Ata Alp And


ÇUKUROVA´DAN SOMA´YA ŞİİR SELAMI?


Zonguldak, Soma ve diğer felaket bölgeleri? Salt öyküler değil, maden emekçilerine yazılan şiirleri de düşündüm dün? Sanat sayfamızda yer alan, Âdanalı Cemali ve Cumali Karataş şiirleri üzerinden bir selam göndermek istedik Çukurova´dan Somalı acılara. Önce de, şiirin temeli olan halk şiiri olsun dedik tabii ki, sanatın cahilleri her ne kadar komikçe, ?halk şiiri öldü? dese de? Aslında ölür mü hiçç?.. Anka kuşu gibi dil kendini yenileyip, kültürle doğal dönüşümünü gerçekleştirdikçe ölür mü bre somun kafalı arkadaşım?

?Felaket geliyom derken Soma´ma;/Söyle be vicdansız, söyle kör müsün?/?? diyen ozan ??/Paraya kıyıp da önlem almazsan;/..?  göz göre göre zehir içersen, sen buna gardaşım kader diyemezsin der??Günümüzde din, iman para./??diyen Adanalı Cemali, paraya kıyıp önlem almak gerektiğinin altını çiziyor;  insanın en ön plana alınmasının duyurusunu yapıyor.

?Ateş düştüğü yeri yakar? tabii en başta? Ocağına kara ateş düşen madenci, kardeşimin ailesi perişan olur? Yıkılır Zonguldak, Kozlu, Soma? Ölüme verdiği canlar yüzünden küskündür, suskunluğa gömülür Soma? Yanıp, yıkılmış, viraneye dönmüştür Soma? İnsanlarda din, iman kalmamış, cebinde kanlı parayla dolaşan insanlar dolmuştur kente.  Bir bitmez yastadır Soma? 301 canın bedelini kim ödeyecektir, ödenebilecek midir?...  İnsan, feriştah tanımayan ölümcül iştahın yaptıkları meydandadır. Tüm bu felakete meydan veren, 301 canın yaşamdan kopmasına neden olanları suçlu ilan edilip, ?duyun bu çığlığı?/İşlesin adalet?? diyen Adanalı Cemali; suçluların yakasına sarılarak; ??/Demem yatağınızda rahat uyuyun/Vebali boynuna sorumluların? der ozancıl beddualarla.?Soma Ağıtı? adlı şiirinde ise Cumali Karataş, emekçilerin yeniyetme umutlarıyla, kanlı paradan, maden ağalarından söz eder:?Yıkık kaşlı bakışlarını kuşanıp/Yine bir kükredi ölüm/Grizu saldırılarının kaygılı gölgesinde/Köşe kapmaca oynadığı ekmek mahkûmlarına.?

?Son sözüne susan ölümün/Prangalarını gevşeten para./Hangi barbar yüreklerde besleniyorsun söyle/Adına o insan diyemediğim.?

Yine, Karataş´ın, Zonguldaklı kömür madeni emekçileri için yazdığı ?Maden Ocaklarında? isimli bir şiir bu? Ekmek kavgasında yerin yüzlerce metre altındaki maden ocaklarından söz eder? Emekçilere kurulan tuzakta yaşamı noktalanacak insanlardan söz ederken de imgemsi sorar: Kimin yaşamını noktalayacaksın/Sabah kırağı sessizliğinde??  

Çifte kurban verilir kahpe göçüğe, çifte mezar kazılır yan yana; çifte tabut omuzlanır; Hasan´lar, Nurettin´ler kaybedilir. . .Pes edilir ölüme!..

Dün de.../Hasan´la Nurettin´i kaybettik./Çifte kilit astık kapılarına...

Gel de hepimizi birden al ölüm./Bırakma gözlerimizi ani baskınlarda.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00