Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


İNSANLIK İÇİN ATILAN ADIMLAR


Ülkemizin, çok değerli isimler yetiştirdiği bir gerçek. 

Bunlardan biri olan ve dünyaya bilim alanında iz bırakmış Arsev Eraslan ve babası Necdet Eraslan hakkında birçok kişi gibi ben de senarist ve yazar Tolga Aydoğan´ın sosyal medyadaki paylaşımları sayesinde bilgi sahibi oldum.

Gelin bu insanları hep birlikte tanıyalım:

1969 yılında, dünya, televizyonları karşısında, Neil Armstrong´un Ay´da yürüyecek olmasını heyecanla bekliyorken, Armstrong´un, ?Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım? diyerek nitelendirdiği bu adımın arkasında, Arsev Eraslan varmış. 

Bir grup bilim insanıyla o sırada televizyondaki yayını izliyorlarken, spikerin, ?Astronot Armstrong´un bilgisayarı bozuldu, Ay´a iniş yapamayacak? demesi üzerine, herkes hayal kırıklığı yaşarken o, ?Telaşa gerek yok, Neil, modülü Ay´a indirebilir. Bilgisayarın bozulma ihtimaline karşı, manuel olarak indirme üzerinde 1.5 yıl çalıştı? demiş. 

Bunun üzerine şaşıran bilim insanları, ?Sen nereden biliyorsun be Türk?? diye sorunca, o sıralar 32 yaşında olan Arsev Eraslan, Nasa´da, Apollo 11 projesinin yazılım ayağında çalıştığını söylemiş. Ve tahmini doğru çıkmış, Neil Armstrong, bilgisayarın bozulmasına rağmen modülü manuel olarak Ay´a indirmiş.

Evet, Eraslan´ın Nasa´daki görevi, modülün, Dünya´ya dönüşünün yazılımlarını gerçekleştirmekmiş. Üç de öğrencisi varmış. Hem yazılıp yapıyor hem de öğrencilerine bu işi öğretmeye çalışıyormuş. Yani yazılımların hepsini o yapmış. 

Aynı zamanda, uzun süre Nasa´da bilim insanı olarak görevalmış, birçok insanı eğitmiş ve Abd´deki nükleer santrallerin çevreye olan etkisini en aza indirmek, Ay´da kristallerden mücevher yetiştirmek için de yazılımlar gerçekleştirmiş. Suçluyu yüzünden tanıyan, dünyadaki ilk 3D Yüz Tanımlama teknolojisini geliştirmiş. Yani, günümüzde kullanılan yüz tanımlama, ilk kez bir Türk´ün geliştirdiği teknoloji ile hayat bulmuş.

Hayatını adadığı bilime, babasının uçak teknolojisi ve havacılıkla ilgili kitaplarından dolayı merak sarmış. Henüz ilkokuldayken model uçaklar ve maketler yapıyormuş. Çünkü babası, ülkemizin ilk uçak mühendisi Necdet Eraslan imiş ve Atatürk´ün, eğitim alması için Fransa´ya gönderdiği gençlerden biriymiş. 

Sonrasında, Türkiye´deki ilk dizel motoru icat etmiş. Su türbinleri yaparak elektrik üretmiş. Bir yandan da Nasa´daki görevlilere ders vermiş. Bu öğrencilerin hepsi Apollo 11 projesinde çalışmış. Yani insanlığın Ay´a ayak basmasında, dolaylı olarak onun da katkısı olmuş. Kendisine yurt dışından gelen teklifleri, ?Atatürk´ün ülkesinde yapmam gereken işler var? diyerek reddetmiş. 24 tane kitap yazmış, TÜBİTAK´ın kurulmasının fikir babası olmuş ve ülkemizin ilk uçak mühendisi olarak tarihe geçmiş. 

Bu baba-oğul, Atatürk´ün izinde ve bilimin ışığında yürüyen insanlardan biri olarak ülkemizi gururlandırmışlar. 

Bu izi takip eden birileri daha olmuş. 20-Ekim-1969 tarihinde, Abd Başkanı´nın özel uçağı Ankara Esenboğa Havalimanına iniş yapmış. Uçaktan inen kişiler, Ankaralıları selamlayarak büyük saygı duydukları, 1930´ların başında, ?Çok değil, yüz yıla kalmaz, insanoğlu Ay´a gidecektir? öngörüsünde bulunan Atatürk´ü ziyaret etmeye gitmişler. Anıtkabir´de saygı duruşunda bulunup, huzuruna çelenk bırakmışlar. Bu üç kişi, Apollo 11 projesiyle Ay´a giden Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin Aldrin´den oluşan mürettebatmış. 

Her birini saygıyla ve minnetle, bizleri bu bilgiyle aydınlatan Tolga Aydoğan´ı teşekkürle selamlıyoruz.  

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51