İlhan ALPER


EDEBİYAT VE BİLİM CİNAYETLERİ


            Ne ilginç şeyler oluyor bazen akıl sır erecek gibi değil?

Yaşar Kemal ile Demirtaş Ceyhun´un alt alta üst üste kavgalarını bir tarafa koyalım. Ya da yine Yaşar Kemal ile Melih Cevdet Anday´ın, Sabahattin Eyüboğlu´nun kızkardeşi Mualla Eyüboğlu yüzünden Alman Profesör Annenger´i pataklamasını da bir tarafa koyalım.

Neb´lim daha birçok şeyleri koyalım da bir tarafa neye bakalım?

İlkokul öğretmeninin ?Düzyazı mı şiir mi?? tartışmasının sonunda arkadaşını bıçaklayarak öldürmesi geldi aklımda. Geçenlerde bir kenara not düşmüştüm. Üzücü, trajik geldiği kadar, oldukça da üzücü gelmişti bana. Nasıl olur böyle bir olay dedim kendi kendime. Tabii ki konunun insanı oldukça incitici, onur kırıcı tarafını göz önüne sürecek denli hafifletici bir neden kaygım yok bir sav olarak. Siz siz olun aklınıza başınıza toplayın çocuklar demeye bile gerek kalmadı sonuçta? Sverdiovs´da gerçekleşen bu olayda işin içine alkol girdiğini de peşinen belirtmeliyiz?

Olayı soruşturan bölge yetkilisi ?Edebiyat üzerine başlayan basit bir tartışma sert bir kavgaya dönüşmüş. 53 yaşındaki şiir tutkunu ilkokul öğretmeni dayanamayıp, düzyazıyı savunan karşıt görüşlü 65 yaşındaki arkadaşını bıçaklamış. Sonuçta işte iki şey? Biri kız meselesi, diğeri alkol, insana olmadık işi yaptırıyor.

Tabii ki olayın felsefi ve kültürel anlamda ilginç olan diğer bir bağlantısı da var ki, onu da sizinle paylaşmadan duramayacağım?

Rusya da salt bu tür sanatsal, yazınsal bir olay yüzünden cinayet işlenmesi de bir zamanlar tatlı tatlı muhabbet yapıp da, bugünlerde celallendiğimiz Rusya´ya da n´oluyor diye ilginç bir dikkat çekecek türden doğrusu?

Şimdi n´oluyor ona bakalım?

Meğerse Rusya´da dört ay kadar önce de buna benzer yapılan bir tartışma sonucunda buna benzer çok ilginç bir cinayet işlenmiş. O cinayete neden olan olaydaki tartışma da şu?

Rusya´nın Rostov-on-Don kentindeki bir bakkalda meydana gelen olay, Alman filozof Immanuel Kant´ın ?Saf Aklın Eleştirisi? adlı yapıtı hakkındaki yapılan bir tartışmada tarflardan biri diğerini silahıyla yaralamış. (kaynak:edebiyathaber.net)

İşte bakın dünyada neler oluyor?

Bir tarafta namus meselesi, kan davası, alacak-verecek konusu yüzünden millet birbirine girerken, diğer tarafta, o birbirine girmeler şirden, edebiyattan, felsefe ve bilim yüzünden olabiliyor. Gönlümüz ise hiçbir cinayetin asla olmamasını istiyor.

                                                   

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00