Ahmet DUMAN


Dayanışma Neydi Yahu?


Çok güzel bir gece olması için bir avuç insan aylarca çalışmıştı. Belki de bu emeklerin karşılığı olarak gerçekten çok güzel bir gece olmuştu? Katılacaklar özenle seçilmişlerdi. Her kesimden katılım olmasına özen gösterilmişti. Türkiye´nin önemli ve önde gelen yazarçizerleri, aydınları, özel konuklar olarak geceye katılmışlardı. Bu özel konuklar toplantıya ayrı bir hava vermişlerdi. Gece ilerledikçe masalarına gelerek fotoğraf çektirmek isteyen konuk sayısı çoğalmıştı?

Konuşmalar yapılmış duygusal anlar yaşanmıştı.

Masalarda adı sanı duyulmamış görgüsüzlük örneği olacak yiyecek ve içecekler yerine, bilinen, alışkın olduğumuz, bize uygun yiyecekler ve içecekler tercih edilmişti?

O geceye katılanlar anımsamış olmalılar? Yeni Adana Gazetemizin 100. yıl balosu da dediğimiz Seyhan Otelinin ev sahipliğinde yaptığımız etkinlikten söz ediyorum? 

Şimdilerde kısaca Medya deyip geçiyoruz; eskiden Basın Yayın denilirdi o zaman da sorunlu bir alandı; şimdilerde giderek daha sorunlu ve zorlaştırılmış bir duruma gelmiş bulunuyor. Basın-Yayın denildiği yıllarda bu iş bir kamu hizmeti olarak görülürdü. Halkın haber alma hakkının özgürce kullanılması için Devlet bu alanı desteklerdi. Günümüzde Yandaş değilse Bir gazetenin ayakta kalabilmesi olanaksız. Yeni Adana Gazetesi bu olanaksızlıkları dibine kadar yaşamaktadır

Yeni Adana Gazetesini yeniden anlatmaya gerek yok. Geçmişi ve şu anda gösterdiği direniş yeterince anlatıyor zaten. Fakat uzun zamandır nefes almakta zorluk çeken hasta gibi. Zorlukla ayakta duruyor?

O akşam konuklara gösterilen saygıdan dolayı salonun kapısına bir ?Abone Kayıt Standı? koyulmamıştı. Bunun yerine, masaların üzerine, katılanların çok iyi anımsayacakları, anket formu gibi kâğıtlar bırakılmıştı? Bu kâğıtlara katılanın adı soyadı telefon numarası varsa e-posta adresinin yazılması istenmiş daha sonra kendilerinin aranılacağı da söylenmişti.

Konukların büyük bir çoğunluğu bu kâğıtları doldurmuşlardı masalardan 250 kadarı toplandı ve değerlendirildi. Şimdi buraya dikkatinizi çekmek istiyorum: 1- Bir kısmı okunmayacak kadar kötü yazılmıştı. 2- Bazılarının telefon numaraları ve e-posta adresleri yanlış yazılmıştı 3- ulaşabildiğimiz telefonlardan aldığımız yanıtlar çok ilginçti ?valla biz oraya abone olmaya değil yemeğe gelmiştik? ?en kısa zamanda gazeteye bizzat geleceğim? ?en kısa zamanda internetten abone olacağım? aklımda kalan yanıtlardan bazıları. Sonuçta bu çalışmadan çıka çıka 5-6 abone çıkmıştı? Yalnızca bir kişi gazeteye kadar gelmiş ve abone olmuştu. Adı bizde olan bu arkadaşımızı çağırmamıştık bile rastlantı olarak salona gelmiş ve orada katılımını sağlamıştık. Sevgiyle anımsıyorum. O kendini biliyor, biz de?

Şimdi soru şu: Yeni Adana´nın düşünsel yapısında bir gazete var mı? O gecede gösterilen coşku daha sonra Dayanışma dediğimiz eylemle neden sürdürülmedi?

Dayanışma bir topluluğu oluşturan bireylerin duygu düşünce ve ortak çıkarlarla birbirlerine karşılıklı olarak bağlanması. Böyle yazıyor sözlükler.

Yeni Adana´nın olanakları ve koşulları giderek zorlaşmaya devam ediyor.  Acaba ne yapılabilir?

Özellikle o geceye katılanlara soruyorum: Hiç düşündünüz mü?

Yoksa hizmette bir kusur mu ettik?

  

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22