Prof. Dr. Özer OZANKAYA


CUMHURİYETİN DEMOKRATİK EĞİTİMİ ULUSAL GÜCÜMÜZÜ OLUŞTURDUĞU GİBİ, ?KİNDAR NESİL YETİŞTİREN EĞİTİM? DE ULUSAL YIKIMIMIZA YOL AÇAR!


Milyonlarca Türk çocuğunun gidebileceği ortaöğretim kurumunu belirleyecek sınavların yapılacağı bugünlerde, Türkiye Cumhuriyeti´nin eğitim kurumunu dayandırdığı demokrasi ve bilim ilkelerini anımsamak gerekir.

AKP iktidarıyla birlikte ulus, devlet ve yurt olarak nelerden yoksun kılınmakta olduğumuzu bilinçlerde tazelemek ve bu ilkeleri bir an önce yeniden yaşamımıza uygulatabilmek için   kamuoyunda hep canlı tutmak gerekir.

Bu konuda da Türk ulusunun baş yardımcısı, yine ulusumuzun kurtarıcısı,  Cumhuriyetimizin kurucusu BAŞÖĞRETMEN Atatürk´ün,  üstün başarıyla uygulamasını da yaptığı ve    hem edebiyat sanatının seçkin örnekleri, hem de    toplumsal bilimlerin bugün de geçerli temel bulguları niteliğindeki düşünceleridir.

Ve bu düşünceler, AKP iktidarının 2002´denberi baltalamakta olduğu, ?kindar nesil? sloganı altında yeni kuşakları YOKSUN KILMAK istediği demokrasi ve bilim düşünceleridir.

AKP iktidarının ?kindar nesil yetiştirme? uygulamalarının karşısında, demokrasiye saygılı tüm kurum ve bireyler, demokratik meşruiyet ölçülerinin gerekleri olan bu düşünceleri hep gündemimizde tutmalıdırlar.

ATATÜRK´Ü DİNLEYELİM:

1. "Bugün eriştiğimiz nokta, gerçek kurtuluş noktası değildir. ... Kurtuluş, toplumdaki hastalığı ortaya çıkarmakla ve iyileştirmekle elde edilir.

Bir toplumun hastalığı ne olabilir? Ulusu ulus yapan, aydınlatıp ilerleten güçler vardır: Düşünce güçleri ve toplumsal güçler...

Düşünceler anlamsız, mantıksız, uydurmalarla dolu olursa, o düşünceler hastalıklıdır. Bunun gibi toplumsal yaşam akıl ve mantıktan yoksun, yararsız ve zararlı bir takım inançlar ve geleneklerle dolu olursa, kötürüm olur."

2. ?Bugün yeryüzündeki müslüman kitleleri,  ne yazık ki şunun ya da bunun tutsaklık ve aşağılayıcılık zincirleri altındadır. Aldıkları manevi eğitim ve ahlak, onlara, bu tutsaklık zincirlerini kıracak İNSANLIK NİTELİĞİNİ vermemiştir, veremiyor. Çünkü eğitimlerinin amacı ulusal değildir.

3. "..Şimdiye değin izlenen öğretim ve eğitim yöntemlerinin, ulusumuzun gerileme tarihinde en önemli bir etken olduğu kanısındayım. O´nun için bir ulusal eğitim programından sözederken, eski dönemin boş inançlarından ve doğal özelliklerimizle hiç de ilişkisi bulunmayan yabancı düşüncelerden, Doğu´dan ve Batı´dan gelebilen her türlü etkilerden tümüyle uzak, ulusal ve tarihsel karakterimize bütünüyle uygun bir kültürü anlatmak istiyorum. Çünkü ulusal dehamızın gelişimi ancak böyle bir kültürle sağlanabilir." "Yüzyıllar süren derin bir yönetsel savsaklamanın devlet yapısında yol açtığı yaraları iyileştirmek için harcanacak emeklerin en büyüğünü, hiç kuşku yok ki, eğitim ve kültür alanında göstermemiz gerekir."

4. Ulusumuzun siyasal, toplumsal yaşamında, düşünsel eğitiminde kılavuzumuz bilim ve teknik olacaktır. Bilim ve teknik için hiçbir kısıtlama ve koşul-koyma yoktur. Hiçbir mantıksal kanıta dayanmayan bir takım geleneklerin, görüşlerin korunmasında direten ulusların ilerlemesi çok güç olur, belki de hiç olmaz."

5. "Medreseler ne olacak, vakıflar ne olacak dediğimiz zaman, hemen bir karşı koymayla yüz yüze gelirsiniz.

Bu karşı koyuşu yapanlardan hemen, bunu ne hak ve yetkiyle yaptıklarını sormak gerekir. Ulusumuzun ve ülkemizin "kültür yuvaları" bir olmalıdır. Bütün yurt çocukları, kadını ve erkeğiyle, aynı biçimde oradan çıkmalıdır."

6. "En önemli, en temel nokta eğitim sorunudur. Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum durumunda yaşatır; ya da bir ulusu tutsaklık ve düşkün¬lüğe bırakır."

7. "Ulusal kültürümüz uygar ilkelerle ve özgür düşüncelerle beslenip güçlendirilmelidir... Korkutma temeline dayalı ahlâk bir erdem olmadığı gibi güvenilir bir ahlâk da değildir."Okul, genç kafalara insanlığa saygıyı, ulusa ve ülkeye sevgiyi, şerefi, bağımsızlığı öğretir. Ülkesini ve ulusunu kurtarmak isteyenler, aynı zamanda mesleklerinde birer namuslu uzman ve birer bilgin olmalıdırlar. Bunu sağlayan okuldur."

8. Türkiye´de her Türk özgür doğar, özgür yaşar. Türkler demokrat, özgür ve sorumlu yurttaşlardır. Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucuları ve sahipleri, doğrudan doğruya kendileridir."

"Her birey istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine özgü siyasal bir düşünceye sahip olmak, bağlı olduğu bir dinin gereklerini yapmak ya da yapmamak hakkına ve özgürlüğüne sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti´nde her ergin dinini seçmekte özgür olduğu gibi, .. dinsel tören özgürlüğü de dokunulmazdır. Doğal olarak dinsel törenler güvenliğe ve genel töreye aykırı olamaz, siyasal gösteri biçiminde de yapılamaz.

Türkiye Cumhuriyeti´nin resmi dini yoktur. Devlet yönetiminde bütün yasalar, bilimin çağdaş uygarlığa sağladığı ilke ve biçimlere, dünya gereksinimlerine göre yapılır ve uygulanır. Din anlayışı vicdan işi olduğundan, Cumhuriyet din düşüncelerini devlet ve dünya işlerinden ve siyasetten ayrı tutmayı ulusumuzun çağdaş ilerlemesinde başlıca başarı etkeni sayar."

9. Hoşgörü o kimsede vardır ki, yurttaşının ya da herhangi bir insanın vicdani inanışlarına karşı hiçbir kin tutmaz; tersine, saygı gösterir. Hiç olmazsa başkalarının kendisininkine uymayan inanışlarını bilmezlikten, duymazlıktan gelir.

..Düşüncelerin, inanışların başka başka olmasından yakınmamak gerekir. Çünkü bütün düşünceler ve inançlar bir noktada birleşecek olursa, bu hareketsizlik belirtisi¬dir, ölüm işaretidir. .. Bunun içindir ki gerçek özgürlük severler, hoşgörünün genel bir huy olmasını isterler. (ANCAK) ÖZGÜRLÜKÇÜ OLMAYANLARA KARŞI DA GENİŞ DAVRANIL-MASINI İSTEYENLERİN, HİÇBİR ZAMAN ELLERİ AYAKLARI BAĞLI KURBANLIK KOYUN DURUMUNA RAZI OLACAKLARI DÜŞÜNÜLMEMELİDİR.

Unutmamalıdır ki, .. ilgimizi kestiğimiz geleneklere bağlılığı kesinlikle yeniden kurmak isteyenler, kendileri gibi inanmayanları istedikleri gibi ezemezlerse, kendilerini cenderedeymiş gibi hissederler.

..Hoşgörünün yaygınlaşması, huy durumuna gelmesi, düşünce eğitiminin yüksek olmasına bağlıdır."

KAYNAK:

ÖZER OZANKAYA, CUMHURİYET ÇINARI ? MUSTAFA KEMAL´İ ?ATATÜRK? YAPAN UYGARLIK TASARIMI, (CEM YAY.)

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00