İlhan ALPER


EĞİTİM VE ÖĞRENCİ


            İlhan Alper

            Napolyon´un ?para, para, para?? dediği gibi ille de ?eğitim, eğitim, eğitim?? diye söze başlarsak sanırız ki yanlış olmaz. İnsanın, toplumun omurgası kuşkusuz ki eğitimdir; eğitim olmazsa hiçbir şey olmaz.

            Türkiye´da yaklaşık bir milyon civarında öğretmen var, yine yaklaşık 25 milyon kadar da öğrenci. Yani Türkiye´nin üçte biri kadarı eğitimle direk ilgili. Dolaylı da sayarsanız eğer, nüfusun yarısı eğitimle ilişkilendirilebilir. İşte bu nedenle ki adını milli koymuşuz. Devletin ana tekeline alıp, gözümüz gibi korumaya başlamışız. Tabii ki bir takım yetersizlikler ve eğitim sisteminden kaynaklanan olumsuzluklar da yok değil, onlar da zaman zaman eleştirel bir biçimde gündeme gelmektedir.

            Bizim bugün sözünü etmek istediğimiz eğitimin okuma, okuyabilme cephesiyle ilgilidir biraz. Koca koca çocukların henüz daha doğru dürüst okumayı öğrenememesi, eğitimin, kültürün ve hatta sanatın en somut problemlerinden biri olsa gerek.

Geçtiğimiz aylarda etüt merkezi olan bir arkadaşın dile getirmesiyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı´nda çocukların yaş gruplarına göre 10 kadar şairden Atatürk şiirleri seçmiş ve öğretmen arkadaşlara vermiştik. Şiirler yedi heceli basit ve çok yalındı. Ortaokul çocuklarının rahatça okuyabileceği türdendi.  Etkinlik yapıldığında ise durumun hiç öyle olmadığını gördük? İlk başlarda şiir okuyan çocukların kekeme olabileceğini düşünmüştük, heyecanlı da olabilirlerdi. Fakat sonra şiir okuyan çocukların tamamında bu sıkıntıya tanık olunca vay eğitimimizin başına gelenler diye kara kara düşünmeye başladık. Peki nasıl olacaktı?.. Okumasını bile bilmeyen bir çocuk nasıl kitap okuyacaktı, anlayacaktı? Böyle bir çocuk yalnız eğitim ve kendi başarısını değil, dili, hayatı ve yaşamı nasıl geliştirip, nasıl donanımını sağlayacaktı, sanat nasıl ona göz kırpacaktı.  Başka öğretmenler ve etüt ilgilileriyle de olan görüşmelerimizde, onlarda da aynı sıkıntının olduğunu öğreniyorduk. Yani konu tüm eğitim sistem ile ilgili bir olguydu. Ne okullar ne etüt yöneticileri konuya bir çözüm yolu bulabiliyordu. Çünkü olay tüm eğitim sistemi ve geneli bir konu olduğu için onları aşan bir olumsuzluktu. Tabii biraz da çağın getirdiği olumsuzluklar vardı? Cep telefon ve internetlerin yaygınlaşması ve kişisel donanımın demirbaş malzemesi haline gelmesi de olumsuzlukların ana faktörlerinden biriydi. Bazı öğretmenler sınıfta kalmanın kaldırılmasıyla da böyle bir sonucun yaratıldığına dikkat çekiyor, öğrencilerin yaşadığı bu olumsuzlukların biran önce giderilmesini istiyordu haklı olarak. 

            İşte bu yüzden ki, Milli Eğitim´in çözülmesi gereken ana olumsuzluklarından biri budur. Bu sorunun acilen çözülmesi ve geleceğin büyükleri olan çocuklarımızın eğitime ve yaşama kazandırılması için elimizden gelen yapılmalıdır.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00