İlhan ALPER


ÇUKURUOVA´NIN KÜLTÜR YELİ: AHMET KOCAYEL


Sanat sayfamız, türküleriyle tarih yapan bir sanatçı lansesiyle çıkacakmış? Bunu öncelikle çok tuttum... Uzun yıllardır araştırma röportajcılığında derinleşen Sayın Karataş´ın röportajı da çok ilgimi çekti, merak ettim doğrusu.

Şimdi, haddimiz olmayarak irdelediğimizde Sayın Ahmet Kocayel´in ilginç yaşam öyküsünü? Yazıp, besteleyen, derleyen, çalan, okuyan, bir aşiret sanatçısı olarak çıkıyor karşımıza?

Aşiret sanatçılığı derken de çok ilginç tabii?

Şimdi her aşiretin dünden bugüne bir sanatçısı olur ama aşiretin yaşamını, kültürünü, geleneğini saza söze düzenli olarak döken  ve dolayısıyla da aşiretinin tarihini yazan bir sanatçısı zor olur.  İşte Ahmet Kocayel aşiretinin böyle bir tarih yapımcılığını üstlenmiş.

Bize göre bu gerçekten ilginç ve çok güzel bir şey bu? Geleneksel, kültürel ve sanatsal özellikli, böylesine tarih kokan çalışmadan dolayı Ahmet Bey´i içtenlikle kutluyoruz?

Ahmet Kocayel, mensubu olduğu Kösreli aşiretinin geçmişte yaşadığı bazı olayları hikâyeleştirip, besteleyerek aşiretinin bir anlamda tarihçesini tutmanın yanı sıra, türkülere Çukurova´dan, Tarsus´tan bir güç veriyor..

Kesinlikle bir abartma değildir?

Sayın Ahmet Kocayel´in bu farklı ve bir anlamda antropolojik çalışma olarak da değerlendirilebilecek bu çalışmasından dolayı da kendisini türkülerin antropologu ilan etsek de yerinde olur. 

Nerden çıktı bu antropolluk demezsiniz umarım kültür ve sanat olarak da soyutsal anlamda yaşamsal bağlantılı geniş çerçevesi içerisinde?

Çünkü böylesine geçmişte kalan olayları günümüze taşıyan türküleri gelişi güzel bir şekilde duyduk ancak. Bunu düzenli ve kontrollu bir biçimde günümüze taşıyan koordinel bir derlemecilikle karşılaşmadık. İşte Tarsuslu Ahmet Kocayel´in çalışması bu yüzden farklı birçalışma olarak Türk Halk Müziği´ndeki yerini almaktadır.    

Asker arkadaşı Mustafa Keser gibi bir müzisyen sanatçının çevresine de dahil olabiliyor sanatıyla, bu da önemli bir nokta tabii ki Ahmet Kocayel´in sanat hayatı yönünden?

Çukurova´nın, Anadolu´nun önemli bir değeri olan Sayın Kocayel´e daha nice uzun, sağlıklı sanat yılları dilerken, onun aşiretini, yöresini, güzel bir biçimde türkü notalarına taşımayı sürdürmesini de diliyoruz.    

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00