Zekai BULUÇ


DR. CENGİZ YURTOĞLU ?NA AYIP EDİYORUZ !


Herkesin başına gelebilecek birkaç çeşit çok ciddi rahatsızlıklarım var. Beni bu rahatsızlıklardan daha çok rahatsız eden bir konu var ki bu tüm ülkemizi ilgilendiriyor. İlaçlarımın çoğu altı aylık ,bir yıllık ve iki yıllık raporlanmış durumda . Amacım hastalıklardan bahsetmek değil?

Beni sürekli rahatsız eden konu Türkiye´mizde henüz ulusal ilaç sanayiinin kurulmaması ve kurulmasının önlenmesi. Doktorların yazmış olduğu ilaçları evime yakın eczaneden alıp eve geliyorum. Poşet içerisinde verilen ilaçları koltuğun üzerine döküp ilaç kutularını evirip çeviriyorum. Evirip çevirdikçe aklıma İlhanSELÇUK´un romanını yazdığı Yüzbaşı Selahattin´in oğlu Cengiz YURTOĞLU geliyor.

İlaç kutularını evirip çevirdikçe falanca ülkenin falanca ilaç şirketinin ismini görüyorum. Bir kısmına isim hakkı verilip genellikle İstanbul´da imal edildiğini öğreniyorum. Dr. Cengiz Yurtoğlu´nun ulusal ilaç sanayii kurulmadan öldüğü ve gözleri açık gittiği aklıma geliyor. Sanki suçlu benmişim gibi utanasım geliyor.

Arkadaşlar biliyorsunuz ülkemiz petrolden sonra 25-30 milyar dolar tutarındaki parayı uluslararası ilaç tekellerine ödemektedir. Rahmetli Cengiz YURTOĞLU  Tam Bağımsız Türkiye?ye giden yollardan birisinin milli ilaç sanayisinin kurulmasından geçtiğini biliyordu. Yerli ve yabancı ilaç tekellerine gücü yetmedi. Yetmediği gibi bizler tarafından yalnız bırakıldı?

Tam Bağımsız Türkiye´ye giden yollar ithal köfte ve ithal gazoz milliyetçiliği ile açılmaz ! Akılla bilimle açılır. Tıp dalında dünya çapında yetişmiş ve hatta Tıp Nobel´ini kazanmış bilim adamlarımız var. Hem öyle adam gibi adamlar ki zengin olmayı akıllarının ucundan bile geçirmezler.

            Silahla girilmeyen ülkelere (Örneğin Türkiye)  ekonomik yollardan girilir. Ekonomik yollardan bir ülkeye girmek demek post modern kapitülasyonun ta kendisidir!   Beni hastalıklarımdan çok, ilaçta dışarıya olan bağımlılığımız rahatsız ediyor! İnsanların tedavisi için kullanılan ilaçlarda, tarımda ve hayvancılıkta  dakullanılan ilaçlarda da dışa bağımlıyız. Artık bu da bağımlılığa son vermenin zamanı gelmedi mi ?

NOT : Geçen haftaki    Prof  Dr. Alpaslan  IŞIKLI´ya    borcum var ! Başlıklı  yazım için Sayın Anibal AKDAMAR ?dan uyarı geldi . Türkiye ?nin 1954 yılında petrol yasası yaptırdığı Amerikalının ismi MAX BOLL ?muş ! Sayın AKDAMAR ?a ve arkadaşım Sami SEL´ e teşekkürü borç  bilirim .

Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00