(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


HARİCİYE GELENEĞİMİZ

Yüzlerce yıllık hariciye geleneğini bozabilecek kurumsal erimeyi önlemek için, siyasi otoriteyi uyarıp, tehlikeye işaret etmek dışında caydırıcı bir mekanizma maalesef bulunmamakta, çaresizce sessiz kalınmaktadır.


Hariciyemiz, yerleşik düzeni, diplomasi deneyimi ve meşakkatli başarıları ile yedi düveli imrendiren bir kurum olagelmiştir. Kolay erişilemeyecek bu prestijli konum kökleri yüzlerce yıllık devlet geleneğimizden beslenmiş bir Cumhuriyet dönemi başarısıdır.

İyi yetişmiş hariciye kadrolarımız ve uluslararası arenada önde gelen diplomasi performansımız her dönemde takdir kazanmıştır.

***

Malumları olduğu üzere devleti ele geçirmeye çalışan FETÖ yapılanması, siyasi erkin gözünü boyayarak, Dışişlerinde de işleyen yapıyı bozup, zafiyet yaratarak, yeniden yapılanma, açılım gibi kulağa hoş gelen söylemlerle, adım adım Bakanlık yönetimine nüfuz etmiştir.

İlk başlarda görmezden gelinip, suskun kalınan entrikalara, ancak 15 Temmuz sonrasında resmi tepki verilebilmiş olup, Bakanlığa sızan FETÖ elemanlarının halen süregiden operasyonlarla ayıklanmaya çalışıldığı görülmektedir.

***  

Hariciyemizde açılan bu gedikler henüz kapatılabilirken, bu kez Başkanlık sistemine geçiş uyarlamalarının kurumsal yapının özüne dokunmaya başladığı görülmektedir. Başkanlık ve Bakanlık kadroları arasındaki görev ve yetki dengesi ile duplikasyonların yol açabileceği boşluk, potansiyel risk alanıdır.

Diplomasinin kendine özgü işleyişine Bakanlık dışından yapılan müdahalelerin yanı sıra siyaseten tartışmalı şahsiyetlerin Büyükelçi olarak atanması ve hariciye deneyimi olmayan dışarıdan bir üst yönetim oluşturma tercihi, dış politika tuzaklarından sakınma refleksini azaltabilecektir.

***  

Liyakat ve mesleki birikime dayanan yapısı ile siyaset dışı kalabilmiş Dışişlerinin iç siyasete muhatap edilmesi, süreklilik gerektiren dış politika uygulamalarını siyasi tercihlere göre renk değiştiren, istikrarsız bir konuma sokabilecektir.

Hariciye geleneğini zayıflatıp takatten düşürebilecek siyasi tercihlerin uzun vadede devletin kurumsal bütünleşmesini zedeleyerek, ulusal güvenlik zafiyeti yaratabileceği şimdiden düşünülmelidir.

İşinin erbabı, kariyerden yetişmiş ehil kadroların hariçte tutulduğu yeni hariciyemiz, bundan böyle iktidara geçen siyasi parti ve ortaklarının renklerine bürünen, içeride ve dış misyonlarda parti militanlarının cirit attığı, siyasi pazarlıklı rekabet alanlarına dönüşebilecektir.

Yüzlerce yıllık hariciye geleneğini bozabilecek kurumsal erimeyi önlemek için, siyasi otoriteyi uyarıp, tehlikeye işaret etmek dışında caydırıcı bir mekanizma maalesef bulunmamakta, çaresizce sessiz kalınmaktadır. Gidişatın ne getirip götüreceğini ve isabetini bu anlamda tarih tespit edecektir 

 

 

Alev Atılgan
21.09.2019 12:47:27
LİYAKATIN KARŞILIĞINI ANCAK LÜGATLARDA GÖRECEĞİMİZ ENDİŞESİNDEYİM.

Hasan Sevilir Aşan
3.06.2020 19:38:22
Bir gün yeniden liyakatın değerini anlayacağız Alev hanım. Mutlaka

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00