Zekai BULUÇ


İKİNCİ YÜZYILA GİRİŞ !


/resimler/2017-12/21/1339523897460.jpgRahmetli Ahmet Remzi YÜREĞİR sayesinde Yeni ADANA gazetesi Kuva-i Milliye´nin sesidir, kulağıdır! Fransızların işgali altındaki Adana´dan kızkardeşlerinin oğlu rahmetli Hüseyin POLİSÇİ ile birlikte Fransızlara yakalanmadan Pozantı´ya gitmişlerdir. Pozantı tren istasyonunda bir vagon içerisinde gazetesini çıkarmaya devam etmiştir.

Hüseyin POLİSÇİ´nin büyük oğlu Yaşar abi ve küçük oğlu rahmetli Selçuk POLİSÇİ ile yıllarca arkadaşlık yaptım. Onların sayesinde Manisalı Alı Bey´in küçük oğlu Yıldır MANİSALI ile tanıştım. Onlarla arkadaşlık yaptığım için onur duyarım ve kendi kendime ?Çok şanslısın, adam gibi adamlarla arkadaşlık yaptın.? derim. Bu düşüncemde kesinlikle abartı yoktur!

***

            Ahmet Remzi YÜREĞİR´in yeğeni Hüseyin amca (POLİSÇİ) gazete Pozantı´ya taşındıktan sonra Karaisali´ya bağlı Kelebek köyünde Yeni ADANA´nın haber muhabirliğini yapmıştır. Saygıyla anıyorum.

***

            Hüseyin POLİSÇİ´nin ortanca oğlu Ruhi abi (POLİSÇİ) anlatıyor: Adana Fransızlar tarafından işgal edildiğinde TÜRKGÜCÜ adında bir futbol takımı varmış. Bu futbol takımının tümü gizli Kuvva-ı Milliyeciymiş. Fransızlar Türkgücü takımının başlarına dert olacağını düşünerek futbol takımını kapatmışlar! Bunun üzerine Rıza Salih SARAY ve arkadaşları Türkgücü takımının görüşlerinden hiç farkı olmayan Seyhanspor kulübünü kurmuşlar.

Seyhanspor´un ilk başkanı Kuvva-ı Milliye´nin siyasi kanadından Ahmet Remzi YÜREĞİR´dir! Ahmet Remzi YÜREĞİR´in kız kardeşinin torunu rahmetli Yaşar abi (POLİSÇİ) çocuk yaşta başladığı yüzme sporunda adından uzun süre bahsettirmiştir! Yaşar ve Selçuk abimin anısı önünde saygıyla eğilirim. Ömürleri boyu Kuvva-ı Milliyecilik´ten ödün vermeyen kişilerdir.Bu aile yediden yetmişe Kuvva-ı Milliyeci´dir.

Ruhi abi devam ediyor: Ahmet Remzi dayımın ikinci eşi Tiraje hanım ünlü şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın kızkardeşidir!

***

Yeni Adana´nın kuruluşunun yüzüncü yılını kutluyorum. Şimdiye kadar gazetenin yaşaması için emek verenleri saygıyla anıyorum.

Gazetenin yüzüncü yılı kutlamaları için emek verenlerin emeğine, yüreğine sağlık.

                                                      ***

Yeni Adana gazetesi emperyalist işgalciler kovulduktan sonra gazeteciliği kamu yararına yapmıştır.

Ahmet Remzi Yüreğir başkanı olduğu Seyhanspor Kulübü sporcuları ile birlikte 1928 .

Sağlıcakla kalın.

NOT: Verdiği bilgiler için sayın Ruhi POLİSÇİ ´ye saygılar sunarım .

yılmaz yaltı
24.12.2017 16:18:12
daha nice uzunyıllara yeni adana en icten dileklerimle

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00