Cezmi DOĞANER


İHTİLALLER


Yarım akıllı, bir dediği bir dediğini tutmayan fakat teknolojiyi yaratıcı bir şekilde kullanmayı becerebilen bir CEO´nun yönettiği Hollanda oyunun çıkış noktası. 
CEO her gün "silikon devrimi çocukları" dediği halkına canlı yayınla bağlanarak sesleniyor ve konuşmasını yayınıma abone olduğunuz için teşekkür ederim sözleriyle bitiriyor.
Revolutions bir bilim kurgu. Çarpık (karşı utopya) bir sanal toplumda geçiyor.
Teknolojinin, deneyimlerin, denetimli başarının, göstermelik özgürlüklerin geçerli olduğu, kredi puanına göre insanlara ayrıcalık tanınan aşırı egoist bir dünya bu. İmtiyazlı bir yurttaş olmanız için Hologram Sushi her hareketinizi sürekli izliyor. Böyle bir ortamda yaşam da bir oyun oluyor. İyi yurttaşlar olumlu puan alıyor. Hata yapanların puanları yapılan yanlışlara göre siliniyor. Herkes en yüksek puanı almayı ve en ayrıcalıklı sınıfa girmeyi amaçlıyor. Puansızlar ise imtiyazlardan yoksun sınıfı oluşturuyor ve sefalet içinde yaşıyor.
Phi Nguyen, Dieuwertje Dir ve Victor Ijdens isimli üç genç çarpıklıkları görüyor ve ihtilal başlatmak için imtiyazlılar sınıfından olmak gerektiğini saptıyor. Peki tuzları kuruysa, niye başkaları için ihtilal yapsınlar? Acaba bize söylendiği kadar özgür müyüz? Bir devrim yaparsak, evdeki bulgurdan da olur muyuz?
Tiyatroda Bilim Kurgu büyük bir risk. NTjong bu işe soyunmuş. Sacha Zwiers´in yerine göre büyük ve abartılı, yerine göre sade ve rafine dekoru çok hoş. Yeşil renkli devasa video ekranı, video görüntüleri, ses ve ışık efektleri birbirinin içine girmiş. Sanki film izliyormuş gibi leziz ve hızlı. 
Rejisör Noel Fiscner ve yazar Daan Windhorst mevcut teknolojiyi ve toplumdaki aktüel gelişmeleri, geleceğe dönük fantezileri, hayalleri ile öyle güzel bağdaştırmışlar ki, hiçbir şey uydurma, abartılı veya inanılmaz gibi gelmiyor ve resmini çizdikleri gelecek bazen sandığımızdan daha yakın gibi görünüyor. Toplumun akıcı bir dille eleştirisi yerini cevapsız sorulara, hoş esprilere ve söz oyunlarına(cinas) bırakarak sizi güldürürken düşündürüyor. Bu tür konularda beklediğimiz şaşırtıcı plot(entrika) da hazırlanış sürecinde iyi bir zekanın ve zevkin delili oluyor. 
Bu da ?Revolutions? u , özgürlüklerimizin ve toplum yaşamımızın gerçekte ne olup ne olmadığı üzerinde yaşlı ve genç herkesi güldürürken düşündüren çok eleştirici bir oyun yapıyor. 
Revolutions doğal olarak George Orwell´in 1984 veya Otomatik portakal ya da Dave Eggers´in ?The Circle? gibi romanlarını çağrıştırıyor. Bu tür romanlara "dystopik" roman türü deniyor. 
Oyunun tek tenkit edilecek yönü o ki, bilim Kurgu romanların veya filmlerin çoğunda olduğu gibi, bu hikaye de klişelerden ve aşırı duygusallıktan kaçamamış.
Hollanda´nın yalan üzerine kurulduğunu haykıran ,imtiyazlı sınıftan gelen üçlü, şecaat ve özveri sonucu, Kızıl Devleti deviriyor. Basmakalıp da olsa gerilim çok güzel verilmiş. 
Den Haag´da (La Hey)Milli Tiyatroda (National Theatre)
Oyun beş üzerinden dört yıldız almış.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00