Ahmet DUMAN


Düğün Sunucusu?


Yazın zamanımızın çoğunu köyde geçiriyoruz; haftada dört beş gün gibi.

Hafta sonları özellikle şenlikli oluyor. Artık buralarda düğünleri yazın yapmaya başlamışlar. Bizim çocukluk ve gençlik yıllarımızda düğünler Güzün olurdu. Biraz da üretim biçimine bağlı olsa gerek: Güzün, ürün satılmış paralanılmış olunuyor doğal olarak. Düğün de masraf demek? Bu yıllarda çoğu köylü artık tarımdan çekilmiş kentte yaşıyorlar ücretle maaşla bir yerlerde çalışıyorlar. Ayrıca düğünlerin biçimi de değişmiş; eskiden dört gün üç gece düğün olurdu dört gün sabahtan akşama akşamdan sabaha davul çalınırdı. Artık Düğün Orkestraları var, salona da gerek yok, mevsim de uygun, orkestra alet edevatıyla geliyor belli bir saate kadar çalıp çığırıp gece yarısından sonra çekip gidiyorlar. Bu arada havayi fişek gösterisini de unutmamak gerek?

Açık havada ses doğal olarak yayılıyor. Düğüne katılmaya gerek kalmıyor hele yakın bir yerdeyse her şey ayan beyan duyuluyor?

Düğünlerde orkestra var ama bir de sunucu var. Bu çok önemli bir iş: Düğünü hareketlendiren programı harfiyen uygulayan müziği hızlandıran yavaşlatan arada bir şarkılar söyleyen, neşelendiren O. Orkestra ile eşgüdüm içinde çalışıyor?

Geçen yaz böyle bir düğün ?dinledim?  gitmeye gerek kalmayacak kadar sesler duyuluyordu. Anladığıma göre gergin bir düğün oluyordu sık sık müzik duruyor, bazı tartışmalar oluyor sonra tekrar başlıyordu. Bu sırada sunucu düğünün taraflarını gelinle damadı baldızları kayınları sıklıkla sahneye çağırıyor orkestra eşliğinde olabildiğince neşeli ve hareketli parçalar söylüyordu. Düğün erkenden bitti. Çalınan parçalardan anladığıma göre geride birkaç sarhoş kalmıştı. Köy düğünlerinde adettir kesinlikle sarhoş bulunur.

Düğün sunucusunu dinlerken aklıma nereden geldiyse, şimdilerde Hazine Bakanlığı görevini yürütüyor ama yakın geçmişte Enerji Bakanlığımızı yapmıştı. O zamandan beri izliyorum; güler yüzlü bir genç. Hafif sakallı oluşu O´na değişik bir hava veriyor. İnce espriler bilimsel yorumlar yapıyor dev ekranlar önünde grafikler çizelgeler listeler şemalar önünde Türkiye´nin enerji konusunda içbir sorunu kalmayacaktır ve Anadolu boru hatlarıyla örülecek ve hatta ?Türkiye bulunduğumuz coğrafyanın enerji üssü olmak üzeredir? diyor? Bunları söylerken kıvrak vücut hareketlerini de ihmal etmiyor.

Şu ana kadar böyle bir belirti var mı? Yani Türkiye bulunduğu coğrafyanın enerji üssü veya diğer söylediği şeylerle ilgili bir yerde mi?

Enerji bakanlığı sırasında çok fark etmemişim çok iyi bir sunucu.  Sunuculukta asıl hünerlerini Hazine ve Maliye bakanı olduktan sonra sergilemeye başladı? Tıpkı bir düğün orkestrası yönetir gibi ekonomiyi yönetmeye başladı yalnız düğün konukları bazen asık yüzlü bazen sıkılmış görünmekte ısrarlıydılar. Bir sonraki izlencede programa katıldıklarında ise ayakta alkışlamakta yarış eder bir görüntü vermeye özen gösteriyorlardı? Ama sunucu kararlıydı düğünü neşelendirecekti. Damat tarafı takıları eksik takmış kız tarafı çeyizin bir kısmını eksik almış. Komşunun oğlunun gözü hala gelindeymiş, damat ta öteki köydeki yavuklusuna yangınmış her ikisi de ?seni kimseye yar etmem? diye debelenip sevgililerine haber gönderiyorlarmış. Uzak akrabalar da işin üstüne benzin döküyorlar ajanlarıyla ekonominin dengelerini bozuyorlarmış? Umurunda değil sunucunun o düğünü neşelendirmeye kararlı..

Berat Bey de ekonomiyi düzeltmeye kararlı. Bunun için orkestrayı bile değiştirmeyi göze aldı. Fakat yeni orkestra diğer düğünlerden sabıkalı çıkınca büyükleri çok kızdılar. O da eski orkestrayla devam etmeye karar verdi. Önce OVP dedi sonra YEP dedi hepsi ekonomiyi canlandıracağını iddia ettiği sihirli kelimeler?

Peki, ekonomi düzeliyor mu? ?En zor bölümünü aştık? diyor Berat Bey?

Siz ne diyorsunuz: Düzelmiyor diyecek babayiğit var mı?

 

    

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00