Cezmi DOĞANER


DOĞA VE İNSANIN ÖLÜMÜ


       Bugün dünya da güncel siyasi tartışmaların odağında çevre sorunları yer alıyor.

       Eskiden sınırsız diye bakılan doğal kaynaklar artık tükenmeye başladı. Yakın zamana kadar kadar alınan pervasızca kararların uzun vadede geri tepeceği ortaya çıktı.

        Çevrenin, korkutucu bir hızda kirletilmesi sürüyor. Doğal kaynaklar düşüncesizce tüketiliyor dünya da? Bir çok ülke de, etkin ve kararlı mücadele siyasi parti ve hükümet  programlarının temel hedefidir.

       Sanayi artıklarının doğal çevreyi yok etmesi, dev projelerin yeşil alanları ve ormanları öldürmesi; yeşil salatadan, ana sütüne kadar her tür gıda maddesinin kurşun, civa gibi, insan soyu için zararlı maddeler ile dolması ve bunların sonuçlarının yaygın biçimde ortaya çıkması da; Türkiye´de uzun zamandır ihmal edildi. Etkin çözümler ve önlemler alınmadığını için gelecekte tehlikeli sorunlarla karşı karşıya kalacağız.

       Türkiye´nin  siyaseti  uzun zamandır yalnızca ekonomik büyümeyi amaçla-dı. Çevre sorunları ve çevre sağlığını görmezden gelen bir anlayışla ekonomik büyüme ele alındı.

       Hükümet, sanayicileri çıkarları gereği sessiz kalmak işine geldi. Yatırımlarını yapmaya devam ettiler.

Tufanbeyli Termik Santrali

 Pinokyo´nun Büyüyen  Burnu ve Hükümet Politikaları(1)

      ? Sabancı Holding´e bağlı EnerjiSa´nın yaptığı Tufanbeyli kömürlü elektrik enerji santralı aylardır deneme üretimi adı altında çalışıyordu. Nihayet resmi açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı açılışı yapmak için Adana ya geldi.

       Peki, AKP Hükümetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı iki gün önce nerede idi? New York´ta, Birleşmiş Millet binasında, Paris Konferansı´nda uzlaşmaya varılan ?Küresel İklim Değişimini Önleme Çerçeve Anlaşması? imza töreninde idi. Anlaşmayı imzaladıktan sonra bakan yaklaşık olarak şunları söylemiş: ?Türkiye olarak attığımız imzanın arkasında duracağız. Fosil yakıtlardan kaynaklanan zararlı atık gazların atmosfere salınmasının dünya ölçeğinde azaltılması gerekiyor. Biz de Türkiye olarak söz verdiğimiz gibi zararlı gaz salınımını yüzde 21 oranında azaltacağız?.

      Hikayeye  göre, yalan söyledikçe Pinokyo´nun burnu büyürmüş. Ülkemizde de hükümetin inatla sürdürdüğü zararlı ve yanlış politikaların doğal yaşam ve çevre üzerindeki yıkıcı etkisi giderek büyüyor.

       Öyle ki, bu yıkımın bu hükümet sonraı dönemde geri dönülmez noktalara ulaşmış olacağı endişesi duyuluyor.

       Tufanbeyli kömür santrali bu durumun son örneklerinden biri. Tufabeyli´de yaşayanların hiçbir şekilde düşüncesi sorulmadan alınan karar sonucu ?acele kamulaştırma? ile araziler EnerjiSa tarafından kamulaştırıldı. Santral 140 hektar alan üzerinde kuruldu. Soğutma suyunu yakından geçen ?Göksu? deresinden sağlıyor. Bilindiği gibi, aynı dere Saimbeyli ve Feke İlçelerinden geçtikten sonra Çatalan Barajına ulaşıyor. En önemli konu ise santralde yakıt olarak kullanılacak olan kömürün durumu. Yüzyıllardır Tufanbeyli´de kömür bulunduğu bilindiği halde çıkarılmaya çalışılmamıştır. Çünkü yüzeyin hemen altında bulunan kömür çok vasıfsızdır ve ticari bir değeri yoktur, toprak ile karışıktır, karbon oranı çok düşüktür. Santral yakıt olarak kamulaştırılan alanda bulunan bu kömürü kullanacaktır.

       Şimdi durumu rakamlarla anlatmaya çalışalım. Santralin kurulu gücü 2x350=700 MW´ tir. Buna rağmen bir saatte 1.160 ton kömür yakılacaktır ve işletme ömrü de30 yıldır. Santral Tufanbeyli İlçesine 4,5 km, Taşpınar Köyüne ise 250 m mesafededir. Asit yağmurları ile havada uçuşacak kül ve partikul parçacıklar ile yaşanacak felaketi tahmin etmek zor olmasa gerek. Tekrar edelim tam 1.160 ton kömür yakılacak! Bunun altından hiçbir filtre sistemi, hiçbir vatan millet edebiyatı kalkamaz. En iyi filtre sisteminin bile yüzde 80 oranında verimle çalıştığı da bilinen gerçektir.

       Küresel ısınmanın asıl faili olan ve yakılacak o kadar ton kömürden atmosfere salıncak olan ? çünkü bu gazı filtre edecek bir sistem henüz yoktur- tonlarca karbon dioksit gazından söz etmedik bile. Siz Pinokyo´nun giderek büyüyen burnunu düşünedurun, bu yaz ülkemizde ve bütün dünya da sıcaklık rekorları kırılacağı neredeyse kesin gibi??

Bir grup İsveçli bilim adamı, petrol ve kömürün yakılışı sırasında kükürt  dioksidin nasıl açığa çıktığını, havadan nasıl iletiltildiğini ve dünyamız üzerinde çeşitli ölümcül etkilerini inceledi. İnsanlarda ve doğada çok vahim tahribatlara neden olmaktadır. İsveç´te bulgulanan düşük konsantrasyonlarda bile saptanbilmiştir. Kükürtlü emisyonlar buna ek olarak akarsularda, göllerde, ormanlarda ve bitki örtüsünde de, ısınma amacıyla yakıldıklarında veya uzaktan taşınma halinde, tahribata yol açıyor.

Hüç kimse  bu alarm verici gelişmeler karşısında seyirci kalamaz. Sonuçta genç kuşaklara ve insanlığa karşı bir sorumluluk söz konusudur.

1.Adana Çevre Platformu, 25 Nisan 2016 tarihli açıklama

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00