İlhan ALPER


Fuardan festivale Kent kültürü


Kitap fuarının da aslında gelmesiyle Geçmesi bir oldu. Kitaplar, yazarlar, paneller, Söyleşiler anlatılar, imza günleri falan Derken, çıtayı yükselten, bazen de düşüren Güzellikler? acaba ankara kitap fuarı İle aynı tarihlerde çakışmanın sıkıntısı mı- Dır diye de düşünmedik değil bu yıl ki adana Kitap fuarı´nın halini. Hatta yetkili bir Arkadaşla da görüştüğümüzde ilettik bu Mu diye, değilmiş. Oraya katılan yazarlar, Buraya da katılıyormuş; dönüşümlü gibi Bir şey sizin anlayacağınız.

Haydi öyle olsun Bakim dedik biz de. Bu ara adana´nın renkli simalarından Aytaç bey de fuarda olduğunu hissettirdi Doğrusu o birkaç metrelik yazarlık afişiyle. Hatta diğer fuarlara da gidiyor aytaç bey, Antalya´daydı örneğin? aytaç bey´in kitapla Muhabbeti güzel bir şey. Kitap yoluyla İnsana ulaşmaya çalışması olumlu.

Anı ve Birikimlerin yansıtılması yararlı. Sanat ve Kültüre de yakınlığı, başkanlık döneminin Son yıllarında bir özeleştiri gibi vurgulanan:? Yılmaz güney biz seni yanlış anlamı- Şız? özür dileriz? gibilerden sözü. Bunlar Hoş bir şey, insanın kendini gözden geçirmesi, Gereğinde özür dilemesi, sanatla özyaşamı Ayırması ve sonuç olarak ?yaşar Kemal iki kıçı kırık roman yazmış? diyerek Tarihe geçen doksanların anap´lı izmir belediye Başkanı dr.

Burhan özfatura bey´in Durduğu yerde kalmaması. Biz de sonuç Olarak ?söz uçar yazı kalır?ın cazibesine Kapılan sayın aytaç durak´a yazarlık yolunda Başarılar dileriz. Aslında adana´nın bakışı güzel sanata; Yılmaz güney´e, yaşar kemal´e, sanatçılara?

Diğer ilçe belediyelerinin de yaklaşı- Mı olumlu. Sonra? yılmaz güney´in kardeşi  Yaşar pütün´nün de altın koza´da yer Alması ve ayrıca yerel yönetim adına sanatsal Ufkun nesnelliği, yararlılığı yönünde sanatsal/ Kültürel vb. Kent değerlerine sahip Çıkılması da adana büyükşehir belediye Başkanı sayın hüseyin sözlü adına olumlu Vurgular olsa gerek. Yine o konuya değinip, festivallere gelince?

Karpuzdan, kebaptan, güreşten, Kuvva-i milliye´ye kadar oldukça çok çeşitli Festivallerin yanında; kitap fuarına koşut Yer alan sanat, kültür vurgulu olanlardır?

Yetmişli yılların başında yılmaz güney efsanesinin Başladığı bir nokta da olarak, Skandallarla yoluna devam eden, türkiye´nin En ünlü bir sinema festivali olan, tarihe Mal olmuş, bir ?adana altın koza film Festivali? görkemli bir biçimde çeyrek/yarım dalyasına doğru ilerlerken; trajik anılı ?13 kare sanat festivali? gibi anlamlı bir Biçimde yol alan festivallere ?yılmaz güney Film fienliği?, ?orhan kemal edebiyat Festivali?, ?sabancı tiyatro festivali? ile Kültürel bir ?portakal çiçeği karnavalı?nı Katmak bu kent adına güzel bir kazanım.

Dileriz bu festivalleri biz hayalimizdeki tepebağ´ Da da yaşarız sanatsal ve kültürel Mekânlarıyla. Konu aslında kitapla, kültürle, sanatla Yansıtılacak olan aydınlanma güzellikleridir. Tüm uygarlıkların geçmişine baktığı- Mızda galileo´dan kant´a, bruno´dan ibn-i Rüşt´e değin, insanın, tarihin barbar ve Bağnazlıklarının, aydınlanmadan gelen direnç Gücüne göre önemli bedeller ödenerek Aşıldığını görürüz.

Bu da bir yerde kültür, Sanat, kitap ve festivallerin uygarlık Adına olan yansımalarıdr.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00