Zekai BULUÇ


GALİLEO GALİLE


İtalyan fizikçi , matematikçi , bilim adamı ve düşünür olan Galileo Galile ?´ Dünya dönüyor ?´ dediği için kiliseyi ve kilisenin engizisyon mahkemesini rahatsız eder. Tanrının işine karıştığı (!) için engizisyon mahkemesinde yargılanmasına karar verilir. Floransa´da yaşayan Galileo Galile hasta olduğu için özel bir at arabasıyla Floransa´dan Roma´ya getirilir. Engizisyon mahkemesi ?´ Nasıl olsa Galile elimize düştü ?´ düşüncesiyle Galile´yi hastabakıcılar eşliğinde Roma´ya getirtirler. Engizisyon mahkemesinin acelesi yoktur nasıl olsa Galile ellerindedir (!)

Floransa´dan yola çıkarılan arabada Galile´nin iki yardımcısıda bulunmaktadır. Mahkeme günü geldiğinde Galile´nin yardımcılarından birisi bilim adamına dönerek : ?´ Siz bir bilim adamısınız , bizlere dünyanın döndüğünü ispatladınız. Size düşen görev engizisyon mahkemesine  çıktığınızda tezinizin arkasında durmaktır. Bir bilim adamınada zaten bu yakışır. Dünya dönüyor tezinden vazgeçmeyin bedeli neyse ödersiniz ?´ derler.

Galileo Galile ?´ Tanrı iyileri , kötülerse tanrıyı kullanır´´ diyenGiardianoBruno´nun engizisyon mahkemesi tarafından canlı canlı yakılarak öldürüldüğünü çok iyi bilmektedir. 1600 yılının 17 Şubatında  öldürülen GiardianoBRUNO , Galileo Galile´nin aklına geldikçe kendisini ölüm korkusu  sarar. Korku yada korkusuzluk insanların doğasında vardır. Galileo Galile engizisyon mahkemesine çıkıp ?´ Ben dünya dönüyor diye bir şey söylemedim´´ diyerek ölümden kurtulur.

Sonra herkes antik Yunan´daki Sokrates gibi ?´ Getirin baldıran zehrini kendim içeceğim ?´ diyemez! Galile´nin korkusu öyle böyle bir korku değildir, ölüm korkusudur! Bu yüzden Galile´yi eleştirmek haksızlıktır.

Aydınlanma sürecini henüz tamamlayamamış olan Avrupa ?da Krallar bile kiliseden ve kilisenin mahkemesi engizisyondan  çekinmektedir. Ölüm cezasından kurtulan Galile  mahkemeden dışarı çıkınca iki yardımcısı da yanına gelir. Yardımcılardan biri Galile´ye dönerek ?´ Dünya dönüyor  dediniz değil mi ? ?´ diye sorunca  Galile´´ Hayır demedim  tezimi savunmadım ?´der. Yardımcısı bilim adamına dönerek ?´ Ne yazık ki bu ülkeden bir kahraman çıkmıyor ?´ deyince Galile´nin cevabı şöyle olur  : Ne yazık ki bu ülkenin bir kahramana ihtiyacı var!

Bazı kaynaklar Galileo Galile´nin mahkemeden çıktıktan sonra ayağını yere vurarak ?´ Mahkemede diyemedim ama yinede dönüyor ?´  bilgisini vermektedir.

Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00