Ahmet Yaşar Aktaş


Güzelliklerinden Bir Kesit

Bugün gözünüzden kesin kaçtığını sandığım birkaç veriyi sizlerle paylaşırken, ağlanacak halimize gülmeden iyi okumalar dilerim.


Diyanet, cezaevleri, bakanlık bütçesi?

            Adalet Bakanı’nın açıklamasına göre, 2019’da cezaevleri için merkezi yönetim bütçesinden 6 milyar 993 milyon lira ayrıldı. Cezaevleri bütçesi, 6 bakanlığın (Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Ticaret Bakanlığı) bütçesini aştı. Ayrıca yalnız başına Yargıtay, Sayıştay, MİT, TBMM, Anayasa Mahkemesi bütçelerinin her birininkinden daha fazla.

Çıkardığı çocuk takviminde Abdülhamit’i baş tacı eden,

125 bin personelin çalıştığı (neredeyse bir ordu),

radyo ve televizyon yayınları inceleme komisyonuna gelen proje ve programların yayınlanıp yayınlanmayacağına karar veren,

Atatürk’e lanet okuyan diyanet işleri başkanlığı 11,5 milyar liralık bütçesiyle 8 bakanlığın bütçesini geride bıraktı…

Dolardan size ne?

            Tüm elektronik aygıtlar, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, yediğimiz, içtiğimiz, pişirdiğimiz her şeyin fiyatı dolara bağlanmadı mı? Döviz kurunun yükselişi iğneden ipliğe zam olarak yansımadı mı? Yurttaşlarımızın ahlaksal, ruhsal, değerler bunalımına girmesi kimin umurunda? Döviz inerçıkar demek, bir çözüm mü?

Dolar varsıllığımız?

            Bitlis’in Selçuklu’dan kalan görkemli anıt gömütlerin ilçesi Ahlat’ın Van Gölü kıyısındaki köşkün yapımı bitti (Vanlılar “göl” demez. Ya ne der? Deniz! Gerçekten de deniz gibi, gidip görünüz).

Köşkün kaç helikopter pisti olduğu ilginizi çeker mi? Murat Muratoğlu’nun bildirdiğine göre, on iki helikopter pisti yapıldı! Neden acaba bu kadar az?

Sayın akp genel başkanı ve cumhurbaşkanı, yılda kaç kez bu görkemli köşkü ziyaret edecek acaba? Askeri birliklerimizde bu kadar helikopter pisti var mı?

Öbür yanda Ziraat, Vakıf, Halkbank gibi kamu bankalarının döviz açığı 12,2 milyar dolar, Merkez Bankası’nınki ise, 32 milyar dolar. Normal banka olsaydılar, çoktan batmış olurlardı. Bu bağlamdaki soru nedir? Doların yükseleceği belliyken, kamu bankaları ucuz doları kime sattı acaba?

Öte yanda, enflasyon, işsizlik yukarılarda dolanıyor. Kişi başına milli gelir, 12 bin dolardan, 2019’da 9 bin dolara yükseldi!

Hepsi yalan. Kişi başı, 3 bin dolar varsıllaştık. Yurdumuzda ekonomik kriz falan yok! Yoksullaşma azaldı! “Dolar artmadı, liranın gramajı azaldı.”

“imf’ye 5 milyar dolar borç verdik” masalı, son açıklamalar “borç değil, TAAHHÜT” olduğunu, geç de olsa, ortaya çıkardı. Efsane bitti mi?

Dünya Özgürlükler Evi (Freedom House) Türkiye’nin “insan hakları ve demokratik özgürlükler açısından kısmen özgür ülkeler statüsünden, özgür olmayan ülkeler statüsüne” gerilediğini açıkladı.

Basına yansıyan bilgilere göre, “Türkiye internet sansüründe dünya birincisi”. Yeni yasaya göre, içerik kaldırılacak ama siteye dokunulmayacak. Böylece “yolsuzluk, hukuksuzlukların bilinmesi, yurttaşın ifade özgürlüğü engellenmiş” olacak. Özce “kimsenin sesi çıkmasın, yurttaş fişlenmekten korksun”!

Bloomberg’in raporuna göre, Türkiye Sefalet Endeks’inde 4.üncü sırada!

Yurdumuz kredi risk primi açısından dünyanın en riskli 3 ülkesi arasında.

Çağdışı ahlak değerleri hortlatıldı!

Yukarıdaki verileri, nasıl yorumlarsınız? Varolan kurum/kuruluşlar babalar gibi satıldı. Yenisi kurulmadı. İşsizlik had safhada. Sevgi törpülendi.

Bilim ve teknolojinin desteklenip ülkeyi/ekonomiyi geliştirme, toplumu bütünleştirme yerine, bölme, ayrımcılık, yapay cepheleşme yaratıldı. Benden değilsen, düşmanımsın anlayışı şırınga edildi.

Özellikle alt katman erkekleri, oluşturulan çarpık değerler karşısında, ruhsal, duygusal dengesini yitirdi. Onlar, laikliğe, kadın-erkek eşitliğine, Cumhuriyet değerlerine, Atatürk ve silah arkadaşlarına ardı arkası kesilmeyen sözlü-yazılı çirkin saldırılar ortamında, geleneksel toplumun katı ahlak değerlerine sarılmayı kurtuluş sandı.

Bu çağdışı ahlak kurallarının acımasız kıskacı, onları şiddete yöneltti. Gerekli önlemler, gereğince alınmadı. Yargının utanç tutumu bu insanları yüreklendirdi. Cezaevleri doldu.

Finans kaynakları, bilim/teknoloji yerine diyanete, cezaevlerine, saraya, köşke, tünel/ köprü, kent hastaneleri inşa eden yandaş yüklenicilere döviz olarak aktarıldı. Dövizler, pahalılık, işsizlik kanatlanıp uçtu. Güneş, cari açığın üzerine doğuyor!

Paylaşım, imece mi?

Her şey bu denli kötü değil, iyi haberler de var. Örneğin Aksaray Saratlı Beldesi Belediye Başkanı, 30 dekar alanda imece yöntemiyle nohut ekti. Nohutlardan sağlanacak gelirle üniversite öğrencilerine burs verecek. Belediye başkanının chp’li olduğunu herhalde kestirdiniz!

Sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00