Ahmet DUMAN


İçtihat Kapısı Zorlanınca?


Eeey, iktisat profesörleri, sosyoloji uzmanları, jinekoloji uzmanları, planlama uzmanları şehircilik uzmanları bu dallarda kariyer yapmış olanlar, yani profesörler, doçentler ve doktorlar! Hatta tarım uzmanları domates veya patlıcan üreten, bu konuda uzmanlaşmış Ziraat Mühendisleri ve bu uzmanların yetiştiği, okuduğu Üniversiteler sözüm size!

Neredeyse 20 yıldır işinize ve mesleğinize dil uzatılıp bazen cehaletle, bazen gayri milli olmakla, bazen de yerli olmamakla suçlanıyorsunuz. Size bu suçlamalar İmam Hatip Lisesi çıkışlı, Üniversite Eğitimi ise halen tartışmalı biri tarafından yapılıyor; bildiniz! Evet, Tayyip Bey tarafından yapılıyor. Majesteleri özellikle partili Cumhurbaşkanı unvanını aldıktan sonra bilgi ufku daha da açıldı?

Peki, siz ne yapıyorsunuz? Ne yapacaksınız; önünüze bakıp pis pis düşünüyorsunuz. Koltuklarınıza ve unvanlarınıza sımsıkı sarılıp majestelerinin yüksek bilgi ve becerilerine en uygun zamanda cevap verecek bir uygulama araştırmaya çabalıyorsunuz? İstediklerini emir olarak algılayıp uygun yasalar, yönetmelikler ve genelgeler icat etmeye çabalıyorsunuz?

Ama bazıları hiç de sizin gibi düşünüp davranmıyor! Tayyip Bey´in İçtihat kapılarını zorlamasından sonra biri çıkıyor ve atıyor fırçasını ?sen bu işlerden anlamazsın. Haddini aşma!? Okumuş olmalısınız; ben de orada okudum; Ümit Zilelinin Korkusuzdaki köşesinden(10.03.2018). Kim söylüyor bunu? Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz. Bakın ne diyor bu arkadaş:

?Muhterem Cumhurbaşkanım! Haddinizi aşarak şer´i meselelerde fikir beyan etmeyiniz! Zira ne müçtehitsiniz ve ne de fıkıhçısınız!?  Ve devam ediyor ?Ehil olmadığınız konularda ve hele de şer´i konularda görüş beyan etmeniz tamamen şahsınızı felakete sürükleyebilir!? Şaşkınlıkla bir daha okumuşum. Adam tehdit de ediyor. Yani demeye getiriyor ki; sandalyeyi çekeriz!

İslam Dünyasının göreceli olarak tutucu olmayan kesimlerinde yaklaşık olarak 12, 13. Yüzyıldan beri içtihat kapılarının kapalı olmasından yakınılır. Bu nedenle İslam çağdışı kalmıştır diye yorumlanır. Ben böyle düşünmüyorum. Hatta bence konuya olduğundan fazla anlam ve önem yüklenmiş olmaktadır. Neden?

Bu yaşıma kadar okuduklarıma ve okuduklarımdan öğrendiğime göre İslam, özellikle bu çağda, bütünüyle içsel, yani enfüsi bir dindir. Bireyin özünde yaşadığı bir eylemler bütünüdür. Bireyin yaratıcısıyla arasında başlayan ve ölümle bitecek, hatta ölümden sonra bile sürecek, bir kişisel ilişkidir. Geri kalan her şey bu dünya ve diğer insanlar içindir. Yani çoğunluğu gösterişten ibaret içi boş olan şeylerdir. Ramazan ayları boyunca iftarları bir düşünün. Sonra da sadaka vermek konusundaki emirleri (Bakara 264)?

 Kolayca şöyle düşünüyorum: Hesap soracak olan Allah ise ve hesap verecek olan ben isem o zaman bu işe kimsenin karışmaması gerekmez mi? Kimse kimsenin sevabına da günahına da ortak olmayacağına göre bu telaş neden? İşte, bu neden, İslam´ı bireysellikten çıkarıp toplumsal bir yapıya getirip konumlandırıyor. Bir siyasal ve toplumsal araç durumuna getirilmektedir. Kısaca daha anlaşılır biçimde söylersek: Din Siyasete alet ediliyor.

Bu iş açıkça söylenmediği için bizler ?ne kadar mütedeyyin idarecilerimiz var hepsinin de alınları secde-i rahmanda? diyoruz. Onlar da kendilerinin bu dünyalarıyla bizlerin ise öbür dünyalarımızla çok yakından ilgileniyorlar. Ayırt edebiliyorsunuz: Hepimizin cennet-i âlâya girmemiz için azami gayret ve dikkat harcıyorlar. Bakın biz istesek de istemesek de çocuklarımızın iyi birer Müslüman olmaları için her taraf din eğitimi veren okullarla doldu? Sonra da cehalete övgüler ve matematik insanı cennete götürmez söylemi?  

Sevdiklerimizden dostlarımızdan utandığımız oluyor; ne demek cem evinde cenaze namazı kılınmaz?

Şimdi, böyle bir din anlayışına İçtihat ne yapsın?  

   

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00