Ata Alp And


FELSEFE NOTLARI


          Sayfaya koşut irdelememiz sürüyor…

”Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir” diyen Sokrates başa alınmayı hak ediyor.

“Felsefe ile ilgili bir önemli girişe, onun hep öğrencisi kalarak felsefe nedir diye başlamak gerektiğinde o deryanın sonsuzluğunda yeni şeyler öğrenmenin erdemine de yelkenimizi açmış oluruz…

Ünlü filozof Aristo, “Felsefe kişilerin yaşamı merak etmesinden doğar, yaşamı en çok merak eden çocuklardır” sözüyle de yaşamın çocukluğunun önüne felsefe yolunu koyarken gerçekliğe ne denli uygun  bir vurgu yaptığını da ortaya koyar. 

Sanırız, Descartes dersek, düşünmenin, felsefenin ana zemini olduğundan akışa uygun bir giriş yapmış oluruz…

”Düşünüyorum, o hâlde varım” sözünün altı çizilen Descartes; “Felsefe bir ağaç gibidir, kökleri metafizik, gövdesi fiziktir. Gövdeden çıkan kollar da öteki bütün bilimlerdir” diyen de odu…

Aynı Descartes sürdürür…

O bilimsel tanıyı aşan bir bilimsellikle yöntemin vurgulamasını yapar: “Felsefe bir bilimdir ve geometrik yöntemi metafiziğe uygulamak gerekir, felsefeyi kesin bir bilim yapmak için.”   

“Saf ve sağlam kalabilmiş bir ruh, gerçeğe ulaşmak ihtiyacını duyar. Felsefe ise gerçeğin ülkesinde oturmaktır ” diyen Hegel gereksinimle gerçek arasındaki perdeyi kaldırarak felsefeyi işaret ederken; Friedrich Nietzsche:“Felsefe, dünyanın yaratılmasına yönelik en ruhsal güç istencinin amansız dürtüsüdür” vurgusuyla insan yaşamının doğal bir merak perdesini kendine özgü bir biçimde aralar.

Bu da ussal bir fonksiyonla ilgilidir kuşkusuz…

“Zihin dönüp kendini incelemeye başlamadan gerçek felsefe yapılamaz” diyen Platon’un düşünsel yaratımında gerçekle bağlantılı bir niteliksel özellik ve estetik güzellik kazandığına da kuşku yoktur.

Buna koşut…

Wittgenstein’in düşünsel katmanlarıyla işlevsellik kazanan felsefe/düşünce birlikteliğinde sona kalanın dona kalmayacağı artık açıkcadır: “Felsefe konusunda en yavaş konuşabilen kazanır, ya da bitişe en son varan.”

Ludwig Wittgenstein’ın, yine, akıl/felsefe iletişiminin biraz da sanatsal dil özgünlüğünde yansıtma çabasına:“Felsefe, aklımızın dille büyülenmesine karşı verilen bir savaştır” sözüyle katkı sağladığı görülür.  

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00