Vahit ŞAHİN


EMPERYALİZMİN İNSANİ FELAKET HARİTASI (1)


Bir milletin, sömürü temeline dayanarak başka bir milleti kültürel, siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık. Emperyalizm, Latince ?imperium? sözcüğüne dayanır ve hüküm sürmek, emretmek, buyurmak anlamına geliyor.

Emre Köse ve Turgut Yıldız, yaptıkları araştırmada, emperyalzmin insani felaket haritasını çıkarmışlar. Güzel bir araştırma. Özellikle Arap coğrafyası ile Afrika kıtasını kaleme almışlar. Suriye, ırak, Yemen, Mısır, Tunus, Filistin irdelenmiş . Ve sonunda ise Emperyalizm eliyle yoksullaştırılan Arap coğrafyasında en ağır bedeli yine çocuklar ödüyor .

Öncelikle Arap coğrafyasına bir bakalım:

2010 yılında Arap nüfusunun %40´ı günde 2.75 ABD doları ile ve %4´ü de 1.25 ABD doları ile uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşarken 2012 yılında günde 1.25 ABD doları ile yaşayan nüfusun sayısı aratarak yoksulluk oranı %7.4´e yükseldi.

Suriye´de hala devam eden emperyalist müdahale nedeniyle 2016 verilerine göre ülke nüfusunun %80´inin yoksulluk içinde yaşadığı ve yaşam beklentisinin 20 yıl kesintiye uğradığı tahmin edilmektedir.

Irak´ta ise ABD´nin 2003 yılında başlattığı ve neredeyse 10 yıl süren işgal sonrasında da yoksulluk oranlarında artış gözlemlenmiştir. Dünya Bankası istatistiklerine göre Iraklı ailelerin yüzde 28´i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tehlikesi ve küresel petrol fiyatlarındaki düşüş tüm petrol zenginliklerine rağmen Irak yönetiminin, ülkede artan yoksulluğu ve işsizliği kontrol etmekte başarısız olmasına sebebiyet veriyor.

Yemen´de 2009 yılının verilerine göre yoksulluk %42 oranında seyrederken 2012´de bu oran %54,5´e yükseldi. Savaş ve kıtlık Yemen´in askeri kaynaklarını çökertirken korsanlık, dünyanın en önemi ticaret yollarından biri sayılan Bab el-Mendeb´e dönüş yaptı. 2016 yılının Aralık ayında NATO, Somali karasularında ´´korsanlıkla mücadele´´ misyonunu sona erdirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez koalisyonunun Yemen´e yönelik işgal ve ablukası devam ettiği sürece insani durumun düzelmesi güç. Bunun yanı sıra Yemen´e insani yardım ulaşan son liman Hudeyde, son günlerde işgal koalisyonunun saldırısı altında.

2011 yılındaki Arap Baharı süreci sonrasında da Kuzey Afrika´daki Arap ülkelerinin yoksulluk oranının arttığı gözlemlenirken, mevcut yönetimlerin ekonomik zorluklarla başa çıkmakta zorlandığı görülüyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır´da beş yıl süren iç karışıklık, ekonomide büyük sıkıntılara neden oldu. Artan işsizlik, turizmin zayıflamasının bir etkisi olarak döviz rezervlerinin azalmasıyla beraber 90 milyonluk Mısır nüfusunun %26´sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Tunus için tablo nispeten daha ´´iyimser´´. Mevcut verilere göre Tunus´ta her 6 kişiden 1´i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bunun yanı sıra Tunus, Suriye ve Irak sahalarında savaşan cihatçı gruplara en çok militanın gittiği ülkelerden biri.

Filistin topraklarına bakılırsa da İsrail işgalinin dayattığı kısıtlamalardan ötürü istihdam olanaklarının eksikliği yoksulluk oranının giderek artmasına sebep oluyor. 2014 yılının Temmuz ayında İsrail´in Gazze´ye yönelik başlattığı ağır saldırıdan yaklaşık iki yıl sonra, yeniden yapılanma girişimleri da ağır aksak ilerledi. Bununla birlikte, yabancı ülkelerden gelen bağışların yavaş yavaş tükenmesi tablonun o kadar çabuk tersine dönemeyeceğini gösteriyor. 1994 yılından bu yana kişi başına düşen gelir %31 azalmış durumda. Batı Şeria´da mevcut işsizlik birçok Filistinlinin işgal altındaki Filistin topraklarında yani İsrail tarafından kurulan yasadışı yerleşim bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerde istihdam edilmesine neden oluyor. Hatta birçok Filistinlinin bu işleri ´´seve seve ´´ yaptığı söylense de Batı Şeria´daki kişi başına düşen gelir azalmaya devam ediyor.

Emperyalizm eliyle yoksullaştırılan Arap coğrafyasında en ağır bedeli yine çocuklar ödüyor.

Yarın da Afrika kıtasını bir bakalım.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00