Ahmet Yaşar Aktaş


Dua edin, tesbih çekin!!!

Asıl adı, kovid-19olankoronavirüs,1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti Vuhan’da türedi.


Öksürme/hapşırma ve temas yoluyla bulaşıp solunum sisteminiçökerterekyaşlı, genç demezöldürür. Bedensel dayanıklığı zayıf ve kronik hastalığıolanları daha çabuk vurur.

Diğer virüslerden farklı olarak daha saldırgan, daha bulaşıcı.Virüs bulaşan bir kişi, diğer 3 kişiyi de enfekte edebilir. Diğer virüs tiplerinde bu özellik yoktur. Ama diğer virüslere göre neden daha bulaşıcı olduğu henüz bilinmiyor.

Yakalanan bir kişi iyileşse de, bir daha yakalanabilir. Özcesi, insan bağışıklık kazanamıyor.

Çin, 2 milyon erken tanı kiti gönderecek. 50 bini ücretsiz. Neden mi? Atatürk’ün 27 Mayıs 1928’de kurduğu Refik Saydam Hıfzısıhha (Halk Sağlığı) Enstitüsü’nde üretilen 1 milyon kolera aşısı, kolera salgını için 1938’de Çin’e gönderilmişti. Deha ve önder kişinin eylemi böyle olur!

1983’de adı Refik SaydamHıfzısıhha Merkezi Başkanlığı olarak değiştirilenRefik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün önce “enstitü” olma niteliği bozuldu, ardından 2 Kasım 2011’de yeniliberalizmin kötü bir ürünü olan akp’ce kapatıldı.

Rockefeller’ce kurulup yönetilen dünya sağlık örgütü, 11 Mart 2020’de küresel salgın (pandemi) ilan etti. Aynı günlerde Türkiye’de de ortaya çıktı. Birkaç gün önce de İçişleri Bakanlığı, bir genelgeyle 65 üstü, kronik hastalığı olanların sokağa çıkmasını yasakladı.

Kurallara, yasaklara Türkiye’de son 20 yılda kim uyuyor ki, 65 üstü gençler uysun! Atalar ne demiş? Balık baştan kokar!

Zamanında gerekli önlemler alınmazsa, büyük yıkımlara neden oluyor. Dün itibariyle dünyada toplam 19 bin 744 kişi yaşamını yitirdi. 439 bin 940 kişiye de bulaşmış durumda!

Umarız, Türkiye’de böyle olmaz ama bilim insanları daha başında olduğumuzu, bulaşma ve ölüm sayısının çok çok artacağını ileri sürüyorlar. Dua edelim, yanılsınlar!!!

Virüs camiye giremez! Melekler bizi korur gibi düşünceler, bilimin, us’un yeni değerleri!

Böyle olunca, italya ileispanya’nın durumuna düşmeyi bırakın, geçer miyiz?Bilmem.Ama ilgili bakan her gün virüsten kurtulanların sayısını açıklıyor, büyük başarı ama hangi il, hangi semtte, ne kadar bilemiyoruz!!!

İtalya, 2007’den başlayarak ülkedeki sağlık dizgesini özelleştirdi. Hastaneleri babalar gibi sattı. Sağlık dizgesinin %80’i özel sektöre geçti. İspanya derseniz, daha ileri gidip sağlık ocaklarını bile rant uğruna özelleştirdi. Virüs korkusuyla kaçak saraydan kaçıp Çankaya’da açıklama yapanlar da, çok farklı başka bir şey yapmadı.

Ama italya, ispanya’dan anlamlı bir fark var. Ne o? Diyanet yok!

Diyanet’in bütçesi ne kadar mı? 11,5 milyarcık. TÜBİTAK’ın bütçesinin 5 katı ve 8 bakanlığın her birinin bütçesinden daha fazla. Sağlık Bakanlığı’nınki mi?  2,7 milyar TL.

Hani haksız da değiller! Önemli olan öbür dünya! Bu dünya, iyi yaşamak için değil, ahrete hazırlanmak için sınav…

Türkiye’de doktor mu, imam mı daha fazla? Ne saçma soru demeyin sakın! İmam sayısı, 130 bincik. Kamudaki hekim ise, çoook yüksek. Kaç mı? İmam sayısına yetişmek üzere, 101 bin!!! Peki, hastane sayısı hakkında ne düşünürsünüz? 

Bin 250 amma da çok! Cami sayısı? Sadece 85 bin! Ortadoğu’nun en büyük Çamlıca Camisi doldurulamıyor. Namaza gelmediklerinden boş kalan cami için din görevlilerine soruşturma açıldı, kesin işitmemişsinizdir!!!

Her yıl kaç imam mezun oluyor?  Yalnızca 60 bincik. Çok az. Hekim sayısını merak etmeyin, 9 bin!!! Çok bile, kapalı olan cami kapısını tekmeleyenlere! Bu devletin parasına yazık değil mi?

Uçmağa giden iyi, güzel yoldayız! İyi yolculuklar…

Koronavirüs’un defedilmesi için daha çok paraya, camiye, din görevlisine gereksinmevar, o zaman göreceksiniz duaların, tesbih çekmelerin etkisini. Bilim ile us bunu söylüyor (!)

Hekime, sağlık çalışanlarına, araştırma geliştirme sağlık enstitülerine ne gerek var! Hangi çağda yaşıyoruz?

Yasağa uyan saray bile bakanlarıyla tele konferans ile iletişim kurarken,  herkes için sokağa çıkma yasağı neden uygulanmıyor? Daha ne denli insanın ölmesi gerek?

İster misiniz, Karl Marks’ın bütün dünya işçilerine çağrısına karşın birleşemeyenproteryanınyıkamadığı kapitalizmi, koronavirüs finansal bir devrimle yıksın!!!

Sevgiyle Atatürk ile kalınız!

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00