Vahit ŞAHİN


HALKIN ENFLASYON ÖLÇÜM DENEYİMİ


SoL HD "Halk enflasyon yalanlarına inanmıyor" başlıklı haberinde soL HD´nin enflasyon artışının ülke ekonomisindeki izdüşümünü tartışmaya açtığı belirtiliyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor:

"Kasım ayında enflasyon rekor düzeyde artarken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuya dair pembe bir tablo çizdi.Ancak fiyatların dünya geneline kıyasla artması Türkiye ekonomisinin yapısal çarpıklığını açıklar nitelikte.Türk lirasının dolar ve avro karşısında düşüşe geçmesiyle birlikte Türkiye´de enflasyon son hızda yükseliş halinde. Başbakan Yardımcısı, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunun hanehalkına olumlu yansıdığını belirtse de, fiyat dalgalanmalarında görülen çarpıklık bunun aksini işaret ediyor."

Burada hükümetin doğru söylemediğine dair görüşler ileri sürülüyor.

Yine bir TV haberinde izlemiştim. Bir vatandaş aracının yakıt deposunu fullemiş. Pompacıdan aldığı fişi saklamış ve bir yıl sonra depoyu yine fullemiş ve aradaki fiyat farkı yüzde 35´i bulduğunu belgelemişti.

Ben de bu haberden esinlenerek aracımın deposunu dizelle fulledim. 207 lira tuttu. 2018 yılının aynı ay ve gününde o vatandaş gibi tekrar araç deposunu fullediğimde gerçek enflasyonu yaşayarak deneyimleyeceğim.

Hükümet yetkililerinin ifadeleri halk için bir şey ifade etmemektedir.

Bu konuda uzmanlara ve uzmancıklara da sormama gerek yoktur.

Yukarıdaki örneğe göre enflasyonun yüzde 40 civarında çıkacağı konusunda herkesle iddiaya girerim.

Hanehalkına nasıl olumlu ve olumsuz  yansıyormuş bunu yakın bir zamanda yine bu köşeden göstereceğim.

Suni gündemlerle, pembe gözlüklerle artık halkı kandırmamaktadırlar. Halk enflasyonu kendine has ölçümlerle deneyimlemektedirler. Ben de halktan biri olarak bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmaktan mutlu olacağım.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00