Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ERZURUM KONGRESİ VE LOZAN ANDLAŞMASI, TÜRK ULUSUNU AYASOFYA'YI MÜZE YAPMA YÜCELİĞİNE ULAŞTIRMIŞTIR!

BU YILDÖNÜMLERİNDE O YÜCELİĞİN DEĞERİNİ BİLMEMEK, AYMAZLIKTIR!


Türk ulusunu tutsak etmek ve Türk yurdunu parçalayıp dağıtmak isteyen sömürgeci devletlerle onlara sığınıp Sevr teslim belgesini imzalayarak her istediklerini kabul eden soysuzlaşmış Osmanlı padişahı ve hükümetine karşı ulusal egemenlik bayrağı altında bağımsızlık savaşı başlatan 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin 101. yıldönümü ve Türk ulusunun bağımsızlığını, Türk yurdunun bütünlüğünü kurtarıp uluslararası güvenceye kavuşturan 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Andlaşmasının 97. yıldönümü ulusumuza ve tüm uygar insanlığa kutlu olsun.

Bu kutsal yıldönümlerinde, bu tarihsel değerdeki başarılarımızı anmamak, tersine bir davranışla bu başarıların seçkin ürünlerinden birisi olan ve o başarıların sürekliliğinin güvencesi gelişmeleri sağlayan Çağdaş Cumhuriyet Devrimlerimizin bir parçası olmak üzere 1500 yıllık Ayasofya başyapıtını uygar insanlığın ortak değeri bir müze yapan kararı tam da bu yıldönümünde tersyüz ederek, "cami"ye indirgemeye girişmek, özgürlük, bağımsızlık, hukuk devleti ve çağdaş uygarlık yollarını açmış olan Erzurum Kongresini kararlarını da, LOZAN Andlaşmasının güvencelerini de anlamamış, özümsememiş olmak anlamına gelmektedir.

Erzurum Kongresi kararları ile LOZAN'ın Atatürk tarafından özetlenen değerini bu yıldönümlerinde anarken, başta Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan kahramanı İsmet İnönü olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Devrimleri kahramanlarını saygıyla, ululayarak anıyoruz:

ERZURUM KONGRESİ KARARLARI:

"1- Ulusal sınırlar içindeki bütün yurt parçaları bir bütündür; birbirinden ayrılamaz.

2- Ne türde olursa olsun, yabancıların topraklarımıza girip işlerimize karışmasına karşı çıkılacak, Osmanlı devletinin dağılması durumunda ulus, birlikte savunacak ve direnecektir.

3- Yurdun ve bağımsızlığın korunmasına ve güvencede bulundurulmasına İstanbul hükümetinin gücü yetmezse, bu amacı gerçekleştirmek için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümetin üyeleri ulusal kongrece seçilecektir. Kongre toplanmamışsa bu seçimi, Doğu Anadolu Haklarını Savunma Derneğinin yönetim kurulu olan Temsil Kurulu yapacaktır.

4- Ulusal güçleri etken ve ulusal istenci egemen kılmak, temel ilkedir.

5- Hristiyan azınlıklara siyasal egemenliğimizi ve toplumsal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez.

6- Yabancı devletlerin güdümü (manda) ve koruyuculuğu kabul edilemez.

7- Millet Meclisinin hemen toplanmasını ve hükümet işlerinin meclis denetiminde yürütülmesini sağlamak için çalışılacaktır."

ATATÜRK'ÜN NİTELEMESİYLE LOZAN BARIŞ ANDLAŞMASI:

"Bu andlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardanberi hazırlanmış ve Sevr Andlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış büyük bir yok-etme eyleminin çökertilişini anlatan bir belgedir.

Osmanlı tarihinde benzeri bulunmayan bir siyasal zaferin eseridir!"

Karanlığın aydınlık, tusaklığın özgürlük, bilgisizliğin bilim, kısacası gericiliğin çağdaşlık karşısında yenilmesi kaçınılmazdır.

Türk ulusu, kendisine bağımsızlık, özgürlük, yurt güvenliği ve çağdaş uygar ulusların düzeyinin de üzerine yükselme yollarını açan bu büyük ulusal başarıların değerini bilmeyenleri ve ulus olarak bilmememizi yeğleyenleri ayırt edecek ve ilk seçimlerde hak ettikleri dersi verecektir.

(Bknz.: Özer Ozankaya, Cumhuriyet Çınarı: Mustafa Kemal'i "Atatürk" Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.)

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92