Ata Alp And


HALK MÜZİĞİ


Halk Müziğinin ülkemizdeki derinliği yüzlerce yıl önceye kadar uzandığı bilinen somut verilerden biridir. Folklor ise elbette ki yaşanmışlığın ve sanatsallığın içinde yer aldığı bilinmektedir. İçeriğinde halk şiiri, halk müziği, halk türküsü, hikâye, destan, masal, efsane, fıkra, deyim, atasözü, bilmece, tekerleme, mani ağıt, ilahi alkış ve kargış, halk tiyatrosu ve halk oyunu gibi sanatsallıkları alan halk bilim ile halk müziği araştırmaları ise şöyle böyle bir yüz yıllık geçmişi taşımaktadır.  
Dünyada 19.yüzyılda başlayan folklor ve halk müziği çalışmalarının bize gelişi 20. yüzyılda olmuştur. Bu ara tabii ki ülkemizde, özellikle Cumhuriyet döneminde folklor, halk müziği çalışmaları hız kazanmıştır.  Bela Bartok, Macar Sipos Sipos Janus, Ahmet Kutsi Tecer, Muzaffer Sarısözen, Fikret Otyam, Mustafa Geceyatmaz, Pertev Naili Borav  gibi müzik ve folklor ustalarının yurtiçine yaptığı derleme gezileri olmuştur. Bu derleme gezilerinde halk bilim dallarında olduğu gibi, halk müziği olarak da binlerce türkü, ağıt, bilgi türünden elde edilen sonuçlar folklor ve halk müziği kayıtlarımıza geçmiştir. 
Musaffer Sarısözen ile sanırım Bela Bartok’un Adana ve Çukurova yöresine bu tür seyahatler yaptığı tarihlerde (ki sanırım bu 1937-1953 arasında olan bir derlemem gezisidir) köylere, kırsal alanlara kadar derleme çabaları görülür. Yine hatta birinde, sanat sayfamızda uzun yıllar önce yapılan bir röportajın bağlantısında, kırsaldan gelen ve biraz da kavgacı olan bir halk müziği okuyucusu jandarma tarafından alınıp getirildiğinde, içeriye düşeceği yanılgısına kapılmıştır. 
Ülkemizde, adeta bir kültür seferberliği önem ve yoğunluğuyla yapılan bu folklor ve halk müziği derleme gezileri, yine sanırım, Dâru’l Elhân denilen ve başlangıç noktası 1926/1929 yılları arasında olan derleme gezileridir. Sonrasında, Çukurova’yı da kapsama alanı içerisine alan 1937-1953 yılları arasındaki Ankara Devlet Konservatuvarı’nın yaptığı folklor ve halk müziği derleme gezileri gerçekleşmiş. 
Kültür Bakanlığı, TRT ve üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşların yaptığı derleme gezilerinin halk bilim ve halk müziğine olan katkısı yadsınamayacak derecede olmuştur.  
Tüm bunların yanı sıra; kurumsal ve akademik olmayan, araştırmacı ve derlemecilerin de bireysel olarak yürüttüğü çalışmalar halk bilim ve halk müziğine birçok katkılar sağlamıştır.  
Cumhuriyet döneminde halkevleri folklor, edebiyat ve halk müziği konusunda oldukça yararlı çalışmalar ve yayınlar da gerçekleştirmiştir. 
 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05