Ata Alp And


FELSEFE NOTLARI-2


“Felsefe, aklın sınırlarını işaret eder ve onları sözle çözmeye çalışır” diyen Goethe’nin bulduğu yanıt, soru işaretlerinin ardında felsefeyi arayanlardan biri olmanın sanatsallığına denk düşer.
“Felsefe, düşüncenin mikroskobudur” diyen diğer bir önemli edebiyatçımız olan Victor Hügo’nun verdiği yanıt da,  bu sanatsal yaratım ölçüt ve niteliğine uygun düşmediğini kimse iddia edemez. 
Genç yaşta Noebl alan, yaşamı noktalanan, kendi yadsısa da varoluşçuluk ve absürdüzm eğilimli olarak bilinen Albert Camus’un ise, “Felsefe utanmazlığın çağdaş biçimidir” gibi bir ilginç sözüyle her zaman anımsanacaktır. 
Wittgenstein’e ait olduğu görülen, “Tüm felsefe dilin eleştirisidir” tümcesi de edebiyatın yanı başına konabilecek bir vurgu olsa gerek. 
“Felsefe, genelleştirilmiş bir matematiktir” derken Baruch Spinoza, aslında bilime girmiş olur ve felfefe/bilim ilişkisine kafa yoranlardan birine de kapıyı açar ki, bu da,  “Bilime dayanmayan felsefe hayalciliktir” diyen Ali Şeriati’den başkası  olamasa gerek.    
“Felsefe, tüm bilimlerin ruhudur” diyen Vincenzo Globerti’nin, felfefe/bilim ilişkisi konusunda, bilim adına bir genellemeyi, haklı olarak, özümsel bir algıyla değerlendirmiş olabileceği düşünülebilir. 
 “Felsefe, inanılanın inanılmaya değer olup olmadığını araştırmaktır” der Peter Abelard devamında. Onu, “Felsefe, koşulsuz sorgulamadır” diyen Joseph Maistre izler. 
Çok bilinen sözüyle Karl Jaspers: “Felsefe yolda olmak demektir” derken; “Felsefe öğrenilmez, yapılır” diyerek, belki de bir doğuşsal özelliği vurgulamak istemiştir herhalde Immannel Kant.
    Diğer felsefi sözler ise şöyle sıralanbilir: 
“Boş vakit, felsefenin annesidir.” Thomas Hobbes
 “Felsefe, zaruri ve elzem görevlerde, cılızlığımızı anlamakla başlar.” Epiktetos
 “Şaşma felsefenin temeli, soruşturma gelişmesi, bilgisizlik son aşamsıdır.” Montaigne 
 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00