Ata Alp And


FİLM ŞENLİĞİNDEN ALTIN KOZA´YA ADANA FİLM FESTİVALİ-2


            Adana Film Festivali dedik, konu öyle bu kadarla kapanacak değil. Alıp götüren bir şeyler var gerisin geriye?

            Ve her şey gelip Yılmaz Güney´e dayanıyor, Yılmaz Güney´le özdeşiyor.

            Nevi şahsına münhasır bir insan, kendine özgü fırtınasıyla sinemada esip durdu. Kısacık ömründe sinemada çok şey yaptı. Halktan ve sokaktan uzağa düşmeyen kendine özgü yaratımsal tarzıyla Türk sinemasına yola koydu.

Bu gün dünya sinemasında bile Yılmaz Güney´i sallamıyorum diyecek adam yoktur diye düşünüyorum. Türk sinemasına komple gelen bir  sinema deklantocusu Yılmaz Güney..

Hem bakın ben Adana Film Festivali´nden söz edeceğim güya ama çakılıp kaldım Yılmaz Güney efsanesine. Şimdi Fatih Altaylı da kusura bakmasın yani!.. Yiğidi öldürsen de hakkını inkâr etme demişler?

Sonuçta bir Yılmaz Güney gelip geçti bu Türk sinemasından ama önce Adana Film Şenliği´nden?

Düşünüyorum da, Yılmaz Güney´siz bir Adana Film Şenliği, Festivali ne kadar  güzel olurdu? Ne kadar anılırdı? Ne kadar beğenilirdi, ne kadar sevilirdi, anılırdı,izbırakırdı?

Bize göre pek değil?

Yılmaz Güney´siz bir Adana Film Festivali boş olurdu biraz. Yeterli bir sanatsallık taşımazdı ve bu yönden de bir anlam özelliği olmazdı.

Kısacası?

Yılmaz Güney´siz bir Adana Film Festivali sıradan bir şey olurdu. Türk sinemasının çoğulcu ve insancıl dönüşümüne olanak sağlayan bir pilot bölge sineması olmazdı.

Halkın müzik, edebiyat gibi diğer sanat dallarına da ilgi gösterdiği o günlerin sinemasında, Güney´in olabildiğince gerçekçilikle halkın içinden aldığı kesitleri eleştirel bir ambalajla yeniden halka sunması, sinema seyircileri için oldukça inandırıcı, samimi gelen boyutlardaydı.   

Oysa sonuçta, Adana Film Festivali laboratuarından çıkan deneysel sonuçlar Türk sinemasındaki gerçekçilik akımının adeta bir deneysel provası oldu. İşte bu yüzden ki, renklenmesi, şenlenmesi, nitelikleşmesinin yanı sıra çok özel bir sinema atlama taşı niteliğindedir Türk sinemasına.

Gelegele geldi Adana Film Festivali? Onu da bu hafta söyleYEceğiz demedim.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51