Cezmi DOĞANER


HUZUR İÇİN ADALET


CHP´nin  başlattığı ?Adalet Yürüyüşü?  dünya basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor. CHP tabanının  ayağa kalkmasına,  dinamizm kazanmasını sağladı.

Avrupa´dan, HDF(Avrupa Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Fedarsyonu) başkanı Necip Şahin başkanlığında kalabalık bir grup ile17. Gününde itibaren yürüyüşe katıldı.

Bireylerin yaşamlarını yönledirmede kendi sorumluluk duyguları zayıflamıştır.

İnsanlar kendilerini değersizleşmişlik duygusuna kapılmış hissediyorlar.

Demokrasi, bir yandan devlet kurumlar arasındaki görev ve yetki dengesi ise, bir yandan da bireysel hak ve özgürlüklerin devlet gücüne karşı korunmasıdır.

Bireyin temel hakları, anayasalar öyle yazdığı için korunmaz;  o haklara yönelebilecek saldırıları gögüsleyici demokratik kitle örgütler var olursa korunur.

Adalet

Çağımızda insanlığın içinde bulunduğu yeni evrede görülen korkunç çatışma ve savaşların sonunda ortada kalan en yüce vazgeçilmez değer yine insanlığın uğrunda savaşım vereceği demokrasi, adalet,temel  evrensel  insan hak ve özgürlükleridir. Evrensel temel hak ve özgürlüklerin tek güvencesi ise yargı ve yasa gücüdür. Adaletin mülkün temeli olduğu, yönetimde hukukun üstünlüğünün  egemenliği, bağımsız yargı kavramları, çağdaş düşüncenin temel ögesi olma niteliğini günümüzde sürdürmemektedir. Ekonomide gelişmenin, teknolojide ilerlemenin, eğitim ve öğretimde daha çağdaş gelişmelere erişmenin kalkınmanın ön koşulu sayıldığı kimsenin karşı koymaması gereken ortak görüştür. Anacak bu koşulların oluşmu için önce toplumda birlik, dirlik ve huzurlu bir düzenin var olması, bireyin kendisini güvence altında görmesi, çalışma barışının sağlanmış bulunması zorunludur. Çağdaş devletin temel görevi, İnsan hak ve özgürlükleri içinde toplumun düzeni, huzurunu ve güvenliğini sağlamaktır. Devletin düzeni, huzur ve güvenlik gücü ve dayanağı yansız ve bağımsız bir biçimde işleyen bir yargı düzenini varlığı ile oluşturulur.

Baskı rejimi

Şu unutulmamalıdır ki, gizli baskı rejimleri açık baskı rejimlerinden  de beterdir. Açık baskı rejimlerinde, hiç olmazsa zorbanın kim olduğu açıktır. İnsanlar da kendilerini ?zalim´ olarak tescil ettirmekten türlü nedenlerle hoşlanmazlar. Bu duygu da onları ister istemez, deyim yerinde ise, zulümlerinde ölçülü olmaya zorlayabilir. Gizli baskı rejimlerinde ise, gerçek sorumlu perde arkasında olduğundan, onun zulmü kolaylıkla daha ölçüsüz boyutlara ulaşabilir.

Anlaşılmaktadır ki, ?Cumhuriyetçi´ ve ?Demokratik´ bir görüntü altında da, istenildiği zaman istenildiği boyutta baskıya, mutlak yönetime elverişli düzenler oluşturulabilmektedir. Böyle düzenlerde genelikle bir parlemento bulunur, hatta bulunmasına  önem verilir. Ama bu amaç  ülke yönetiminde parlementodan yararlanmak değil, düzen sorumlularının kararlarına meşruluk kazandırıp onları sorumluluktan  kurtarmaktır.

Adaletsiz için adalet (mi)

Fransız ihtilalı sırasında Mart 1793´de askeri durumun kötü bir seyir almasından telaşa düşen bazı liderler, ihtilal aleyhtarı cereyanları bastırmak üzere hususi bir mahkeme kurulmasını teklif ettiler.

Danton bu fikrin hararetli taraflarından biriydi. Hasımlarımızı korkutmalıyız; ihtilalin düşmanlarını yıldırmalıyız diyordu. Bir yıl geçmeden kendiside bu mahkemenin sayısız kurbanları arasına katıldı. Tarih, hapsedildiği hücrede vicdan azabından kıvranan Danton´un İhtilal Mahkemesini kurduğu için Allahtan ve İnsanlardan af dilerim diye haykırdığını yazıyor. (M.Rousselet,Histoire de la Justice s.70)

İhtilal devrinin en insafsız savcılarından biri olan Fouquier ? Tin Ville de günün birinde işlemesine yardım ettiği zulüm makinesinin eline düştü. Binlerce masumu mahkum etmiş olan bu adamı giyotine götüren araba, Adliye Sarayından ayrılırken, meydanı dolduran halk ?Yaşasın adalet? diye haykırıyordu.?

Türkiye, çağdışı, gerici radikal bir değişim süreci yaşıyor. Ülkemizin sadece ekonomik yapısı değil, siyasal yapısı da çökmüş durumdadır.

İnsanlarımız, ülkemizin neredeyse Kurtuluş Savaşı yıllarındakine benzer bir süreçten geçtiğinin farkındalar.

Çağın gerekleri ve çözümünü, yeni toplumsal güçler gösterecek ve getirecektir. Yeter ki artık bir araya gelip kabuğu çatlatsınlar, güçlerini ve seslerini ortaya koysunlar. 

Türkiye´ye huzur ve barış ancak böyle gelir. Türkiye ekonomik ve siyasal bunalımdan kurtuluş için gerekli ulusal gücü´de ancak öyle harekete geçirebilir.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51