Cezmi DOĞANER


?HOLLANDA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YENİDEN DİBE VURDU.


HOLLANDA, ANKARA BÜYÜKELÇİSİNİ RESMEN GERİ ÇEKTİ"

Hollanda´nın sosyal demokrat ana akım Volkskrant (Halk gazetesi)´nin 5 Şubat tarihli Web sayfasındaki yazı böyle başlıyor.
Natalie Righton imzalı yazı aynen şöyle:

"Geçen yıl bakan ziyareti üzerine çıkan anlaşmazlığın çözülememesi üzerine, Hollanda´nın pazartesi günü Türkiye´deki büyükelçisini resmen geri çağırmasıyla, Türkiye-Hollanda ilişkileri yeniden dibe vurdu.
Pazartesi günü dışişleri bakanı Halbe Zijlstra tarafından yapılan yazılı açıklamada ´Hollanda ile Türkiye arasındaki son görüşmelerle yeniden yakınlaşma fırsatı doğmuştu ama, normalleşmenin modalitesi üzerinde anlamadık´ deniyor. Devlet adamına göre, ´ikili ilişkilerin yakın bir gelecekte normalleşmesi henüz ufukta görünmüyor´.

Hollanda´nın Ankara büyükelçisi Kees van Rij, zaten geçen mart ayından beri Hollandadaydı. Şimdi geri alındığının resmen açıklanmasıyla bir formalite yerine getirilmiş oluyorsa da, bunun büyük bir sembolik önemi var. Bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derecede soğuduğunun altını çizen çok ağır bir diplomatik uygulama anlamına geliyor. Oysa ki kısa bir süre öncesine kadar Nato müttefiki Türkiye´den resmen dost bir ülke diye söz ediliyordu. Zijlstra bugün, basının artık Türkiye´den nasıl söz edilmesi gerektiği şeklindeki sorularına yorum getirmemek için, telefonlara çıkmadı.

İlişkiler son derecede gergin
Lahey-Ankara ilişkileri geçen Mart ayında çok gerildi. O dönemde , Hollanda´nın arzusu hilafına iki Türk bakan, Hollanda´da kampanya yapmak istedi. Hollanda´da yapılacak parlamento seçimleri arifesinde hem Başbakan Rutte, hem de o dönemin dışişleri bakanı buna engel oldu.

Ankara ise, Hollanda´nın karşı çıkmasına rağmen, Büyükelçilikte veya başkonsoloslukta Hollandalı Türkler´e seslenme hakkı olduğunu ileri sürerek bu planı uygulamaya kalktı. Fakat Türkiye dışişleri bakanının uçağına, Hollanda´ya iniş izni verilmedi. Almanya´dan arabayla Hollanda´ya çıkagelen aile bakanı, mevcutlu olarak sınır dışı edildi.


Özür talep ediliyor

O zamandan beri, Hollanda büyükelçisinin Ankara´daki görevine dönmesine izin verilmiyor ve Türkiye, olay dolayısıyla Hollanda´dan özür dilemesini talep ediyor. Türkiye cumhurbaşkanı Erdoğan ise,olay üzerine Hollanda´yı Nazi ve Faşist şeklinde suçlamıştı.

Aralık ayından bu yana, Hollanda ve Türkiye arasında ilişkilerin düzeleceği söylentileri dolaşıyordu.?Türkiye´nin, savunma hakkını ileri sürerek Suriye´nin kuzeyindeki Afrin bölgesinde Kürt gerilla gruplarına karşı başlattığı saldırıyı anlayışla karşıladığını?belirten Zijlstra´nın (Hollanda dışişleri bakanı) açıklaması Ankara tarafından takdir edildi. Ankara, ortamın yakınlaşmaya uygun olduğunu değerlendirdi. Erdoğan, Aralık sonunda Hürriyet gazetesine ´Bizim Almanya ile, Hollanda ile veya Belçika ile hiçbir sorunumuz yok. Bu ülkelerin liderleri eski dostum´ dedi.
Şimdi akla, ilişki neden yeniden bozuldu sorusu geliyor. Zijlstra´nın yazılı açıklamasında; Hollanda, Türkiye´ye büyükelçi gönderemedikçe, Türkiye´nin de Hollanda´ya göndereceği yeni büyükelçiye izin verilmeyeceği belirtilerek 


´Lahey,´deki Türkiye maslahatgüzarına bu mesaj iletilmiştir. Böylelikle Türkiye ile görüşmelere ara verilmiş olmaktadır´ deniliyor. Zaten Türkiye´nin Ankara büyükelçisi, 2016 Temmuzundaki başarısız darbe girişiminden sonra geri çekilmişti."

 cezmi Doğaner

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00