İlhan ALPER


FAHREDDİN PAŞA VE MEDİNE MÜDAFASI-2


         Fahreddin Paşa´nın yurtseverlikle gerçekleştirdiği dillere destan Medine müdafaasını anımsayalım, hatta Gazi Osman Paşa´nın Plevne Müdafaasını, Selahaddin Eyyübü´nün haçlılara karşı yaptığı iki yıl süren Akka Müdafaasını da bu anımsamanın sınırları içerinse alalım. (1147-1149)

         Tarihi bir dönüm noktası özelliğinde olan Fahreddin Paşa´nın Medine Müdafaası anımsanmayacak bir şey değildir üstelik?

         Biz bunları anımsayıp, o günlerin olanaksızlıkları içinde nasıl başarıyla yürütüldüklerini göz önüne aldıkça vatan, millet, yurtseverlik duygularının gerçek anlamını da algılayabileceğiz.

         Savunma dediğimizde aslında yakın tarihin en büyük yurt savunması olan tarihin en büyük insan kayıplarının birinin verildiği Çanakkale Savaşı´nı da anımsamak gerekir genel boyutları içerisinde.

         Atlamadan geçmemek  gerekir ki tarihi savunmalar denince kendi açımızdan aklımıza gelen diğer bir savunma da Kanije Müdafaası´dır?

         Dokuz bin askeri mevcutla, Arşidük II. Ferdinand´ın 35-100 bin arasındaki haçlı ordusuna karşı Tiryaki Hasan Paşa komutasındaki Kanije Müdafaası 73. gününde (18 Kasım 1601) karşı bir gece baskınıyla Osmanlı ordusu lehine sonuçlanmış.

         Osmanlı´nın savunmalarının perde arkasında farkına varılan ve uğradığı iç ihanetlerle çeşitli bölgelerin elden çıkması ve dolayısıyla da zayıf kalınan o bölgelerde savunmaların çok zor şartlar altında gerçekleşmesidir.  Kısacası ihanet salt Şerif Hüseyin´le sınırlı değildir?

         Dört yılda beş cephede savaşan ve yenilen Osmanlı ordusu Mekke Şerif´i, Hüseyin´in İngilizlerle işbirliği yapıp Osmanlı´ya karşı isyan etmeseydi Sina ve Filistin´de baş etmede zorlanmayacak ve Ortadoğu ve Afrika´da tutunabilecektik.

         Ama hepsi bu değil kuşkusuz ki, biliyorsunuz?

         Tepedenli Ali Paşa´nın isyanıyla Balkanlar elden çıkarken; Kavalalı M. Ali Paşa´nın isyanıyla Ruslardan yardım istemek zorunda kalınmıştır. Dahası Bedirhan Bey, Şeyh Ubeydullah isyanlarının da çıkışıyla Ruslara ve İngilizlere karşı güç kaybına uğrarken; 1. Dünya Savaşı´nda Hıristiyan Nesturulier´in isyanıyla da Kafkaslar´da zorda kalındığı düşülen tarihi notlar arasında yer almaktadır. (*)

         İşte? Tarihin derinliklerinde dolaşırken, zaman zaman tarihin bu yönüyle vardığı koşullardaki yaşamın ve tüm bu olumsuzluklara, cansiperane direnişe karşın varılan savaşımın nasıl bir yurtseverlik duygusundan kaynaklandığını da düşünebilmeliyiz.

          *(Vikipedi ve Turkiye-icin-el-ele@googlegroups.com)

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00