Ata Alp And


DOSTLAR HATIRLANDIKÇA-1


       Nazım Alpman´ın ?Dostlar Bizi Hatırlasın? adlı anı/günce kitabı, içeriğindeki anı ve anektotlarla basın ve edebiyat tarihine ışık tutan bir anılar kitabı olarak yayın tarihindeki yerini alacaktır.

            Can bedenden ayrılacak

                Tütmez baca yanmaz Ocak

                Selam olsun kucak kucak

                Dostlar beni hatırlasın.

            Âşık Veysel´in ?Dostlar Beni Hatırlasın? adlı yapıtına yaptığı çoğulcu göndermeyi basın ve sanat dünyasına armağan edercesine yoğunlaştıran Gazeteci-Yazar Nazım Alpman, önemli sayılacak bilgi ve belgelere anılarının arasında yer vermekle gerçekten önemli bir iş başarmış. Çeşitli gazetelerde, televizyonlarda yazar, yapımcı ve sunucu görevleriyle çalışmalarını gerçekleştiren Nazım Alpman´ın çıkış yeri olarak Milliyet gazetesi gösterilir ki Milliyet´in o zaman ki satış grafiğinin yüz binlerce hatta milyon rakamını aştığı döneme denk gelir. Yazılarıyla da aslında belgeselliğe katkı ve kaynak sağlayan şeyler ortaya koysa da, onun asıl belgesellik girişimi görsel basında ortaya koyduğu çalışmalarıyla meydana çıkar.

?Dostlar Bizi Hatırlasın? adlı anı/günce kitabında yer alan  57 yazısı ya da anısında Nazım Hikmet, Nâzım´ın en büyük aşkı Piraye, Duygu Asena, Hırant Dink,  Turhan Selçuk, Yaşar Kemal, Mehmet Ali Birand, Memet Fuat, Arif Keskiner, Vedat Türkali, Türkali´nin eşi Merih hanım, Cengiz Alpman?, Orhan Veli, Bedri Rahmi, Bedri Koroman, Can Yücel, Hasan Ali Yücel, Çetin Altan, Hasan Pulur, Hakkı Devrim, Tarık Akan, Nail Güreli, Fidel Castro, Metin Göktepe, Refik Erduran gibi basın ve sanat dünyasında ismi bilinen sanatçıların yanı sıra; ?Uğur Cankoçak, Mustafa Benlioğlu, Ayhan Kaleli, Mehmet Ertürk, Celal Alçınkaya, Celal Yalçınkaya, Atilla Karaelmas, Toygun Eraslan, Sırrı Öztürk,  Gülşen Ülker, Kemal Türkler ve eşi  Sabahat Abla, Çaça Murat, Alp Buğdaycı, Berber Hayri, Serdar Sönmez ve Lütfi Karadağ gibi başta sendikacılık olmak üzere çeşitli alanlarda iz bırakan isimlerle olan anılara, tanıklıklara yer verilir.

Madem âşık Veysel´le başladık, yine ona ait olan bir dörtlükle son verelim:

Ben giderim adım kalır.

Dostlar beni hatırlasın.

Düğün olur, bayram gelir.

Dostlar beni hatırlasın.

 

           

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22