Ahmet DUMAN


İmajınızı nasıl alırdınız? Ya da, Türkiye Bu Görüntüyü Hak ediyor mu?


Çok fena kızdık. Dışişleri Bakanımız, derhal diplomatik girişimlerde bulunarak; Avusturya elçimiz de yerel yetkililerle yaptığı görüşmelerle kızgınlığımızı belirtti. Böylece Viyana havaalanındaki yazıyı veya yazıları kaldırdılar. Hariciyemiz için bir başarı! Şimdi Viyana havaalanındaki Panoda neler yazdığını yazmanın gereği yok; biliyorsunuzdur. Zaten bu tür diplomatik başarılar anında öne çıkarılarak iç politikanın hizmetine sunuluyor.

Şöyle bir düşündüm de; nereden nereye gelmişiz? Viyana havaalanındaki yazılar doğrudan doğruya Türkiye´nin imajıyla ilgili. Demek ki dışarıdan görünüşümüz çok iç açıcı değil.

Nedir bu ?imaj?? Çok önemli mi?

Bir kişinin veya kurumun diğer kişiler ve kurumların belleklerinde bırakmış oldukları anlayış ve izlenimlere İmaj deniliyor. Ekonomik olarak da toplumsal olarak da kullanılan bir kavram. ?İnsanlar giyim kuşamlarıyla karşılanır, iş ve eylemleriyle uğurlanır? özdeyişinin birinci bölümü imaj oluyor.

Osmanlının böyle bir sorunu yoktu. Hiç de olmadı ancak son yıllarında bazı batılı dostlarımızın destekleriyle bir imaj oluşturulma savaşımı verildiğini biliyoruz. 1900 lü yılların başında iktidarda bulunan İttihat ve Terakki Partisinin parlayan yıldızı Enver Paşanın, Alman Dışişlerinin gayretleriyle Avrupa´da tanıtılması çok başarılı bir imaj çalışmasıydı. Koca imparatorluğa ?Enverland? denilmesi o yıllardadır. Fakat, acıdır, bu çabalar da sonuç vermeyecek, İmparatorluk ?Hasta Adam? imajını silemeyecek ve Sevr antlaşmasına zorunlu bırakılacaktır.

Gençlik yıllarımızda Cumhuriyet Devrimlerimize epey dil uzatılırdı; anımsayanlarımız vardır: Şapkayla, yazıyla, kıyafetle devrim mi olurmuş! Demek ki oluyormuş. Bu, Cumhuriyetimizin kendine seçtiği ?imaj? dı.

Evet, imajınızı kendiniz seçersiniz. Hatta bir meslek dalı bile var: İmage Maker diyorlar. Kendinize seçtiğiniz görünüm ve karşınızdakilere bırakmak istediğiniz izlenime göre bir imaj oluşturuluyor size.

Türkiye´nin imajı yerlerde sürünüyor! Gerçek bu! İstediğiniz kadar diplomatik bir başarı olarak yutturmaya çalışın ortada ciddi bir imaj sorunu var bu ülkenin. Bize öyle geliyor, şu olasılığı da göz ardı etmeyelim: isteyerek ve bilerek bu seçimi yapıyor da olabiliriz.

Uzun uzadıya saymaya gerek yok. Adana´ya bir göz atalım; Hangi Avrupa ülkesinde buğday veya mısır hasadından sonra şehirler duman altında kalıyor. Buğday sezonu sonunda Parisin duman altı olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Holland´ın Fransa´da,JoachimGauck´un* Almanya´da ?ben ne dersem o olur? dediğini düşünebiliyor musunuz?

Hiçbir Avrupalı siyasetçiyi bir görüşmede ya da topluluk karşısında kravatsız gördünüz mü?

ABD başkan yardımcısı Joe Biden kendisinden borç para ister gibi Feto´yu isteyenlere karşı ?Gülen´in iade ne benim ne de Obama´nın yapabileceği iş değil, ABD Demokratik bir hukuk devletidir? dedi. Çok kızdık. Hemen ardından ?ben de sizin suçlularınızı iade etmem? açıklaması geldi!

Yaklaşmaya çok çabaladığımız hangi Avrupa ülkesinde ?çocuk gelin? sorunu var? Koskoca Türkiye bir kişinin iradesine bağlanmışken, Neden kızıyoruz Viyana hava alnındaki ilanlara.

İmaj oluşturacak hiçbir uluslar arası spor, kültür sanat etkinliklerinde ?yok? uz. Olimpiyatlarda madalya kazanmış sporcularımızda saç sakal karmakarışık gülümsemiyor adamlar! Ben bile ?kim bunlar? diyorum. Kim olacaklar yarattığımız o yeni, ?Türkiye İmajının? yapıcıları.

Hele şu kadın polislerin türbanları yok mu? İran´a benzemek kötü bir şey değil belki ama: İran´a benzedik yahu! Herhalde Tahran havaalanından İstanbul´a inen biri şaşırıp kalacaktır. Ama şehrin içlerine doğru gittikçe şaşkınlıkları geçecek ve yeni imajımıza alışacaklar.

*Ben de bilmiyordum! JoachimGauck, Federal Almanya Cumhurbaşkanı.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00