İlhan ALPER


FESTİVAL FURYASI


Bu yıllarda durup, sanatsal ve kültürel anlamda Adana´daki festivallere şöyle bir baktığımızda bu konuda oldukça cömert bir noktaya geldiğimizi görürüz. Furya vurgusu da yanlış algı yaratmasın. Olumsuz anlamda değil. Sonuçta sanatsal, kültürel bağlamda sıcak bakılabilir festivallere. Nitekim halkı bilinçlendiren, eğlendiren, sanatsal, kültürel yararlı etkinliklerdir. Kaldı ki bir de köklü, öykülü hatta dramatik yönü de olan vardır festivallerin.

Yılmaz Güney´in sinemada kendi koşu yolunu oluşturduğu, kendi memleketindeki en anlamlı bir festival Altın Koza Film Festivali. O ilk anımsanır durup durup başlamasıyla. Sonra, trafik kazasında yaşamlarını yitiren (19 Kasım 1995) AFAD üyesi 13 fotoğraf sanatçısının anısına 1999 yılından beri düzenlenen 13 Kare Sanat Festivali gibi çok anlamlı olan bir festivalin oldukça yol aldığı da söylenebilir. Ve aslında Adanalı 13 fotoğraf sanatçısının adına düzenlenen bu festival sadece ve sadece fotoğraf dalında yapılmalıydı diye insan da düşünmeden edemiyor. Bir zamanlar Altın Koza´nın Sanat ve Kültür Festivali yapıldığı gibi (oldukça da eleştiri aldığından adı değiştirilmişti) tek bir dalda yapılmalıydı. Bir karnaval benzeri karmakarışık hal de almazdı böylece ve anısal anlamda da daha güzel bir gönderme yapılabilirdi o sanat şehitlerimize. Dördüncüsü bu yıl düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı hızlı geliyor. Ayrıca  caddelerin, sokakların mis gibi portakal, turunç kokulu olduğu Nisan başlarında düzenlenmesi de güzel bir doğasal buluşma. Sonrasında, Seyhan Belediyesi´nin düzenlediği Çocuk Tiyatro Festivali ile Uluslar arası Atatürk Satranç Festivali var. Tabii ki bir de o anımsanabilen, Seyhan Belediyesi´nin 90´lı yılların başında düzenlediği anlamlı SeyhanŞenlikleri var Yaşar Kemal´lı o Adana tayfasını  edebiyattan, sinemadan alıp getiren. Ardındna, Çukurova Belediyesi´nin Yılmaz Güney Festivali ile Orhan Kemal Festivali var, henüz çiçeği burnunda olan. Yüreğir Belediyesi Çocuk Festivali ile İsmet Atlı anısına düzenlenen anlamlı o Karakucak Festivali. Belediyelerin dışında ise Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali var, oldukça yararlı, sanırım bu yıl 19.´su düzenlencek.  Şöyle bir baktım mesela başka ne var diye. Uluslar arası Hava Oyunları Festivali, hiç duymadım adını. Dahası, Uluslararası Engelli Gençlik Festivali.

İlçelerde adeta festival zengini. Yeter ki festival isteyin siz. Alın size Karataş Beyaz Yunus Kültür, Sanat ve Spor Festivali örneğin, 86´larda izlenimlerimizi yazdığımız. Sonra Karaisalı´da Kuvay-i Milliye Festivali, Karakucak Güreş Şenlikleri, Kızıldağ yayla Şenlikleri. Ceyhan´da Sarımazı Zeytin Festivali.  Yumurtalık´ta Gölovası Halk Ozanları Şenliği, Zeytinbeli Şenliği.  Kozan Bahar Şenliği, Horzum Yayla Şenliği, Kadirli Turp Festivali, Saimbeyli Kültür ve Sanat Festivali, Kiraz Festivali. Pozantı Geleneksel Yaz Şenliği. Dahası? İmamoğlu Şeftali Festivali, Tufanbeyli Geleneksel Karakucak Güreşleri ve Yaz Şenliği ve Feke Uluslararası Geleneksel Karacaoğlan Kültür Etkinlikleri ve Karakucak Güreş Festivali.

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00