oturmaya davet ederek teşekkür etti.

Bir araya gelmeyen, birbirlerine hiç değmeden, bayramlarını, toplumsal kutlamalarını ayrı ayrı, kendi içlerinde yapıp, birbirinden tanrı selamını dahi esirgediği iddia edilen cemiyetlerimizin, toplantı sürecinde birbirlerine gösterdiği sevgi, dostluk ve ilerisi için davet-ziyaret vaatleri bizi de fevkalade memnun etmişti.

***

Toplantı sonrası çay ikramı sohbetimizde, bizi duygulandıran başka bir duyarlılığı da hissettik.

Dernek kıdemlileri, Sivas Katliamında Madımak Otelde yanan 33 kişinin fotoğraflarının yer aldığı, bayraklı, şiirli, Hazreti Ali ve Atatürklü köşede yer alan bazı ''heyecanlı ve belki biraz öfkeli'' ifadeleri, Başkonsolosluk resmiyetini gücendirebilir diye gözden geçirmişti.

***

Melburn'a dönüş yolunda, Anadolu insanına özgü vefa duygusunun nasıl galebe çaldığını konuşuyorduk.

Memleketlerinden binlerce kilometre uzaklarda, birbirinin bir sıcak selamına, muhabbetine muhtaç insanlarımızın, anavatandan beraberlerinde taşıdıkları eski acı inatlaşmaları, yeni ülkelerinde hasret ve dostluk ilişkilerine dönüştürmelerinin hiç de imkansız olmayacağını düşündük.

***

Mildura’daki toplum üyelerimizin zaman zaman görüşmeye başladığı, özellikle genç kuşakların şehir meydanı buluşmalarında Türkiye haberleri, yeni müzikler ve Türk dizileri sohbeti yaptıkları bilgilerini alıyorduk.

Umuyoruz ki hala da öyledir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00