Ata Alp And


HAYAL, HAYAL…


    Alenen itiraf etmeye çekinsek de hayale çıkar yollarımız yine. O çocukluk, o naifsi ruh hâli vardır hep içimizde ne kadar örtsek de. Kaldı ki, her gerçeğin temelinde bir hayal olduğu gerçeği de vardır hep. 
    Hani hayal aşk gibidir ya bir yerde. O çocuksu ruh hâlini aşkın doğasında gizli bir yüz olan bir oyunla çevreleyen ve öyle sürdürmek isteyenler bir de gerçeğinden ürküp aşkın gurbetinde kalma istençlerini sürdürmelerine koşut; ”Hiçbir şey ele geçince, hayalde olduğu kadar güzel kalmaz” sözünü dillerine ve düşüncelerine dolamazlar mı?  
Hayal de mutluluğa tabidir yani… 
Dostoyevski seslenir ordan: ”Hayatta hep mutlu olursam, hayalini kuracak neyim kalır” gibisinden hayal ve mutluluğun iç içelikle şifresini verir. 
Hayal vazgeçilmezdir yani. 
“Hayallerinizin son kullanma tarihi yok” sözü vardır imzasını bulamadığım, oldukça ilginç ve özgün. 
    John Dewey, bilimdeki her büyük ilerleyişin hayal gücünün yeni bir atağından ileri geldiğini söyler. 
Albert Einstein:”Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.  Hayal gücü ise her yere” diyerek bir genelleştirmenin artı puanını hayal adına yazmakla kalmaz; “Kendimi ve düşünce yöntemlerimi incelediğimde bilgiye ulaşabilmek için hayal gücümün diğer yeteneklerimden çok daha önemli olduğu sonucuna varıyorum” tümcesinin altını çizer.  
     “Hayali kuvvetli olan ama bilgisi olmayan kimsenin kanatları vardır fakat ayakları yoktur” derken Joseph Joubert; hayallere teknolojik olanak sağlayan (!) Laure Bacall: “Hayal gücü, insanı çok yükseklere uçurtacak tek şey, hatta uçakla bile o kadar yüksekten uçamazsanız” der. 
Henr De Montherlant:“Hayaller tatminsizlikten doğar; her şeyi yerinde olan bir adam hayal kuramaz” der. 
Jules Bernard ise boğulursan da büyük denizde boğul gibisinden iddialı bir sözle başlar düşüncesini açıklamaya:“Büyük şeylerin hayali ile yaşa,  hiç olmazsa daha küçük şeyleri yapmak imkânını bulursun”  
    Voltaire’nin düşünceleri ise bir kumarbazın acı sonu gibidir. O kaçınılmaz son hangimizde yok ki? :”İnsan, ancak hayalleriyle yaşar ve biraz yaşamaya başlayınca hepsini kaybeder” 
 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00