Vahit ŞAHİN


HERKES İÇİN SPOR


 

 Bir zamanlar özellikle 70-90 yılları arasında başta SSCB olmak üzere diğer sosyalist ülkelerin spordaki başarıları, biz gençler arasında sol düşünceye sempati duymamıza neden oldu.

Örneğin Rumen Jimnastikçi Nadia Elena Com?neci,  1976 yılındaki olimpiyatta 5 olimpiyat altını, 3 gümüşü ve 1 bronz madalyası kazandı. 1976 Yaz Olimpiyatları´nda tüm jüriden 10 üstünden 10 alan ilk ve tek sporcudur ve jimnastiğin popülerleşmesinde çok büyük katkısı olmuştur. 5 kez olimpiyat 8 kez dünya şampiyonu olarak sadece Rumen milletini gururlandırmamış, tüm insanları gururlandırmıştır.

Sadece Sovyetlerde değil, tüm sosyalist ülkelerdeki anlayış, herkes için spordu. SSCB´nin kurucusu Lenin´in,  sporun burjuvazinin elinde ezilen sınıfı uyutmak için araç olarak kullandığı iddiası vardı. Lenin ve diğer sosyalist ülkelerin liderleri sporun kitlelere yayılarak herkes için spora dönüştürülmesinin altınını çiziyorlardı. Söz konusu ülkeler, sadece uluslararası spor organizasyonlarında kazanılan başarılarıyla değil kapitalist ülkelerle kıyaslandığında ?Herkes için spor? ilkesinin başarılı bir şekilde hayata geçirmişlerdi.

Bugün Türkiye´de, eski sosyalist ülkelerde olduğu gibi herkes spor yapmaktadır. Sadece kentlerde değil köylerde bile bugün 7´den 70´e herkes en azından günlük spor olarak yürüyüşünü gerçekleştirmektedir. Ayağı şalvarlı vatandaşlarımızdan tutun da modern spor giyimliler Adana´nın her yerinde sabahları ve akşamları yürüyüşe çıkmaktadırlar.

Sol ülkelerde gelişen spor bilinci bugün tüm Türkiye´de olduğu gibi Adana´da da herkesi spor için sokağa dökmüştür.

O dönemlerin spor anlayışı artık tüm Türkiye´ye yerleşmiş vaziyettedir. Devletin ve yerel yönetimlerin tesisleri yaygınlaştırması da Türkiye´de spor yapan insan sayısının artmasına yol açmıştır.

Demek ki spor yapmak için sosyalist olmaya da gerek yoktur. Toplumdaki spor bilincin yükselmesi yeterlidir.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00