Prof. Dr. Özer OZANKAYA


DİLİMİZİ VE DÜŞÜNCEMİZİ  ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞTURAN YAZI DEVRİMİMİZ 91. YAŞINDA; KUTLU OLSUN!

Yazı devrimi, Türk ulusal düşüncesini özgürleştirmiş, Türk ulusal birliğine de çimento olmuştur. Dış ve iç sömürgecinin gocunması bundandır!


Eğer yazı devrimimiz, demokrasinin bu zorunlu gereği yapılmamış, Türk ulusu, zorla tutsak edildiği ve kendi diline hiç uymayan, çünkü “elif” dışında sesli harfi bulunmayan, buna karşın iki ayrı “t”si, üç değişik “s”si, iki değişik “k”si, üç ayrı “z”si … olan Arap yazısına bağımlı kalsaydı, ne okur-yazar bir ulus olabilir,  ne de bilim, sanat ve uygulayımın herhangi bir alanında bir varlık gösterebilirdi;  ne de kendisi dışındaki     tüm  müslüman halkların bugünkü derbeder durumundan kurtulabilirdi.

Atatürk, 1 Kasım 1928 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Türk Abecesi’nin kabulü görüşülürken şu açıklamayı yapıyordu:

“Bizim uyumlu, zengin dilimiz, yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Yüzyıllardanberi kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak ve bu gerçeği anlamak zorundayız. Anladığınızın izlerine yakın zamanda bütün dünya tanık olacaktır."

Atatürk, yasa tasarısı Meclis’e gelmeden, kamuoyunu bilgilendirme toplantılarından birinde de şu noktaları vurgulamıştı:

"Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Türk harflerini her yurttaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu yurtseverlik ve ulusseverlik ödevi biliniz.

“Bu ödevi yaparken düşününüz ki, bir ulusun, bir toplumun yüzde onu, yirmisi okuma-yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bu ayıptır. Bundan insan olarak utanmak gerekir. Bu ulus, utanmak için yaratılmış bir ulus değildir. Övünmek için yaratılmış, tarihi övünçlerle doldurmuş bir ulustur. Ama ulusun yüzde sekseni okuma-yazma bilmiyorsa, bu yanlış bizde değildir. Türkün özyapısını anlamayarak kafasını birtakım zincirlerle saranlarındır.

“Artık geçmişin yanlışlarını kökünden temizlemek dönemindeyiz. Yanlışları kökünden temizleyeceğiz. Yanlışların temizlenmesinde bütün yurttaşların çalışmasını isterim. Ençok bir yıl, iki yıl içinde bütün Türk toplumu yeni harfleri öğrenecektir.

“Ulusumuz yazısıyla, kafasıyla, bütün uygarlık dünyasının yanında olduğunu gösterecektir."

Yazı devriminin 91. Yılını, başta   Atatürk olmak üzere, dilimize doğru yazılma, doğru okunma ve bilim, düşün, yasa, tüze, sanat, uygulayım, … dili düzeyine yükselme olanağı veren, böylece kafalarımızı ve ruhlarımızı da tutsaklıktan kurtaran, yazımızın ulusal birliğimize çimento olmasını sağlayan ve Türk ulusunu tüm insanlık uygarlığına katkılarda bulunma olanağına kavuşturan  tüm emeği geçen atalarımızı saygı ve gönülborcuyla anarak kutluyoruz.

(Bknz.: Özer Ozankaya, Cumhuriyet Çınarı – Mustafa Kemal’i “Atatürk” Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.)

YAZARLAR

  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00